Létrehozva: 2021.11.25.

Városháza-ügy: vizsgálóbizottság alakul, de Bajnai szerepét nem vizsgálhatják!

Láng Zsolt javaslatára döntöttek vizsgálóbizottság felállításáról a képviselők a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a Városháza-ügy miatt, azonban a vizsgálóbizottság Bajnai Gordon volt miniszterelnök szerepét nem vizsgálhatja.

A javaslatot Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője nyújtott be a testület elé. Az előterjesztést Karácsony Gergely módosító javaslatával fogadták el végül a közgyűlésben. A vitában Karácsony elmondta, hogy egy olyan ügyben állítanak fel most vizsgálóbizottságot, amely szerinte nem történt meg. A Fidesz frakcióvezetője szerint viszont az a kérdés, hogy Bajnai Gordont miért nem vizsgálhatja a tervezett bizottság.

Amikor a volt miniszterelnök azt mondja egy felvételen, hogy cápák mozognak a különféle üzleti ügyekben, akkor Önök mondják azt, hogy ez nem ügy?

tette fel a kérdést a Fidesz frakcióvezetője a baloldali polgármestereknek. Láng Zsolt arra is rámutatott, hogy a vizsgálóbizottság meglehetősen szűk ütemterv mentén dolgozhat. Mindezek ellenére megszavazzák a baloldali többség vizsgálóbizottsági javaslatát, hogy kiderüljön az igazság – számolt be az Origo.

A testület feladata az, hogy a Városháza és a fővárosi önkormányzat más ingatlanjainak hasznosításával összefüggő állításokat tartalmazó, nemrégiben nyilvánosságra került hangfelvételekkel összefüggésben vizsgálatot folytasson le.

Budai Gyula: Főpolgármester úr, ez most komoly?

Budai Gyula közösségi oldalán reagált a vizsgálóbizottság körüli vitára. Karácsony Gergelynek címzett bejegyzésben Budai Gyula leszögezi:

„Főpolgármester úr, ezt most kibulizták és megakadályozták Bajnai Gordon meghallgatását, de azt nem tudja megakadályozni, hogy a rendőrség kihallgassa Bajnait, Kiss Ambrust, Tordai Csabát és Önt !”

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda korábban közölte, hogy a Városháza-ügy kapcsán a rendőrségre több feljelentés is érkezett. Ezek alapján befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt indultak eljárások ismeretlen tettes ellen.

Az mno.hu cikke szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közölte, hogy az ügycsoportot érintően a rendőrségre több feljelentés is érkezett. Ezek alapján befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt indultak eljárások ismeretlen tettes ellen. A nyomozások érdekeire hivatkozva azonban nem adott bővebb tájékoztatást a rendőrség. A portál kiemelte: a Városháza eladásáról szóló egyeztetésen Bajnai Gordon volt miniszterelnök is a fővárosban működő jutalékos rendszerről beszélt. Felidézték, hogy az elmúlt hetekben számos olyan felvétel került nyilvánosságra, „amely alapján megkérdőjelezhető, hogy a fővárosi ingatlaneladások törvényes keretek között zajlanak”. A nyomozások érdekeire hivatkozva azonban nem adott bővebb tájékoztatást a rendőrség.
A portál kiemelte: a Városháza eladásáról szóló egyeztetésen Bajnai Gordon volt miniszterelnök is a fővárosban működő jutalékos rendszerről beszélt. Felidézték, hogy az elmúlt hetekben számos olyan felvétel került nyilvánosságra, „amely alapján megkérdőjelezhető, hogy a fővárosi ingatlaneladások törvényes keretek között zajlanak”.

A hanganyagokon szó esik a fővárosban kialakított jutalékos, vagyis korrupciós rendszerről, és személyekre lebontva ismertetik a szisztéma működését – közölték.

Ismertették: a felvételeken az ismeretlen befektetők mellett Gansperger Gyula baloldali üzletember, Bajnai Gordon volt kormányfő, Barts Balázs fővagyonkezelő és Berki Zsolt vállalkozó hangja azonosítható be. Az mno.hu cikkében kitért arra is, hogy „a városházi botrány” kirobbanása után Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő két feljelentést is tett, és jelen pillanatban még 12 olyan ingatlannal kapcsolatos dokumentáció van nála, amely szintén ehhez az időszakhoz köthető, vagyis további feljelentések várhatók. A közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István szintén a nyomozó hatósághoz fordult a sajtóban megjelent információk alapján – írták.

Kedden reggel az Anonymus-maszkos alak ismét egy hangfelvételt hozott nyilvánosságra, amelyen nagy valószínűséggel ismét Bajnai Gordon hallható. A felvételen jutalékos rendszerről, vagyis egyfajta korrupciós modellről beszélnek a Városháza eladásával kapcsolatosan.

Az Origo beszámolója szerint immár nem is kérdés, hogy el akarták adni a Városházát, csak azt nem tudható, hogy a maffiamódszereknek köszönhetően kinek mennyi pénz járt volna az üzlet nyélbeütése után.

Jutalékos rendszerről, vagyis egyfajta korrupciós modellről lehet hallani a Városháza eladása kapcsán Bajnai Gordont azon a felvételen, amely a korábban nyilvánosságra került egyeztetés újabb részleteit tartalmazza. A nyár végi üzleti megbeszélésen a volt baloldali miniszterelnök, Gansperger Gyula, illetve egy ismeretlen, a befektetők képviseletében eljáró férfi vehetett részt, a téma a Városháza-projekt volt.

A hanganyag szerint a főváros politikai viszonyairól szólva Bajnai így fogalmazott:

„Legalább két probléma van, menedzsment szempontból. Tehát ugye ez egy hatpárti koalíció, ami egy adottság. Itt valaki megszagolja egy dealnek, egy üzletnek a lehetőségét, akkor rögtön mindenki magát akarja közvetítőként betenni. Azért, hogy aztán valami jutalékot kérhessen”

– ismertette kendőzetlen őszinteséggel a helyzetet az exkormányfő. Bajnai hozzátette azt is:

„amint híre megy egy ilyen dolognak, (...) egy ilyen koalícióban meg vannak a cápák”,

majd maradva a hasonlatnál azzal folytatta: rengeteg ilyen cápa úszkál a tóban, és egy nagykoalícióban mindenkinek vannak részterületei. „Ez a realitás, ez így működik” – nyomatékosította Bajnai Gordon.

A rövid beszélgetésrészletben szóba került Tordai Csaba is. Ő nem más, mint a főpolgármester jogi főtanácsadója, az egykori Bajnai-kormány államtitkára. A felvételen feltehetően a befektetők képviselője, először is közölte, jó, hogy a „Tordai úr akkor ebben segít”, ám megjegyezte: jó volna, ha Tordai Csaba „moderálná a többi”„.

„Tehát hogy ne az legyen, hogy még 74-en megjelennek az asztalnál, aztán mindegyik mellett még egy Tordai úr. Azt megint csak nem szeretnénk, hogy akkor nekünk hatfelé kelljen – nem tudom én – beszélgetni” – mondta az ismeretlen férfi. Erre Bajnai azt felelte: „Ezt az igényt megértem, nem tudom, hogy a Tordai úr erre képes lesz-e”.

A szóban forgó egyeztetésről korábban már néhány részlet nyilvánosságra került. Azokon Bajnai Gordon egyebek mellett azt ecsetelte, hogy a városvezetésnek is tetsző tervek szerint egy kisebb irodaszárnyba költöztetnék az önkormányzatot, a fennmaradó részen pedig hotelt, lakásokat, vagy irodaépületet hozhatnának létre.

A volt kormányfő külföldi befektetők bevonásának szükségességét is megemlítette, mivel a magyar vállalkozóknak nincs „megfelelő képessége”. Elmondta azt is, hogy van szándék a Városháza értékesítésére.

Azon a felvételen Bajnai Gansperger Gyuláról is beszélt, régi harcostársának nevezve őt, akivel együtt küzdött a barikádokon, s kapcsolatukat úgy írta le: az több mint barátság.

Gansperger szerepe azért lényeges, mert a baloldali üzletember tevékenyen részt vett a Városháza eladásának előkészítésében, s egyik alkalommal ő maga írta le aprólékosan a fővárosban működő jutalékos rendszert. Gansperger a szisztémáról elmondta, hogy Berki Zsolt „frontol„, az ő testvére, Józsi is benne van a „buliban”. Berki József a néhai Kiss Péter szocialista miniszter mellett dolgozott.

A baloldali üzletember kitért arra is, hogy a „jutalékot„ Berki Zsoltnak és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnek kell eljuttatni. Tordai Csaba „nem pénzezik”, ő a szerződéseket láttamozza, mielőtt azokat Karácsony Gergely aláírja. Tordai Csabát úgy mutatja be Gansperger, mint Bajnai Gordon emberét.

A beszélgetésben szó esik arról is, hogy kinek mit kell tennie, ha valami zavar lenne a jól kialakított rendszerben. Érdemes szó szerint idézni.

  • Gansperger: „Ha valamelyik bele akar túrni, a Tüttő [Tüttő Kata főpolgármester-helyettes] vagy bármelyik, az a Kiss Ambrusnak a dolga meg a Tordai dolga...„
  • Ismeretlen: „Hogy lerendezze.”
  • Gansperger: „Hogy lerendezzék.„
  • Ismeretlen: „És ott megálljon az ügy...”
  • Mint ismert, a Városháza eladásáról – november 4-én – elsőként beszámoló Index cikkére reagálva a főpolgármester kijelentette, a portált elérte a fake news szelleme, és a sajtóetikát is megsértette. Tagadta, hogy vevőt keresnének Budapest egyik legértékesebb ingatlanára.

    Másnap az Index újabb cikkel jelentkezett. A portál közzétett egy megbízási szerződést, amelyben egy Berki Zsolt által jegyzett cég megbízást adott a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-nek a Városháza eladására.

    Karácsony Gergely válaszára nem kellett sokat várni. Leszögezte, sem döntés nem született a Városháza értékesítéséről, de annak érdekében lépéseket sem tett a fővárosi önkormányzat.

    November 7-én több szerkesztőséghez eljuttattak egy hangfelvételt a fővárosi ingatlanügyekről. A beszélgetés során az egyik fél megnevezte Berki Zsoltot, és elmondta, hogy Berki közreműködésével miként jutott hozzá a fővárosi önkormányzat egyik ingatlanjához.

    Ezt követően Anonymus rendszeresen jelentkezett újabb részleteket bemutató videókkal, amelyek nyomán a fővárosi vezetés azóta sem reagált érdemben.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Szívszorító fotó Azahriah menedzseréről, aki a napokban meghalt, egy újabb zenész búcsúzik - kép

    borsonline.hu

    Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

    ripost.hu

    Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

    origo.hu

    Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

    mindmegette.hu

    Íme a tavasz legfinomabb étele: egyszerű és olcsó alapanyagokból készül a zöldséges lasagne

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    origo.hu

    A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    POLITIK

    Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

    POLITIK

    Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

    POLITIK

    TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

    POLITIK

    Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

    POLITIK

    A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

    POLITIK

    Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

    POLITIK

    Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

    POLITIK

    Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna