Létrehozva: 2020.04.23.

Újranyitnak Ausztriában a „koronavírus-bárok”, sokan felhúzták a szemöldöküket

Kinyithatnak Ausztriában azok a tiroli síközpontok, ahonnan kiindulva bizonyíthatóan sok tízezer ember fertőződött meg szerte a világon. A téli bulizóhelyek, amelyeket sokszor neveztek már az Alpok Mallorca-jának, május közepétől újra fogadhatnak vendégeket.

A hét végétől több olyan ausztriai síközpontban feloldják a totális karantént, amelyek eddig a járvány kiindulópontjának számítottak. Közöttük ott van Ischgl, az „Alpok Ibizája”, ahol évente síelők tízezrei sportolnak és amely a hajnalig tartó féktelen partikról is nevezetes.

St. Anton am Arlberg, Sölden üdülőhelyeit és az Ischglt körülvevő Paznaun-völgyet március közepén zárták le miután kiderült, hogy Európa-szerte kerültek ki koronavírussal megfertőződött turisták ezekből az üdülőfalvakból. Mostantól ugyanazok a sokkal enyhébb korlátozások maradnak csak életben, amelyek Ausztria többi részére is érvényesek.

Egy hónapja még, az osztrák közegészségügyi ügynökség jelentése szerint Ischgl volt az ország leginkább fertőzött helysége, több mint 800 osztrák és 1800 külföldi turista fertőződött meg itt, különösen Németországból és a skandináv országokból.

A tiroli tartományi kormány keddi nyilatkozata szerint az elmúlt 12 napban már csak 10 új megbetegedést regisztráltak.

Általánosságban elmondható, hogy Ausztria viszonylag jól áll a járvány megfékezésében. Összesen mintegy 500 haláleset történt, kevesebb, mint sok országban egyetlen nap alatt. Ennek következtében lassan enyhítik a korlátozásokat. A kis üzletek egy hete már nyitva vannak, és tervek szerint május elejéig minden üzlet kinyithat, majd május közepén az éttermek is követhetik őket . A helyi politikusok ma már elismerik, hogy a tiroli síközpontokban komoly hibákat követtek el. Már hetek óta vádolták őket, hogy túl lassan reagáltak miután a fertőzés februárban és márciusban terjedni kezdett a zsúfolt sí-bárokban. Annak ellenére, hogy sorra betegedtek meg az emberek, turisták ezreit hagyták hazautazni, akik aztán szinte az egész kontinensen széthordták a vírust.

Különös módon Izland volt az első ország amelyik már március 5-én a vírus szempontjából veszélyes országnak minősítette Ausztriát és megtiltotta az onnan való beutazást. Az osztrákok azonban a külföldi turistákat továbbra is mindenféle vizsgálat nélkül hagyták távozni, így bizonyíthatóan az alpesi „Ibiza” lett az Európában szétterjedő járvány egyik legfőbb kiindulópontja.

Emiatt már elkezdődött egy kormányszintű vizsgálat, keresik a felelősöket.
Eközben az osztrák Fogyasztóvédelmi Szövetség, aláírásokat gyűjtésébe kezdett. Azokat a megbetegedett embereket gyűjtik össze, akik kártérítési pereket kívánnak indítani a tiroli hatóságok ellen, mondván, hogy a járvány ellenére a tiroli síközpontokat kereskedelmi okokból nyitva tartották, így lényegében hozzájárultak a megbetegedésekhez. A Fogyasztóvédelmi Szövetség az eset leírását, az eddig összegyűjtött bizonyítékokat már elküldte a bécsi ügyészségnek. A hatóságot felszólították „a tiroli hatóságok elleni büntetőeljárás megindítására”. A Fogyasztóvédelmi Szövetség listájára eddig több, mint 5000 ember jelentkezett. Legtöbbjük, több mint 3400-an, Németországból, de a listán csaknem 400 holland és több mint 120 brit is található.
Az alpesi Ibiza Így emlegették az 1300 fős Ischgl nevű ausztriai falut, ami nemcsak a téli sportokról volt híres, de a féktelen esti bulikról is. Az utóbbi hetekben viszont éppen a partik következményei miatt megkapta az alpesi Vuhan nevet a német sajtóban: A vírus a Kitzloch nevű bárban terjedt el elsőként, és a feltételezések szerint innen vitték magukkal több százan tovább Európa különböző pontjaira a koronavírust. Volt, aki már február elején elkapta, a tiroli egészségügyi hatóságok viszont jó ideig védeni próbálták a falut. Kézről kézre és szájról szájra jártak a söröskorsók meg a pezsgősüvegek, az izlandi hatóságoknak pedig arról is meséltek hazaérkező fertőzöttek, hogy

A SZÁJUKKAL SÖRPONGOZTAK, AZAZ PINGPONGLABDÁKAT KÖPTEK A SÖRÖSPOHARAKBA, A LABDÁKAT PEDIG EGYMÁS KÖZÖTT CSERÉLTÉK.

Bár az első hivatalos ischgli esetet március 7-én jelentették be, az osztrák egészségügyi hatóság arról számolt be, hogy már február elején volt a faluban egy „nulladik beteg”: egy osztrák pincérnőnél február 8-án jelentkeztek elsőként a koronavírus tünetei, írja a New York Times. Azt nem tudni, hogy erről miért nem értesítették a helyieket, ugyanis a falu polgármestere sem tudott az esetről.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

magyarnemzet.hu

Világháború következik? Putyin megosztotta Oroszország terveit

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben – Egyedül Ukrajna nem ítélte el az oroszországi vérengzést

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

travelo.hu

Áprilistól ismét közvetlenül repülhetünk Budapestről ebbe az egzotikus fővárosba

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett