RIPOSTER

Újabb zaklatási botrány a színművészeti egyetemen, nagyon lapítanak

A Színművészeti egyik vezető beosztású tanára, T. éveken át megalázta, megfélemlítette, politikailag befolyásolni próbálta és szexuálisan zaklatta diákjait. A levelet azután írta egy névtelen bejelentő, hogy maga a Színművészeti jelezte: várják a névtelen bejelentéseket is.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Ez azért fontos mert a következményektől való rettegés miatt gyakran nem vállalják a megalázott hallgatók a nevüket. A levelet megkapta a Színművészeti rektorhelyettese Upor László, a kancellár, aki a gazdasági működésért felelős, és eljutott a levél az Origóhoz is.

A levélből kiderült, hogy T. (a teljes nevét természetesen megírták a Színművészetinek), aki egy nagy hatalmú tanár volt a Színművészetin, rendszeresen diákjai nemi identitásával, politikai hovatartozásával foglalkozott, megalázta és megfélemlítette őket, a szexualitásukat firtató beszélgetésekről pedig videófelvételeket is készített.

A levélíró állítja, T., aki 2012 és 2017 között kifejezetten hatalmi helyzetben levő tanár volt a Színművészetin,

Példákat is felsorol az egyetemnek küldött levél. Azt írja, hogy egy órán nemi identitásuk alapján csoportosította a diákjait (egyik oldalra kellett állni a heteroszexuálisoknak, másikra a homoszexuálisoknak), egy másik alkalommal pedig videót készített róluk, miközben nemi identitásukról és politikai nézőpontjukról kérdezte őket. Azt is írta, hogy szexuálisan zaklatta őket. A levélíró szerint a videókat később a tanár másokkal kielemezte, és azzal megfélemlítette a diákokat.

Az egyetem kancellárja azt írta az Origónak, hogy foglalkoznak az újabb bejelentéssel.

Mindeközben Janisch Attila a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára valamint egy jogvédelemmel foglalkozó aktivista, Betlen Anna máris megpróbálja nemlétezőnek tekinti a Színművészetiről kiderült legújabb szexuális zaklatási botrányt.

Janisch Attila az ATV kérdésére azt mondta, hogy amíg nincs aláírója a levélnek, addig nem is lehet érdemben foglalkozni vele. Mondta ezt azután miután a Színművészeti közölte, hogy névtelen bejelentéseket is kivizsgál, hogy semmiféle zaklatási ügy ne maradjon rejtve! Kijelentették, hogy ha valaki tud a Gotháréhoz hasonló zaklatási ügyről, akkor az jelentse nekik. Akár névtelenül.

Janisch most mégis megpróbálja elhallgatni az újabb súlyos állításokat tartalmazó bejelentést

A Színművészeti Egyetem kancellárja ugyanakkor azt írta az Origonak, hogy valóban érkezett ilyen bejelentés, de a megnevezett tanár már nem dolgozik náluk, a zaklatások áldozatai, a hallgatók is befejezték az egyetemet. Ugyanakkor önkéntes alapon hajlandók meghallgatni az esetleges áldozatokat. Vagyis az egyetem kancellárja Vonderviszt Lajos nem óhajtja eltussolni az újabb zaklatási ügyet.

Nagy kérdés, hogy a vizsgálatot ígérő kancellár egymagában mire megy hiszen pillanatnyilag Upor László rektorhelyettes vezeti az intézményt, Ő pedig köztudomásúen az Ascher Tamás-Máté Gábor-Gothár Péter hármas erőteljes befolyása alatt áll. Éppen a Katonát irányító hármas erőltette, hogy Upor legyen a későbbiekben a rektor, hiszen ő könnyen kézben tartható, szemben a másik jelölttel szemben.

Upor az ATV-ben azt mondta, hogy a Színművészetit kizárólag lelki beteg, vagy frusztrált emberek támadják csak, vagyis úgy gondolja, az intézményen belül minden normálisan működik.

Az újabb sorozatos zaklatásról bejelentést tevő hallgató egyébként leírta a levelében, hogy azért nem vállalja a nevét, mivel tart a retorzióktól, mivel korábbi tanárát és hallgatókat érintő állítások vannak benne.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója mindeközben azt nyilatkozta a az Origo-nak, hogy a magyar színészekbe már a Színművészeti Egyetemen beültetik a félelmet, azt, hogy a rendező előtt meg kell alázkodni, és ez megöli a művészetet. A Nemzeti Színház igazgatója szerint a szabadsággal és a művészettel szöges ellentétben áll Gothár és mások zaklatási ügye.

-

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?