POLITIK

Súlyos orvosi műhibák a privatizált budaörsi rendelőben

A cég vezetője az a Spányik András volt, akit Wittinghoff Tamás (független, korábban SZDSZ-es) polgármester nevelt fiaként emlegetnek, hiszen Wittinghoff egykori élettársának gyermeke. Súlyos műtéti szövődmények miatt tizenkét beteg részesült kórházi ellátásban a budaörsi szakrendelő egynapos sebészeti részlegén elvégzett szürkehályog-műtéteket követően, egy beteg sajnos megvakult.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az elképesztő tényeket a Budaörsi Egészségügyi Központ közölte.

Beszámoltak arról, hogy még december 12-én huszonkét szürkehályog- műtétet hajtottak végre, s a betegeknél két nap múlva jelentkeztek a tünetek – a szem váladékozása és a fájdalom. Ezután a szakrendelő kórházi háttérintézményeként működő Szent János Kórházban tizenkét beteget újraoperáltak. A szövődmények valószínűsített oka, hogy a műtétek során nem tartották be maradéktalanul a személyi higiénés előírásokat, különösen a kézhigiénés protokollt – tudatta a szakrendelő, hozzáfűzve, a felelősségek tisztázása a további vizsgálatoktól várható.

Információink szerint a fertőzést vélhetően fekáliából származó kórokozó okozta. Az utolsó két beteg tegnap hagyhatta el a kórházat. Hat betegnél a látás „30–60 százalék közötti”, remélhető a további javulás, három esetben a szem artériás keringése károsodott másodlagosan, csak pár méterre látnak, lényeges javulás nem várható, két betegnél másodlagosan retinaleválás lépett fel, szintén csupán pár méterre látnak, náluk remélhető javulás, egy betegnél „a szem fényérzése elveszett”, azaz a páciens megvakult. Kőnig Róbert, a Szent János Kórház szóvivője megerősítette információin kat, s azt is, hogy mindezt a baktériumfertőzés által előidézett endophthalmitis, azaz a szem belső gyulladása idézte elő.

A Budaörsi Egészségügyi Központról 2017-ben lehetett sokat hallani, amikor a helyi Fidesz arra hívta fel a figyelmet, hogy a város vezetése közbeszerzési eljárás nélkül privatizálta az intézményt, az üzemeltető a
Jump Consulting nevű cég lett, amelyet eredetileg vendéglátóipari tevékenységre hozták létre, Budaörsön például egy tekepályát üzemeltetett.

A cég egyik vezetője Spányik András volt, akit Wittinghoff Tamás (független, korábban SZDSZ-es) polgármester nevelt fiaként emlegettek, hiszen Wittinghoff egykori élettársának gyermeke. Maga a polgármester is kijelentette, hogy a „barátjának tartja”, ám az összefonódásban nem látott kivetnivalót. A Jump Consulting másik ügyvezetője Zsákai Zoltán, aki a szakértelem hiányával kapcsolatos aggodalmakra akkor úgy reagált: „a Fidesz képviselői azt nem értik, hogy a Jump Consulting, és személyesen én nem az orvosláshoz, hanem a létesítményüzemeltetéshez értek. Orvosigazgatónak ott van – és marad is – a közmegelégedésre dolgozó Gamal Eldin Mohamed.”

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?