RIPOSTER

Tömeges tiltott adatgyűjtésbe kezdett Karácsony Gergely, több százezres illegális adatbázis

Minden adatvédelmi szabályt felrúgva hatalmas illegális adatbázist épít Karácsony Gergely. Üzenetek tízezreit küldi szét Facebookon, bennük a már korábban illegálisan megszerezett telefonszámokkal. Primitív módon, a jogszabályokat durván kijátszó kattintással szerzik meg végképp az illető adatait.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Karácsony Gergely a politikai alvilág eszközeivel, a szigorú magyar adatvédelmi szabályokat durván kijátszva próbál híveket szerezni magának.

A információi szerint több tízezer ember kapott tőle az elmúlt 24 órában ilyen üzenetet:

 

 

A módszer az információs önrendelkezési törvény (2011. évi CXII. tv) durva megsértése, a adatvédelmi szakértője szerint mindez egyértelműen bűncselekmény.

Idézzük a szakvéleményt:

„Karácsony egyértelműen személyes adatot gyűjt. Amikor elkéri a telefonszámot pontosan nem határozza meg, hogy milyen célból kéri el és meddig fogja kezelni. Továbbá nem kér hozzájárulást ahhoz sem, hogy kezelhesse. A kifejezett hozzájárulás a törvényben éppen azt jelenti, hogy nem elegendő az, ha megadja az illető megadja a telefonszámát, egyéb feltételek is szükségesek. Ez az üzenet így egyértelműen illegális adatgyűjtés.”

Karácsonyt az ellenzéki előválasztás idején politikai eszmetársai is csalással vádolták meg.

Annak idején csalás miatt tett hivatalos panaszt a Demokratikus Koalíció (DK) az ellenzéki előválasztást felügyelő Civil Választási Bizottságnál. A Gyurcsány-párt szerint Karácsony Gergely csapata félrevezető telefonhívásokkal próbálta meg tömegesen manipulálni az előválasztás eredményét.

Karácsonyék egy félrevezető tartalmú automata hívással manipuláltak. A hívás úgy állította be Karácsony Gergelyt, mintha Gyurcsány Ferenc és a DK által hivatalosan támogatott jelölt lenne, ehhez pedig Gyurcsány Ferenc egy korábbi tévészereplésének hangját is felhasználták.

A Népszava információja szerint egy internetalapú vezetékes telefonszámmal csaltak.

Néhány napja Puzsér Róbert is megvádolta illegális adatgyűjtéssel Karácsony Gergelyt. Nehezményezte, hogy Karácsonyék az előírtnál jóval nagyobb számban vettek fel ajánlásgyűjtő íveket. Miután leadták a jelöltté váláshoz szükséges mennyiséget, ezeken az íveken folytatták tovább az aláírások gyűjtését, nyilvánvalóan illegális adatbázis építve.

A Magyar Hírlap írta meg, hogy egy másik adatkezelési ügye is van Karácsonynak. A politikus törökországi látogatása során egy közelebbről nem ismert, elektronikus választási kampánysegítő program magyarországi alkalmazása is felmerült.

Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója ekkor arról beszélt a lapnak, hogy akár nemzetbiztonsági szempontból is aggályos lehet, ha magyar szavazópolgárok adatai külföldi informatikai eszközökre juthatnak, úgy, hogy az érintett magyar magánszemélyek erről nem is tudnak.

 

 

címkék:
És ezeket olvastad már?