KÜLFÖLD

Szabadon ölhetek! Ali három katonát is leszúrt, de nem ítélték el

Három éve húzódik a muszlim férfi ügye, aki azért akart ölni, mert a kanadai katonák muzulmán országokban is tevékenykednek. Most két napos eltávozásokra mégis elengedik.
címkék:
  • Szerző: SZM

Három katonát szúrt le egy hatalmas konyhakéssel az alábbi képen látható Ayanle Hassan Ali egy torontói toborzóirodában. Amikor letartóztatták, arra hivatkozott, hogy azért akarta megölni őket, mert a kanadai katonák muzulmán országokban is tevékenykednek, így tehát Kanadában is ellenségnek tekintette őket.

 

Az ügyészség kilenc vádpontban találta őt bűnösnek, beleértve a három gyilkossági kísérletet amelyeket „terrorista csoport javára” követett el. Tavaly májusban azonban a bíró megállapította, hogy ez nem bizonyítható, ezzel szemben a férfi skizofréniában szenved, ezért részint nem büntethető, részint pedig egy zárt intézményben helyezték el. Legutóbb az Ontario Felülvizsgálati Testülete (ORB) azt állapította meg, hogy a kezelés során sokat javult az állapota és megengedték neki, hogy a Hamilton pszichiátriai kórházból az utca túloldalán lévő mohawki egyetemi kollégiumba kerüljön. Mikor ez kitudódott, a döntés ellen egyaránt tiltakoztak az egyetemi oktatók, a hallgatók és azok szülei.

Sőt, a múlt hónapi ORB-meghallgatáson mindenki egyetértett abban, hogy a mentálisan beteg ember továbbra is „komoly veszélyt” jelent a közösség számára, mégis engedélyezték, hogy a kórház felelősségére Ali szabadon sétálhat 48 órán keresztül Dél-Ontarióban egy érte felelős személy kíséretében.

Dr. Gary Chaimowitz pszichiáter szerint ez nagyon veszélyes engedmény, mert a férfi továbbra is ellenségének tartja a katonákat. De az is igaz, hogy az interneten olyan üzeneteket is kapott amely szerint a fegyveres testület tagjai figyelik a mozgását. Ayanle Hassan Ali azonban mostantól még a családtagjainak meglátogatására is jogosult Torontóban, ha arra a pszichiátriai kórház engedélyt ad.

„Szabadon ölhetek. Zöld lámpát kaptam az ölésre”- írta Ali naplójában, a Torontosun szerint.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?