Létrehozva: 2020.05.05.

Többször is el lehet kapni a koronavírus fertőzést – állítja brit kormány szakértője

Sir Patrick Vallance, a brit kormány egyik neves virológus szakértője szerint nem lehetséges abszolút védettséget szerezni a koronavírussal szemben. Akár egymás után többször is megfertőződhetünk.

Nem létezik „abszolút védettség” – hangsúlyozta ki brit parlamenti képviselők előtt tartott előadásában Sir Patrick Vallance. Az persze nyilvánvaló, hogy akik átestek a betegségen azok a szervezetükben kifejlődött antitestek révén bizonyos mértékig védettebbek lesznek, de ez erősen viszonylagos.

Semmi sem zárja ki tehát, hogy bármikor újra megfertőződhetnek, akár egymás után többször is. Ha lehetséges az újrafertőzés, az a járvány kezelését, illetve a védőoltás kifejlesztését is jelentősen megnehezítheti.

A híres professzor azt sem tartotta kizárhatónak, hogy a betegségen egyszer már átesettek anélkül lehetnek vírushordozók, hogy bármiféle tünetük lenne. De azt is hozzátette, hogy ezt a kérdést illetően még nincsenek tudományos bizonyítékok. Éppen ezért a szakember erősen megfontolandónak tartja olyan „vírus- útlevelek” kiadását, amelyek azt igazolnák, hogy az illető már átesett a fertőzésen és ezért védett. Nem beszélve az ilyen dokumentumok hamisíthatóságáról.

Felidézték azt a japán esetet amikor ismét pozitív lett egy 40-es éveiben járó női buszsofőr koronavírustesztje, akit február elsején gyógyultan bocsátottak haza, majd később a laboratóriumi vizsgálatok is azt igazolták, hogy már nincsenek jelen a vírusok a szervezetében.

Kuangtung tartományban a gyógyultak 14 százaléka nem sokkal később ismét megfertőződött és hasonlóan aggasztó volt az is, hogy négy fertőzött vuhani egészségügyi dolgozóban 13 nappal a tünetek produkálása után is kimutatták a vírust.

Ugyanakkor hivatkoznak arra kísérletre is, amikor kínai tudósok négy felnőtt rézuszmakákót fertőztek meg a koronavírussal, majd négy héten keresztül nyomon követték az állapotuk alakulását. Laboratóriumi tesztek segítségével kimutatták, hogy a majmok szervezetében három nap elteltével érte el csúcsát a vírus kópiaszáma, két hét alatt pedig már kimutathatatlanul alacsony szintre csökkent vissza.

Ezután két egyedet ismét megpróbáltak megfertőzni, egy másik társukat pedig kezelés nélkül további megfigyelés alatt tartották. Végül egyik állatnál sem jelentkeztek megbetegedés jelei, illetve a labortesztek is negatív eredményt hoztak a vírusra. Az egyik makákót elaltatták, majd boncolás során is meggyőződtek a fertőzöttség hiányáról. „Eredményeink arra utalnak, hogy a SARS-CoV-2-fertőzésen átesett majmokat nem lehet újból megfertőzni - olvasható a kutatók tanulmányában.

A neves virológus brit szakember ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy az ilyesfajta vírusfertőzések esetén minden eset más és más, legfeljebb gyakoriságról vagy statisztikai átlagokról beszélhetünk, de használhatjuk a ”nagy valószínűséggel„ kifejezést is. A legtöbb szakértő jelenleg egyetért abban, hogy ha valaki átesik a betegségen, annak vélhetően lesz valamilyen mértékű immunitása a vírusra, biztosat azonban senki sem tud mondani. Más vírusos fertőzésekből kiindulva ugyanakkor elég valószínű, hogy ha valaki megfertőződött, az általában immunis lesz, és nem kapja el megint. A tudományos irodalomban ugyanakkor vannak bizonyítékok olyan állatokat – azon belül is denevéreket – fertőző koronavírusokra, amelyek képesek a folyamatos fertőzésre, de az azonnali újrafertőződés ebben az esetben is elég valószínűtlen.

Ismertettek a brit parlament egészségügyi bizottsága előtt olyan tanulmányokat is amelyek a távolságtartás kérdéséről szóltak. Ezek szerint akár 30-szor is nagyobb lehet a megfertőződés veszélye, ha 1 méternél közelebb megyünk egy koronavírus beteghez.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

travelo.hu

Videó: Ezek a legszebb, kevésbé ismert horvát vízesések, amiket látnod kell!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna