POLITIK

Új őrület, szent tehén vizelete a koronavírus ellen

Indiában hozzátartozik a hagyományos gyógymódokhoz a szent tehén vizeletének és trágyájának használata. Most egy politikusnő, ráadásul parlamenti képviselő hirdeti, hogy a tehénvizelet koronavírus fertőzés ellen is jó. Nocsak.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A politikusnő a a kormányzó Bharatiya Janata Párt képviselője, Suman Haripriya javasolta a vizelet használatát egy külön videóüzenetben. Sőt elmondta azt is, hogy a tehénürülék gyógyító erejében is hisz.

Korábban egyes indiai tudósok(?) már tanulmányozták a tehén vizeletének lehetséges antibakteriális tulajdonságait, több cikk is megjelent erről.

Egy hindu nacionalista csoport tehénvizelet-ivási rendezvényt is tartott a fővárosban, Delhiben, hogy elősegítse annak használatát a vírus leküzdésében.

Dr. Shailendra Saxena, az Indiai Virológiai Társaság, a BBC News-nak azt nyilatkozta: „Nincs olyan orvosi bizonyíték, amely igazolná, hogy a tehén vizelete vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik.”

„Ezen túlmenően, a tehéntrágya használata káros hatással is járhat, mivel a szarvasmarha-ürülék tartalmazhat akár koronavírust is, amely így újabb fertőzések forrása lehet.”

A koronavírussal kapcsolatos összeesküvés-elméletek és tévhitek megcáfolására egy osztrák kutatócsoportot kért fel az Egészségügyi Világszervezet. A kremsi Duna Egyetem gyorsreagálású csapata tíz tudományos munkatársból és hallgatóból áll. A kutatócsoportot Gerald Gartlehner, az egyetem bizonyítékon alapuló orvostudománnyal és értékeléssel foglalkozó részlegének vezetője irányítja.

A feladat hivatalosan az, hogy a csoport tudományos tanulmányok bizonyítékalapú összefoglalói alapján megbízható tényekkel lássa el a WHO-t és megfelelő alapot biztosítson döntések meghozatalához.

Álhírek tucatjai keringenek a világhálón

Íme néhány:

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?