POLITIK

Több mint 13 millió ember beoltására elegendő vakcinát rendelt Magyarország

Magyarország az Európai Unió beszerzési rendszerén keresztül eddig 9 868 855 ember oltásához szükséges vakcinát rendelt, míg saját közvetlen beszerzés útján további 3 500 000 ember beoltásához elegendő szállításról állapodott meg. Ennek eredményeképpen év végéig 13 368 855 fő beoltására nyílik lehetőség.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A Moderna oltóanyagból Magyarország 872 000 fő beoltásához elegendő mennyiséget rendelt. A további opcionális tételeket azért nem rendelte meg a kormány, mert azokat leghamarabb a III. negyedévben tudnák csak szállítani, amikor – köszönhetően az ország saját beszerzéseinek – elegendő vakcina fog már rendelkezésre állni az országban.

Épp az elmúlt napokban szólította fel az uniós tagállamokat az Európai Unió, hogy az opcionális tételekként rendelt többletekből ajánlják fel más tagországoknak vakcináikat, tehát megállapítható, hogy az opcionális tételekként rendelt mennyiség szállítása sem biztos – köszönhetően az Európai Bizottság elhibázott beszerzési rendszerének.

Jelenleg nem az okozza a problémát, hogy ki, milyen tételeket rendelt vagy nem rendelt, hanem az, hogy az Európai Unió által kötött szerződések nem tartalmaznak semmilyen kényszerítő garanciát arra, hogy a gyártók a konkrét határidőkre leszállítsák a megrendelt vakcinamennyiséget, ami miatt lényegesen kevesebb vakcina érkezik az uniós beszerzésből az Európai Unió tagállamaiba, mint azt a szerződések alapján a gyártók szállítani lennének kötelesek.

Jogosan merül fel az emberekben, hogy a baloldal európai parlamenti képviselői ne a magyar kormányt bírálják, és ne a magyar emberek ellen, hanem a magyar emberekért dolgozzanak. Azt is okkal várják el, hogy kövessenek el a maguk részéről mindent, hogy az unió végre szorítsa rá a vakcinagyártókat szerződéseikben vállalt kötelezettségeik teljesítésére.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár arról beszélt vasárnap, hogy a baloldal, élükön Gyurcsány Ferenc pártjával, tudatosan félrevezeti a közvéleményt. A járvány kezdete óta folyamatosan hazudnak és álhíreket terjesztenek.

Minél több embernek akarják beadni az első koronavírus elleni oltást, ezért változik a Pfizer-Biontech és az AstraZeneca vakcinája esetében a második oltás időpontja – közölte Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Kifejtette: az oltási stratégia eddig az volt, hogy – az alkalmazási előiratnak megfelelően – minden esetben betartották az első és a második oltás közötti időintervallumot. Mostantól – annak érdekében, hogy megakadályozzák a vírus terjedését -, igyekeznek minél több embernek beadni az első oltást, hiszen már az is ad egy alapvédelmet a fertőzés ellen.
Ismertetése szerint a klinikai, tudományos és szakmai ismeretek alapján igyekeznek kitolni a második oltás időpontját. A Pfizer vakcinánál a 21. napról a 35. napra tolják a második oltást. Az AstraZeneca vakcinánál az alkalmazási előirat szerinti maximális időtartamot kihasználva, a 12. héten adják be a második vakcinát. A Moderna, valamint az orosz és a kínai vakcinák esetében egyelőre nem változtatnak a két oltás közötti oltási sémán.
Galgóczi Ágnes azt mondta: bíznak abban, hogy már az első oltás beadásával kialakítható lesz olyan védelem, amely megakadályozza a fertőzés terjedését. Így talán tavasz végére, nyár elejére olyan átoltottságot érnek el, ami valóban védelmet jelent a közösségnek. Már több mint 670 ezer embert oltottak be Magyarországon. Az NNK osztályvezetője úgy tapasztalja, hogy növekszik az oltás iránti bizalom.
Elmondta: eddig három nagyobb, a brit, a dél-afrikai és a brazil mutánstípust azonosítottak. Ezek a fertőzés terjedésében, illetve a vírus tulajdonságaiban hoztak jelentős változást. Ezek közül Magyarországon eddig a brazil mutánst nem azonosították. Már a dél-afrikai mutánst is kimutatták, míg a brit mutációt, már több mint 400 embernél azonosították, az már közösségben is terjed Magyarországon. Mivel a brit mutáns gyorsabban terjed, a következő időszakban várhatóan tovább fog emelkedni az új fertőzöttek és a kórházban kezeltek száma is – közölte.
Kitért arra is, hogy jelenleg az ország legtöbb nagyvárosában stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, Salgótarjánban és Szombathelyen mértek emelkedést. A szennyvízmintákban is kimutatták a brit mutánst – tette hozzá.
A szakember ezzel együtt kiemelte, hogy a többi mutáció behurcolása megakadályozható azzal, ha minimálisra szorítják az utazásokat. Folyamatosan figyelemmel kísérik a járványügyi helyzetet és az esetszámoknak megfelelően, szükség esetén további intézkedéseket vezetnek be – tette hozzá.
Galgóczi Ágnes kiemelte: most a fegyelmezettség a legfontosabb, hogy továbbra is mindenki betartsa a járványügyi szabályokat. A kontaktusok számának korlátozásával csökkenthető a járvány terjedése. Emellett azt kérte, aki regisztrált, és értesíti az orvos, mindenképpen éljen az oltás lehetőségével. Így lehet megállítani a harmadik hullám felfutását – értékelt.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?