POLITIK

Szijjártó Péter: Új világrend születik a járvány után – videó

A magyar külgazdasági és külügyminiszter georgiai (grúziai) tárgyalásai előtt sajtótájékoztatón beszélt a két ország kapcsolatáról.
  • Szerző: Ripost

Szijjártó Péter megköszönte vendéglátóinak, hogy a koronavírus-járványt követően első külföldi politikusként érkezhetett az országba. Felidézte, hogy mindkét ország sikeresen védekezett a járvánnyal szemben és jelezte, egyetért azzal, hogy csak óvatosan, fokozatosan könnyít Georgia kormánya a korlátozó intézkedéseken. Ezek közé tartozik, hogy a grúz kormány egyelőre fenntartja a nemzetközi légi összeköttetések tilalmát július végéig.

A két ország közös munkacsoportot hozott létre, ennek feladata a vírushelyzet elemzése és annak megállapítása, mikor és hogyan csökkenthetők a korlátozások.

Fotó: MTI

Szijjártó Péter kifejtette, hogy a járvány után új világrend jön létre, melyben a keleti partnerségnek nagyobb szerepe lesz. Ugyanígy komoly kapcsolat kell kialakuljon a NATO és Georgia között. Magyarország azt is támogatja, hogy Georgia az ENSZ emberi jogi bizottságának tagja legyen, hiszen mindkét ország a kereszténység alapján áll, így közösen tehetünk a keresztények védelméért világszerte.

A miniszter jelezte, hogy kulturális megállapodást írnak alá a tárgyaló felek, és külön köszönetet mondott azért, hogy Grúzia lehetővé teszi egy magyar emlékmű felállítását, amely majd az ország területén raboskodó, illetve itt életüket vesztett II. világháborús magyar áldozatok emléke előtt tiszteleghet.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A 30 perces sajtos rúd receptje
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?