POLITIK

Svédországot nem érdekli a koronavírus, tudnak valamit vagy kockáztatnak?

Svédországban nyitva vannak a bárok, az éttermek és az iskolákat sem zárták be. Hazardíroznak vagy tudnak valamit? Pedig már 41-en haltak meg a koronavírus fertőzés következtében.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Míg Európa nagy részén egyre szigorúbb intézkedések lépnek életbe, Svédországban az élet látszólag teljesen zavartalan. Pedig már 2399-en betegedtek meg a világot kétségbe ejtő vírus következtében, a halálos áldozatok száma pedig 41.
Mégis úgy sétálnak az emberek a svéd utcákon, ülnek, italoznak az éttermekben és a pubokban mintha nyoma sem lenne semmiféle járványnak.
Persze nem minden svéd gondolja úgy, hogy ez jól van így.
A legnagyobb napilap a Dagens Nyheter főszerkesztője kikelt a svéd politikusok nemtörődömsége ellen. Szigorúbb intézkedések meghozatalára és több koronavírus-teszt elvégzésére szólította fel a politikusokat.
Hozzátette: „Nem engedhetjük meg, hogy Svédországban megismétlődjenek a wuhani és az olaszországi tragédia. Szerencsejáték, amit a svéd politikusok játszanak. Emberek életét veszélyeztető szerencsejáték.”
Svédországban csupán megkérték az embereket, hogy ha lehet mellőzzék a szokásos kora tavaszi családlátogatásokat, s mindössze az 500 fő feletti tömegrendezvényeket tiltották be.
Az éttermeket, pubokat, bárokat előbb arra kötelezték, hogy csak asztaloknál szolgálják ki a vendégeket, de aztán annyira tumultuózus helyzetek adódtak, hogy ezt a rendelkezést villámgyorsan visszavonták.
A bárok, kocsmák nemcsak a hétvégén, de akár ma is zsúfolásig megteltek és tömegközlekedési járműveken is meglehetősen nagy volt a zsúfoltság.
Ezzel ellentétben sokkal szigorúbb korlátozások vannak például a szomszédos Norvégiában, ahol bezárták az iskolákat és az összes vendéglátóhelyet. Svédország csupán a határait zárta le a „nem feltétlenül szükséges” forgalom előtt, amúgy az élet zavartalan.
Még működnek a sípályák is, ahová a múlt héten is tömegek érkeztek az országon belülről, miközben a határ túloldalán a norvég sípályákat már lezárták.
Svédországban más országoknál jóval nagyobb mértékben építenek a felelős állampolgári magatartásra, amikor csak azokat kérik arra, hogy maradjanak otthon, akik tüneteket észlelnek magukon, illetve a 70 felettieket; továbbá a kormány egyszerűsítette a fizetett betegszabadság feltételeit is. A svéd gazdaság, az üzemek, a kereskedelem lényegében zavartalanul üzemel tovább.
Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi hatóság járványügyi vezetője. Az ő véleményére alapozva nem hoz szigorúbb intézkedéseket Svédország.
Bár a 63 éves szakember hangsúlyozza, hogy nem egyedül ő hozza a járványügyi döntéseket, és egy több száz fős csapatot vezet, mégis vele azonosítják a svéd „lazaságot”
A svéd közvéleményben élénk viták kísérik az intézkedéseket, Tegnellről már Az epidemiológus, aki megosztja Svédországot címmel közölt portrécikket a Svenska Dagbladet napilap, ő maga pedig arról beszélt, hogy gyűlöletkampány indult ellene, erre válaszul a támogatói között mozgalom indult, hogy virágcsokrokkal fejezzék ki szimpátiájukat Tegnell mellett.
Ezt nyilatkozta:

„Úgy gondoljuk, hogy már felesleges lezárni a határokat, mivel a fertőzés olyannyira elterjedt mindenhol Európában, hogy az utazási korlátozásoknak nem lenne hatása.”

mondta a DR dán lapnak Tegnell, az iskolabezárás elkerülését azzal indokolta, hogy túl sok negatív következménye lenne: az egészségügyből is kiesne nagyszámú dolgozó, illetve meglepő módon azzal érvelt, csak gyorsítaná a vírus terjedését, ha a gyerekek iskolába járás helyett másokkal találkoznának, vagyis megnőne az esélye, hogy az időseket is megfertőzzék.

Hozzátette:

„Ha ezen az egészen túl vagyunk, majd meglátjuk, ki hogy jött ki ebből.”

Na ez az amivel nem lehet vitatkozni...

címkék:
És ezeket olvastad már?