Létrehozva: 2021.11.24.

Szijjártó: 270 ezer munkahelyet őriztünk meg

A kormány kitartott azon politikája mellett, miszerint segély helyett munkát kell adni az embereknek, és meghirdette „minden idők legsikeresebb beruházásösztönzési programját”. Ennek nyomán pedig beruházási és foglalkoztatási rekord is született, miután 1700 milliárd forintnyi fejlesztéssel 270 ezer munkahelyet őriztünk meg – jelentette ki kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy újabb beruházás átadásán.

A tárcavezető a V-Casting Öntödei Termelő és Szolgáltató Kft. ecseri beruházásának átadásán vett részt. A vállalat kapacitásbővítést valósított meg 522 millió forint értékben, amelyhez az állam 261 millió forint támogatást nyújtott, így segítve elő 127 munkahely megtartását és mintegy 70 újabb dolgozó felvételét.

Beszédében hangsúlyozta, hogy a pandémia során egyszerre kellett életeket és munkahelyeket menteni, amelynek módjáról komoly viták voltak,

de mára bebizonyosodott, hogy „emberéleteket oltással, munkahelyeket pedig beruházással lehet megmenteni”.

Minél többen oltakoznak, annál nagyobb biztonságban van Magyarország, annál kisebb lesz a kockázata annak, hogy a szomszédos államokhoz hasonlóankorlátozásokat kelljen elrendelni, s hazánk annál nagyobb előnyre tehet szert a lezárásokra kényszerülőkkel szemben – mutatott rá.

Kiemelte, hogy a magyar válságkezelés európai összevetésben is rendkívül sikeres volt, ugyanis a gyors oltási kampány nyomán két hónappal a többi ország előtt sikerült újranyitni a gazdaságot, amelynek teljesítménye már idén nyárra elérte a járvány előtti szintet. Miközben szerinte ez a világgazdaság vonatkozásában csak a jövő év végén fog bekövetkezni.

Szijjártó Péter közölte,

sokan azt próbálták elhitetni, hogy úgyis tömeges munkanélküliség fog kialakulni,

ezért szociális alapon minél több pénzt kell szétosztani hitelből. A kormány azonban ehelyett kitartott azon politikája mellett, miszerint segély helyett munkát kell adni az embereknek, és meghirdette „minden idők legsikeresebb beruházásösztönzési programját”. Ennek nyomán pedig beruházási és foglalkoztatási rekord is született, miután 1700 milliárd forintnyi fejlesztéssel 270 ezer munkahelyet őriztek meg.

Aláhúzta: a támogatást kérő és kapó vállalatok 80 százaléka magyar tulajdonban van, amelyek így az új világgazdasági korszak „abszolút nyertesei” között lehetnek, szemben a kapacitásaik leépítésére kényszerülő versenytársaikkal.

Ha ellenfeleinkre hallgattunk volna, akkor a magyar gazdaságot évekkel, sőt lehet, hogy egy komplett évtizeddel vetettük volna vissza

– fogalmazott.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a magyar fémipar teljesítménye az idei év első kilenc hónapjában 35 százalékkal nőtt, miután sok vállalat kapott támogatást a nagyjából 120 ezer embernek munkát adó ágazatban.

Végezetül leszögezte: a gazdaság lelkét a magyar családi tulajdonban lévő vállalkozások adják, amelyek közül ugyancsak sok pályázott sikerrel a beruházásösztönzési programban.

A V-Casting Öntödei Termelő és Szolgáltató Kft. kiemelt beszállítója több autóipari vállalatnak, például az Audi, a BMW és az Opel számára alkatrészeket gyártó SMR Automotive Mirror Technology Hungary Kft.-nek. A mostani bővítésnek köszönhetően pedig már más iparágakból is tud majd megrendeléseket teljesíteni a tájékoztatás szerint.

