POLITIK

Vajdasági magyarok a migránshelyzetről: „El fog szabadulni a pokol!”

A határ menti települések lakói úgy érzik, megint magukra maradtak, az ígért katonaság nem jutott el hozzájuk, miközben Magyarkanizsán már újra épül az illegális migránstábor.
  • Szerző: Ripost

„A katonaság Siden maradt, mi pedig magunkra” – írta egy férfi a Vajdaságból a helyzetükre. Bár május 21-én a szerb kormány azt ígérte, hogy katonákat küldenek a horvát-szerb határra, hogy megvédjék a lakosságot a migránsoktól, a fegyveres erők végül Sid környékén összpontosultak. „Ez a helyzet fennáll Szabadka, Magyarkanizsa, Martonos, Horgos, Majdán, Rábé vonalon is, de oda nem vezényelték ki a katonaságot a polgárok védelmére. Az ott élő, nagyobb részt magyar nemzetiségű szerb állampolgárok nem érdemlik meg az állam védelmét?” – teszi fel a kérdést egy másik netező.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Migránsok gyűlnek Magyarkanizsán

Taxival mennek Belgrádból a Vajdaságba

Múlt héten a is beszámolt róla, hogy Rábén újra gyakoriak a migránsok általi betörések, egy hívatlan vendég például tokostul szedte ki egy helyinél a vasrácsot. Magyarkanizsán, Martonoson egyre gyakrabban fordulnak meg újra a Belgrád jelzésű taxik, amik a hívatlan migránsokat szállítják hozzájuk. „A kamionosok életét is megkeserítik. Felmásznak, és aztán a sofőrt hurcolják meg érte. Én azokat a taxisofőröket büntetném meg, akik idehurcolják őket. Nem igaz, hogy nincs erre a migránsproblémára megoldás, hülyének néznek minket” – írja egy másik netező.

Már a tüntetésen gondolkodnak a helyiek

A magyarkanizsaiak szerint, ha nem lesz megoldás a problémájukra, akkor el fog szabadulni a pokol. Magyarkanizsán már újra épül a Tisza-parti erdőben az illegális migránstábor, amit tavaly november végén már felszámolt a szerb hatóság. „5-10 fős csoportokban folyamatosan vonulnak Horgoson. Gondolom, tele van velük a bolt, mert teli zacskókkal ment vissza egy részük. Mi lakosok, miért nem tüntetünk? Egyöntetűen ne nyissanak ki a boltok, ne menjenek a munkások dolgozni, amíg ezeket el nem kergetik innen. Hülyék vagyunk, hogy ezt tűrjük?” – kérdezi valaki.

A Győr-Moson Sopron megyei Vámosszabadiban napok óta százával mászkálnak a migránsok – erről a napokban a hirado.hu számolt be. A község befogadóközpontja ismét megtelt migránsokkal, akik szabadon mozoghatnak a településen.

 

És ezeket olvastad már?