Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2023.06.04.

Az ukránok rakétákkal támadnak orosz területeket

Ketten meghaltak, és többen megsebesültek.

Legalább ketten meghaltak, és többen megsebesültek az oroszországi Belgorod régiót ért ukrán tüzérségi tűzben szombaton – közölte Vjacseszlav Gladkov kormányzó a Telegram üzenetportálon.

„Reggel óta az ukrán fegyveres erők tűz alatt tartják Sebekino körzet településeit” – írta Telegram-üzenetében Gladkov. Közölte, hogy a rakéták magánterületen csapódtak be Valujki határváros közelében.

A Reuters két, a dpa hat sebesültről számolt be. A sérültek között két gyermek is van.

Szintén a Telegramon jelentette be a kormányzó pénteken, hogy több mint 2500 embert evakuáltak a körzetből, tekintettel arra, hogy ott már nem biztonságos a tartózkodás.

Orosz források már az elmúlt napokban fokozott ellenséges aktivitásról számoltak be Észak-Ukrajnából. Gladkov öt halottról és 16 sebesültről adott hírt a belgorodi térséget ért ukrán tüzérségi támadás következtében pénteken, pontosítva a korábbi, kisebb számokat.

Az orosz erők két irányított légibombával mértek csapást pénteken a kelet-ukrajnai Harkiv megyében lévő Kupjanszk város térségére, a támadás következtében két helyi lakos meghalt, négy megsérült, köztük egy hároméves gyerek – közölte Oleg Szinyehubov megyei kormányzó a Facebookon.

„Az ellenség ismét két irányított légibombával csapott le a kupjanszki járásban lévő Kivsarivka falura. Egy lakóépület megsérült, két ember meghalt, egy idős férfi és egy nő. Rajtuk kívül három nő és egy 3 éves kisfiú szenvedett sérüléseket”

– írta a kormányzó.

Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében arról tájékoztatott, hogy az ukrán erők az elmúlt napban 15 ellenséges támadást vertek vissza, megsemmisítettek két orosz lőszerraktárt és két elektronikus hadviselési állomást.

Az orosz erők két irányított légibombával mértek csapást pénteken a kelet-ukrajnai Harkiv megyében lévő Kupjanszk város térségére, a támadás következtében két helyi lakos meghalt, négy megsérült, köztük egy hároméves gyerek – közölte Oleh Szinyehubov megyei kormányzó.

Az ellenség ismét két irányított légibombával csapott le a kupjanszki járásban lévő Kivsarivka falura. Egy lakóépület megsérült, két ember meghalt, egy idős férfi és egy nő. rajtuk kívül három nő és egy 3 éves kisfiú szenvedett sérüléseket” – írta a kormányzó. Hozzátette, hogy a mentést végzők jelenleg is dolgoznak a helyszínen.

Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében arról tájékoztatott, hogy az ukrán erők az elmúlt napban 15 ellenséges támadást vertek vissza, megsemmisítettek két orosz lőszerraktárt és két elektronikus hadviselési állomást. Pénteken az orosz erők 62 légi- és 15 rakétacsapást indítottak, és mintegy húsz támadást intéztek rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok és települések állásai ellen. Az orosz csapatok továbbra is Luhanszk és Donyeck megyék teljes megszállására törekednek, erre összpontosítják fő erőfeszítéseiket. A nap folyamán 15 támadást indítottak a térségben, de az ukrán csapatok mindegyiket visszaverték – írta a kijevi katonai vezetés.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 540-nel 208 910-re nőtt. A csütörtöki napon az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett 15 orosz harckocsit és 27 tüzérségi rendszert.

Ukrajna készen áll a rég várt ellentámadás megindítására, hogy visszafoglalja az Oroszország által megszállt területeket – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Wall Street Journal amerikai lapnak adott interjújában.

Kijev reményei szerint az ellentámadással megváltoztathatják a tavaly február óta tartó háború dinamikáját, és visszafoglalhatják az oroszok által megszállt ukrajnai területeket.

„Erősen bízunk benne, hogy sikerrel járunk” – nyilatkozta Zelenszkij, hozzátéve, hogy az ellentámadás „súlyos áldozatokkal járhat és többféleképpen is alakulhat”, így nem tudja pontosan, mennyi időt fog igénybe venni.

Az ukrán elnök májusban azt mondta, hogy meg kell várniuk, amíg a nyugati partnerektől kapott páncélozott járművek megérkeznek az országba, mert csak ezt követően tudják hatékonyan megindítani az ellentámadást. Az elmúlt időszakban többször is igyekezett diplomáciai utakon arra bírni a nyugati országokat, hogy még több harci eszközzel támogassák Kijevet a Moszkva elleni harcokban.

Az ukrán hadsereg szombat reggeli beszámolója szerint a harcok a Donyeck megyei Marinka városában összpontosulnak, a közlés szerint az ukrán erők valamennyi orosz támadást sikeresen visszavertek.

Volodimir Zelenszkij a The Wall Street Journal című amerikai lapnak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy „Ukrajna készen áll az ellentámadásra” az oroszok ellen, ugyanakkor további amerikai katonai segítséget, elsősorban rakétaelhárító rendszereket is követelt.

Az ukrán elnök kijelentette: még legalább 50 Patriot rakétarendszerre lenne szüksége a légierőnek a „hatékony ellentámadáshoz”, érvelése szerint ugyanis a Patriot nyújtja „a leghatékonyabb védelmet”, és az „képes megállítani az orosz terrort”.

A Wall Street Journal cikke szerint a Zelenszkij által kért hadi felszerelések értéke több száz millió dollár.

A CNN hírcsatorna úgy tudja, jelenleg csak két Patriot-rendszer van használatban Ukrajnában.

Az orosz hadiipar havonta akár 30 darab Kalibr típusú cirkálórakéta gyártására is képes – számolt be Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője az amerikai támogatással működő Radio Liberty (Szabadság Rádió) adásában. A Kalibr föld-levegő rakéták szárazföldi hordozójárművekről, de akár hadihajókról is indíthatók.

Juszov hozzátette: az orosz rakétatámadások viszonylagos ritkasága március és április hónapokban annak köszönhető, hogy Moszkva a készletek mielőbbi feltöltése érdekében fokozta a gyártási kapacitást.

Juszov szerint az oroszok nagyobb bajban vannak a török Iszkander rakéták utánpótlásával. „Ez már egy speciális szerkezet, amiből csak néhány darabot tudnak gyártani havonta” – mondta a hírszerzési szakértő.

Mára virradó éjszaka folytatódtak a Kijev elleni légitámadások. Ukrán közlés szerint több mint harminc rakétát, robotrepülőgépet és drónt hatástalanítottak az ukrán főváros légterében. Hat nap alatt ez volt a hatodik légicsapás Kijev ellen. Ezalatt Oroszország több régiójából is dróncsapásokat jelentettek. Belgorod kormányzója bejelentette: két civil életét vesztette a péntek reggeli támadásokban.

Vakító fehér fény világította meg az égboltot Kijev felett, hajnalban folytatódtak az ukrán főváros elleni légitámadások. Az emberek a metróállomásokon kerestek menedéket. Ezek mindig nyitva állnak a lakosság előtt.

Csütörtökön nagy botrányt kavart, hogy két nő és egy kilencéves gyermek azért halt meg Kijevben, mert zárva találták az óvóhely ajtaját. Az esetre az ukrán elnök is reagált.

Nem fordulhat elő olyan, hogy a menedékhelyek nem elérhetők. A helyi hatóságok feladata, hogy garantálják, hogy az óvóhelyek a nap 24 órájában készen álljanak. Fájdalmas azt látni, hogy a kötelesség elmulasztása emberi életekbe kerül. A bűnüldöző hatóságok garantálják, hogy az ilyen esetek ne maradjanak következmény nélkül” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Péntek hajnalban több határ menti orosz megyéből is támadásokat jelentettek

Kurszk régió kormányzója szerint a helyi légvédelemnek több támadó drónt kellett hatástalanítania. Az elmúlt napokban számos határ menti orosz településről jelentettek támadásokat. Sérültekről eddig még nem érkezett jelentés.

A védelmi minisztérium és a határőrség folyamatosan információkkal lát el minket a támadásokról. Jelenleg az érintett lakosok kitelepítése és támogatása a legfontosabb. Ebben a munkában Putyin elnök úr is részt vesz” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Az akciókért a magát Orosz Önkéntes Hadtestnek nevező félkatonai szervezet vállalta a felelősséget. A moszkvai kormánnyal szemben álló csoport múlt héten már betört a belgorodi régióba, akkor az orosz hadsereg csak azután tartóztatta fel őket, hogy több kilométerre benyomultak az ország területére.

A Bahmutból lassan kivonuló Wágner-csoport vezetője figyelmeztetett: az orosz hadvezetés nem veszi elég komolyan az ukrán erők és a velük együttműködők által nyújtott fenyegetést.

Oroszországnak minden szabad erőforrását a háborúra kell fordítania. A lakosságot mozgósítani kell, és fel kell készíteni a hosszan tartó konfliktusra. Most nem építhetünk hidakat és színházakat, hanem a honvédelemre kell koncentrálnunk, mert ha elveszítjük ezt a háborút, akkor az ország a 30 évvel ezelőtti állapotokba térne vissza” – vélekedett Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője.

Mindeközben a szankciók hiábavalóságát igazoló képsorok láttak napvilágot.

A norvég közmédia felvételei egy moszkvai bevásárlóközpontban készültek. Itt a luxuscikkektől a mobiltelefonokig számos olyan termék megtalálható, amelyek oroszországi forgalmazását korábban már betiltották.

Ezek a Samsung mosógépek valószínűleg Kazahsztánból érkezhettek. A háborút megelőzően Kazahsztán egyáltalán nem exportált mosógépeket Oroszországba, tavaly azonban több, mint százezer gép érkezett a szomszédos országból” – mondta a norvég közszolgálati média tudósítója. A betiltott termékek megjelenése arra utal, hogy a szankciók nem működnek, hiszen az orosz piac képes megkerülni azokat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bikiniben, borozgatva síelt a magyar színésznő - kép, videó

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

metropol.hu

Szem nem marad szárazon: sírva ölelte egymást Lékai-Kiss Ramóna és szerelme a kézilabda-válogatott mindet elsöprő győzelme után

mandiner.hu

Macron lebukott: a háború árnyékában gigaüzletre készül Putyinnal

metropol.hu

Janza Kata nem akárkivel utazott Rómába, miután megkapta a Jászai Mari-díjat

mandiner.hu

„Megbánod még ezt, úgysem hisznek majd neked” – így fenyegette Magyar Péter a feleségét egy rendőri jelentés szerint

origo.hu

Újabb hatalmas botrány Harry herceg körül, milliókat követelhet a pornós domina

mindmegette.hu

Így ismerheted fel a hamis parfümöt és ruhát – mutatjuk, mire figyelj!

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: fontos elhatározásra jutott Katalin hercegné

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

„Nagy csalódás ért” – Férjet keres magának a TV2 sztárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

Politika

Újabb történelmi helyet tárnak fel és építenek újjá, olyan lesz, mint Mátyás idején