Létrehozva: 2020.01.11.

Újra beidézték a rendőrségre a szeméremsértéssel és testi sértéssel gyanúsított Donáth Lászlót

Csütörtökön újra kihallgatták a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozói az emberi méltóságot sértő szeméremsértéssel és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértéssel gyanúsított Donáth Lászlót – derül ki a BRFK Pesti Srácoknak küldött válaszából.

A Momentum EP-képviselője, Donáth Anna édesapja folytatólagos gyanúsítotti kihallgatáson vett részt a rendőrségen. Donáth először mindenféle gyanúsítást tagadott, később pedig azt állította, hogy csak (és a csak-ot írhatnánk idézőjelben is) könnyű testi sértés a gyanú. Természetesen ez is hazugság volt. A Pesti Srácoknak ugyanis az ügyészség megerősítette: igen, az emberi méltóságot sértő szeméremsértés is.

A gyanúsítás előzménye, hogy a TV2 hírműsorában, a Tényekben arról számoltak be hónapokkal ezelőtt, hogy botrányos történetek szivárogtak ki az egyik fővárosi szeretetotthonból: az egyik ott dolgozó lelkész több alkalmazottat is zaklathatott, az érintettek viszont nem mertek tenni semmit. A lelkész ugyanis az a Donáth László, aki 16 éven keresztül volt az MSZP országgyűlési képviselője, és aki nagy befolyással bír – szerintük – a mai napig.

Az egyik dolgozó azonban szembeszállt az egykori szocialista politikussal és feljelentette. Az ügyben nyomozás is indult a BRFK-n szexuális kényszerítés gyanúja miatt, majd – ahogy arról elsőként a Pesti Srácok beszámolt – emberi méltóságot sértő szeméremsértéssel és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértéssel gyanúsították meg tavaly decemberben Donáth Lászlót, aki először csak annyit ismert el, hogy könnyű testi sértés miatt hallgatták meg. Vagyis hazudott. Hiszen az ügyészség is megerősítette, hogy az ügy érintettjét a PestiSrácok.hu-n közölt cselekményekkel gyanúsították meg.

A sértettek közül többen is megszólaltak, egyikük tavaly szeptemberben a 888.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy sokan, sokáig szenvedtek a volt MSZP-s képviselőtől:

Az idősek és a kövérek megúszták. Ahogy meghallottuk a hangját, amikor bejött az épületbe, már rohantunk. Volt, hogy a wc-be befutottunk elbújni, mert ha szembetalálkozott vele az ember, akkor mi volt? Jöjjön a tornaszobába, kedves! És akkor bevitt mindenkit, elkezdett beszélgetni persze, aztán mindig volt egy kis combfogdosás meg fenékpaskolás. És ez csak a mindennapos, alap volt. Akivel csak lehetett, azzal kikezdett. A folyosón, a lépcsőn elkapta az embereket, ez ment éveken keresztül. És mindenki tudta. Ő ilyen volt egész életében. De senki nem lépett, féltek tőle. Nagyon karizmatikus egyéniségről van szó. Minden dolgozóval elhitette azt, hogy hálásak lehetünk azért, hogy ott dolgozhatunk. Senki nem mert szólni semmiért, mert ő a főnök és komoly kapcsolatai vannak. És akkor ott megszeppenve, fiatal lányok főleg, csak ott álltunk és néztünk, hogy na, most mit csináljunk. És csak ennyit tudtunk tenni, hogy menekültünk

– nyilatkozta az egyik érintett nő.

Vizsgálat indult az evangélikus egyházban Donáth László szexuális zaklatásai miatt

Olyan személyes megkeresések érkeztek Donáth László lelkész magatartásával kapcsolatban egyházunkhoz, amelyek egyházkormányzati intézkedéseket tesznek szükségessé – volt olvasható az Evangélikus.hu-n közzétett közleményben. Egyre nehezebb helyzetben a 2010 előtti balliberális világ egyik szimbolikus alakja, Donáth Anna momentumos EP-képviselő apja.
A beérkezett panaszok miatt az evangélikus egyház elnöksége tényfeltáró vizsgálatot kezdeményez, bevonva az érintett feleket és gyülekezetet is. Ezzel egy időben pedig lelkigondozói és terápiás segítséget kínál fel az érintettek számára. Ahogy fogalmaztak, mindezt Krisztus ügye és az emberi méltóság védelme melletti mély elkötelezettségük alapján teszik. „Zéró toleranciát hirdetünk: ha szükséges, meg kell tennünk az előírt egyházjogi lépéseket, nagy intenzitással kell odafigyelnünk az áldozatok hangjára, és lelkigondozói segítséget kell nyújtanunk nekik” – tették hozzá.
Az Origo fordult elsőként az evangélikus egyházhoz, dr. Fabiny Tamás, a felekezet püspök-elnöke akkor még csak úgy fogalmazott levelében, hogy zéró toleranciát hirdettek a szexuális zaklatásokkal kapcsolatban, valamint nem partnerek az elkövetett bűnök fedezésében. Ebből már sejteni lehetett, hogy Donáth kénytelen lesz valamiféle vizsgálat elé nézni, bár Fabiny erre a kérdésre kitérő választ adott.

Mint ismert, a TV2 Tények számolt be róla, hogy a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik gondozottjának hozzátartozója szexuális zaklatás miatt feljelentette Donáth Lászlót. Mint később kiderült, a rendőrség június 13-án nyomozást indított az ügyben. Sajtóértesülések szerint a volt szocialista képviselő többször is szexuális ajánlatot tett, valamint megfogta a mellét és a nemi szervét az intézmény egyik, 30 év körüli takarítónőjének. Ezt követően egyre többen jelentkeztek különböző hírportáloknál, hogy beszámoljanak az evangélikus lelkész zaklatásairól. Donáth László 16 éven át volt az MSZP országgyűlési képviselője, sokak szemében a 2010 előtti balliberális világ egyik szimbolikus alakja. Lánya, Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője, amikor kérdezték apja szexuális zaklatási ügyeiről, zavaros magyarázkodásba kezdett. A Momentum európai parlamenti képviselője, aki korábban nagy lelkesedéssel beszélt a szexuális visszaélésekről (például arról, mennyire zavarja, ha idősebb politikusok a háta mögött összesúgnak), ezúttal, egy soproni sajtótájékoztatón, hallgatásba menekült. Később a Ripost megírta, hogy őt magát is szexuális zaklatással vádolta meg egy fiatal lány. Azt mondta, hogy a Sziget Fesztivál egyik napja után támadt rá Donáth Anna a Szeretetházban, amit szinte szállodaként használt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

life.hu

Fény derült Katalin hercegné és Vilmos legnagyobb félelmére: retteg a hercegi pár

magyarnemzet.hu

Hosszú idő után először ültek tárgyalóasztalhoz az oroszok és ukránok

ripost.hu

Megdöbbentő bejelentést tett a NASA: életet találtak a Marson

mandiner.hu

Kiszivárgott: így tárgyaltak titokban az oroszok és az ukránok

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába

POLITIK

CPAC-Hungary: A békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok

POLITIK

A DK, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll