Létrehozva: 2020.01.09.

V4NA: Drog árasztotta el Nyugat-Európát

Látványosan nőtt az antwerpeni kikötőben lefoglalt kábítószer mennyisége tavaly. Öt évvel ezelőtt még alig 10 tonna kokaint koboztak el a belga hatóságok, ez a mennyiség mára több mint hatszorosára nőtt. Másfajta kábítószerek útja is elsősorban Antwerpenen keresztül vezet Európába: a belga vámhatóság 1,8 tonna heroint, 504 kg marihuánát és 1,1 tonna egyéb tiltott anyagot foglalt le 2019-ben.

Tavaly 62 tonna kokaint foglaltak le a belga hatóságok az antwerpeni kikötőben, 25 százalékkal többet, mint az előző évben. Belgiumban öt év alatt hatszorosára nőtt a lefoglalt kábítószer mennyisége, itt kobozzák el a legtöbb drogot az EU kábítószer-megfigyelő központjának (EMCDDA) adatai szerint. Ezzel együtt a kokainfogyasztás folyamatosan növekszik Nagy-Britanniában, a Benelux államokban, Spanyolországban és Franciaországban – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Öt évvel ezelőtt még alig 10 tonna kokaint koboztak el a belga hatóságok, ez a mennyiség mára több mint hatszorosára nőtt. Másfajta kábítószerek útja is elsősorban Antwerpenen keresztül vezet Európába: a belga vámhatóság 1,8 tonna heroint, 504 kg marihuánát és 1,1 tonna egyéb tiltott anyagot foglalt le 2019-ben. Az elkobzott heroin és marihuána mennyisége valamivel kevesebb volt, mint az előző évben, számolt be a belga VRT News honlapja.

A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) tavalyi jelentése szerint 2017-ben 140 tonna Latin-Amerikából származó kokaint foglaltak le az uniós országok hatóságai. Ez duplája az előző évben konfiskált mennyiségnek, melynek fő okai a dél-amerikai termelési területek növekedése, valamint a folyamatosan növekvő európai kereslet a drogok iránt. Ahogy a hatóságok keresési módszerei fejlődnek, a 2018-as és 2019-es adatokban további jelentős emelkedés várható.

A lefoglalt drog mennyisége alapján Belgium a kokainexportőrök első számú célországa, majd Spanyolország, Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság következik. A belga vámhatóság adatai szerint továbbra is Brazília, Kolumbia és Ecuador számít a nem szintetikus drogok leggyakoribb kiindulási országának.

Mint a V4NA európai drogkörképéből kiderült, az EU-országokban a kannabisz, a kokain, a heroin és a metamfetamin (MDMA) a leggyakrabban használt stimuláns drogok. A teljes felnőtt lakosság (15-64 évesek) körében mintegy 96 millióan éltek velük 2017-ben. Az európai nagyvárosok szennyvizében található kábítószer-származékok vizsgálata azt mutatja, hogy 38 vizsgált város közül 22-ben nőtt a kokainfelhasználás 2018-ban. Az ezer főre jutó legmagasabb drogmaradványszintet Nagy-Britannia, Belgium, Hollandia és Spanyolország városaiban rögzítették.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Top 10 csúnya autók, avagy az autótervezés mélypontjai

origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

borsonline.hu

Berki Mazsinak keményen beszóltak: „Nem dolgozol! Lusta!”

vg.hu

A vártnál előbb érkezett a felezés a bitcoin piacán: ennek senki sem örülhet

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

hirtv.hu

Vezércikk – Orbán Viktor az Európai Parlament vezetőinek leváltására készül + videó

origo.hu

Kiderült, ki Árpa Attila barátnője

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Válságstábot hívtak össze az Ázsia Expressz forgatásán, mindenkit megráztak a történtek

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Orbán Viktor: Június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!

POLITIK

Meloni Tunéziában küzd az illegális migráció ellen

POLITIK

Brüsszelben félnek a nemzetállamoktól

POLITIK

Ismét fegyverszállítást sürgetett Ukrajnába a NATO főtitkár

POLITIK

- Ne lőjenek! - mondta Orbán Viktor az újságíróknak