POLITIK

T9 a fedőnév: Mi köze Mátyás királynak az ajándékhoz, amit Nagy Feró kapott a miniszterelnöktől?

Tegnap érkezett meg a rejtélyes T9 fedőnévvel ellátott küldemény a 75. születésnapját ünneplő Nagy Feróhoz.
címkék:
  • Szerző: Ripost

De mi köze ehhez talán legsikeresebb uralkodónknak, Mátyás királynak? Nagyon is sok. Ráadásul a szálak Táncsics és Kossuth börtönéhez is elvezetnek.

Ha Nagy Feró minderről tudomást szerez, talán lassít a tempón és ritkábban kóstol majd bele abba az ajándékba, amit tegnap egy hivatalos küldöttség vitt el hozzá a Petőfi rádió stúdiójába. Mert tényleg ritka és rendkívüli, amit T9 fedőnéven kapott.

T9 azaz Táncsics utca 9, a budai vár egyik legtöbb legendával körülvett helyszíne. Itt raboskodott a Habsburgok börtönében Kossuth Lajos és Táncsics Mihály, de épített itt a tatárjárás után királyi központot IV. Béla, aztán meg védőbástyát Szapolyai János.

De hogy mi köze az egészhez Mátyás királynak, még érdekesebb. Ő honosította meg ugyanis gyönyörű reneszánsz budai palotájában a fügét. Az egyenesen Itáliából hozott tövekkel tele volt a budai vár legnaposabb déli, délkeleti része. A Vár jó ismerősei szerint mind a mai napig sok helyen hajtanak ki legváratlanabb helyeken fügepalánták, amelyek 500 év múltán is őrzik Mátyás király emlékét...

Egy nagyra nőtt, legalább100 éves fügefa például a Táncsics Mihály utca 9. szám alatt, Kossuth egykori börtönének, a középkori lőportárnak a falába gyökerezve terem évente több kiló fügét. A nagyra növő, piros húsú termésből a Várkapitányság tavalyi döntése alapján fügepálinkát főztek. Ha úgy tetszik, Mátyás király Kossuth és Táncsics emlékére...

Ebből a kétségkívül történelmi pálinkából küldött egy palackkal Nagy Ferónak 75. születésnapjára a miniszterelnök...

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?