POLITIK

Visszaél az ellenzék a hatalommal: ilyen megszorításokkal sarcolják az embereket

A járvány a családok anyagi helyzetét is megviselte, Karácsony Gergely főpolgármester, az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltje ezt az étkezési díjak megemelésével tetézi.
  • Szerző: Ripost

Míg a járvány idején és azt követően a kormány több fronton védte a gazdaságot és segített az embereknek többek közt hitelmoratóriummal, ingyenes parkolással, áfacsökkentéssel, addig az ellenzék polgármesterei, élükön Karácsony Gergellyel, visszaéltek a veszélyhelyzet miatt kapott hatalommal; megszorításokkal sarcolják a lakosságot és a vállalkozásokat. A 7 összeállítása.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Megemelik a gyermekétkeztetés díját

A főváros tulajdonában álló ingatlanokban működő óvodákban és iskolákban 10 százalékkal többet fizethetnek a szülők – erről döntött Karácsony Gergely főpolgármester (az ellenzék előválasztásának miniszterelnök-jelöltje) egy személyben, ahogyan a város 2021-es költségvetésének elfogadásáról is maga határozott.

Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Növelték a telekadót Óbudán (Kiss László, MSZP, majd DK).

Kiss László (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Emelték az építményadót Erzsébetvárosban (Niedermüller Péter, DK), Szombathelyen (dr. Nemény András, MSZP) és Salgótarjánban (Fekete Zsolt, MSZP).

Niedermüller Péter
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Maximális összegre növelték a kommunális adót Józsefvárosban (Pikó András, Összefogás).

10 százalékkal növelte az idegenforgalmi adót Eger (Mirkóczki Ádám, Jobbik, tavaly kilépett a pártból). Ez volt a szándéka a gyöngyösi (Hiesz György, MSZP) és a salgótarjáni polgármesternek is, de az életbe lépő, ezt tiltó kormányrendelet miatt már nem tehették meg.

Megvonta az óvónők juttatásait több ellenzéki fővárosi kerület. Többek közt Ferencvárosban (Baranyi Krisztina, Ellenzéki összefogás), Józsefvárosban és Újbudán (dr. László Imre, Ellenzéki összefogás) is kevesebb pénzt kaptak a dolgozók.

Elvették a dolgozóktól a 13. havi juttatást Józsefvárosban.

Megszüntették az ingyenes lakossági wifit, ugyancsak Józsefvárosban.

Térítési díjat vezettek be az önkormányzati fenntartású bölcsődékben Budakalászon (dr. Göbl Richárd, 2011 Egyesület).

Megvonták a cafeteriát az óvodai dolgozóktól Ferencvárosban.

Építmény- és telekadót emelt Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, erről egy személyben döntött.

Baranyi Krisztina
Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Hatszorosára akarta emelni Ferencvárosban az éves parkolási engedély díját Baranyi Krisztina, 2 ezer forintról 12 ezerre. Eljárás indult emiatt.

Megemelte a helyi adókat a kormányrendelet tiltása ellenére Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere. Egy interjúban közölte: tudatosan szembemegy a rendelettel és várja a Kúria, valamint az Alkotmánybíróság állásfoglalását.

Megemelte a lakbéreket Déri Tibor (Momentum), Újpest polgármestere. Az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. levélben tájékoztatta az önkormányzati társasházak lakóit, hogy áprilistól új közös költség lesz, illetve külön szolgáltatási díjakat is fizetniük kell.

Megszüntették a fiatal házasoknak járó, egymillió forintos vissza nem térítendő lakáshoz jutási támogatást Újpesten.

Két és félszeresére emelte a kerületi lakbéreket V. Naszályi Márta (Párbeszéd) az I. kerületben.

Háromszorosára emelik a vendéglátóhelyek teraszai után fizetendő közterület-használati díjakat az I. kerületben, amint ez lehetséges lesz, jelentették be.

1700 ember elbocsátását helyezte kilátásba Szaniszló Sándor (DK), a XVIII. kerület polgármestere.

Emelték az önkormányzati lakások bérleti díját a XVIII. kerületben, különböző mértékben.

Növelték a házasságkötés megrendezéséért fizetendő díjat a XVIII. kerületben.

Elbocsátottak embereket a Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt.-től Dunaújvárosban (Pintér Tamás, Jobbik).

Fizetés nélküli állásidőt rendeltek el a polgármesteri hivatal dolgozóinak Vácon (Kiss Zsolt János, Összefogás).

Csökkentették a polgármesteri hivatal dolgozóinak a fizetését Hódmezővásárhelyen (Márki-Zay Péter, az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltje).

Saját embereiket pénzelik

Nőtt az alpolgármesterek száma a járvány idején Óbudán, Újpesten, Zuglóban, Angyalföldön Erzsébetvárosban, Újbudán, az I. és a II. kerületben, továbbá Vácon, Hódmezővásárhelyen, Pécsett és a fővárosban. Karácsony Gergely helyettesei 200 000 forinttal keresnek többet, mint annak idején Tarlós István helyettesei, javadalmazásuk a járvány időszakában – és az­óta – sem csökkent.

Rendeletben kellett megtiltani az adóemelést

Érzékelve az ellenzék polgármestereinek érzéketlenségét, a kormány december 18-án rendeletben tiltotta meg, hogy a pandémia alatt a helyi önkormányzatok emeljék szolgáltatásaik díját. 2021. december 31-ig új díjat nem állapíthatnak meg, a meglévő díjaikat pedig új kötelezettekre nem terjeszthetik ki.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?