POLITIK

Újabb tömeges határáttörési kísérletet szerveznek a déli határon

Január 28-án tömeges határáttörési kísérletet állítottak meg a rendőrök Röszkénél, de hírek szerint a migránsokat szervezők újabb támadást készítenek elő.
  • Szerző: RIPOST

Helytálltak a határon szolgálatot teljesítők, amikor január 28-án a röszkei határátkelőnél 50-60 migráns erőszakkal próbált Magyarország területére bejutni – mondta Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke az M1 aktuális csatornán.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kósa Lajos elmondta: az áttörési kísérlet szervezett akció és szándékos provokáció volt, amelynek az volt a célja, hogy teszteljék, van-e a magyar határzárnak olyan gyenge pontja, ahol erőszakosan át lehet törni. A határvédelem bebizonyította, hogy a magyar határ jól őrzött, és nem törhető át – hangsúlyozta.

A műsorban elhangzott, hogy egy közösségi oldalon meghirdetett felhívás szerint péntek hajnalban Szabadkáról menet indul a magyar határ felé. Kósa Lajos azt mondta, hogy a magyar hatóságok figyelik az információkat, és tájékoztatják a szerb hatóságokat a tömeges határáttörési kísérlet szervezéséről.

Egy, az M1 birtokába jutott levélből kiderül, hogy a szerveződő menet Szabadkáról a tompai határátkelőhöz indulna, és a csütörtök esti gyülekezőre Szerbia egész területéről várják a migránsokat. A belgrádi, a vranjei és a sidi táborból fogadnák először kisebb csoportokban az érkezőket Szabadkára. Ha a levélnek hinni lehet, és ez a tömeg tényleg megindul, hatalmas létszámban érkezhetnek a magyar határra.

A migránsok egy csoportja csütörtökön még a vajdasági Oroszlámos településen tartózkodott, az M1 stábjának elmondták, hogy pár napja Románián keresztül próbáltak átjutni, de visszatoloncolták őket. A migránsok közölték, nem akarnak Magyarországon maradni, Nyugat-Európába tartó útjukon itt csak egy tranzitállomás lenne.

A menet a „Séta a szabad áthaladásért” nevet kapta, és a legtöbb balkáni útvonalon haladó migráns megkapta a szóban forgó levelet azzal az üzenettel, hogy elegendő ételt, vizet és ruhát vigyenek magukkal.

 

És ezeket olvastad már?