Éves alapon a magyar gazdaság növekedett a második leggyorsabban az EU-ban a harmadik negyedéves adatok alapján – ismertette Palkovics László egy autóipari szereplőkkel folytatott egyeztetésen. Az innovációs és technológiai miniszter a kormány hosszú távú ágazati terveiről, a szektor szállítási igényeit is kiszolgáló logisztikai hálózatok és vasúti kapacitások fejlesztéséről, bővítéséről tájékoztatta a résztvevőket, áttekintette velük az iparág legsürgetőbb problémáit, világméretű kihívásait. A koronavírus-járvány mindenütt súlyos csapást mért a gazdaságra, azonban a kormány eredményes válságkezelésnek és a sikeres újraindításnak köszönhetően a magyar gazdaság az elsők között állt vissza a korábbi kerékvágásba. Bár összességében elmondható, hogy jól teljesítettünk a válságban, vannak iparágak, amelyek talpra állása egyéb tényezők hatására is elhúzódik, ezek egyike az autóipar. Egy friss kutatás szerint a járműgyártás teljesítménye várhatóan 2023-ban haladhatja meg a 2019-es szintet. A megoldási lehetőségek feltérképezése, közös javaslatok kidolgozása érdekében hívtuk össze a legjelentősebb autóipari szereplőket. Az egyeztetés megerősítette, hogy a legnagyobb problémát változatlanul a globálisan is rendkívüli nehézségeket okozó chiphiány jelenti – ismertette a részleteket Palkovics László. Az idei első háromnegyed éves adatok átlaga alapján a magyar gazdasági növekedés 7,3 százalékkal, a második leggyorsabb volt az egész unióban. A magyar kormány várakozásait is felülmúlja a Nemzetközi Valutaalap előrejelzése, amely még az idei évben 7,6 százalékos bővülést jósol Magyarországon – emelte ki miniszter. A gyors növekedés elsősorban a magyar kormány gazdaságélénkítő lépéseinek köszönhető. A vírusválságban a magyar kormány az Európai Unióban elsőként juttatta a hazai cégeket technológiafejlesztésre is kiterjedő, példátlanul nagy összegű beruházásösztönző forrásokhoz – emlékeztetett a tárcavezető. A munkaerő-piaci adatok elérték, sőt meg is haladták a vírus előtti szintet. A teljes foglalkoztatottság a 15 és 64 év közöttiek körében 73 százalék, amely nem csupán az EU, hanem a többi visegrádi ország átlagát is meghaladja. Az utóbbi időben a munkaerőpiac látványosan a magasabb hozzáadott értékű tevékenységek irányába rendeződött át, az IT szektorban 20, a tudományos és műszaki területen pedig 11 százalékos a növekedés. Mindehhez a gazdaság organikus növekedésén túl a kifejezetten a foglalkoztatottság növelését célzó kormányzati intézkedések is hozzájárultak. A Vállalkozások munkaerő támogatása program már több mint 15 milliárd forinttal segítette az álláskeresők elhelyezkedését, mintegy 28 ezer fő után már meg is ítélték a támogatást. A gazdasági növekedés eredményeiből a magyar családok az eddiginél még nagyobb mértékben részesülhetnek majd a minimálbér és a garantált bérminimum közel húsz százalékos megemelésének köszönhetően – fejtette ki Palkovics László.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

vg.hu

Drága, nem halad és a környezetvédelmi haszna is megkérdőjelezhető – páros lábbal szálltak bele az e-autózásba

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

vg.hu

Új üzemanyagárak: megtörte a kereskedőket a kormány fenyegetése – szerdától sokkal olcsóbb adják a dízelt

origo.hu

Hatalmasat hazudott Magyar Péter - lebukott

astronet.hu

Ennek a 4 csillajegynek beteljesülést hoz a Skorpió telihold

ripost.hu

Fogadjunk, hogy rájuk sem ismersz! Így néznek ki a Farm, ahol élünk sztárjai ma – galéria

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Vesztegetés: Megkezdődött a nyomozás a hídpénz-botrányban

POLITIK

Az oroszok két újabb települést foglaltak el

POLITIK

Magyar Péter titkolni próbálja Bajnaihoz fűződő kapcsolatát

POLITIK

Sulyok Tamás: Magyarország nem adja fel szuverenitását