Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2020.05.23.

Strandjárőrök razziáznak a Balatonon a koronavírus miatt

„Jó napot kívánok, kérem, a járványveszély miatt vigye arrébb 1 méter 20 centivel a törölközőjét!” – mondja majd egy egyenruhás strandjárőr a siófoki Balaton-parton...

És ez nem vicc, hanem a valóság! Ilyen lesz idén a nyár, megváltozik még a strandolás is a Balatonon.

A koronavírus mindent megváltoztatott! Bár a Balatonon nem lesznek plexifalak a strandolók között, és távolságtartó köröket sem rajzolnak, mégis a biztonság lesz az első: strandjárőrök razziáznak majd a partokon, aki elzavar, ha túl közel rakjuk le egymáshoz a törölközőket… Maszkot ugyan nem kell viselni a vízparton, de ha nem tartjuk be a távolságtartási és egyéb szabályokat, a házirend megsértése miatt akár ki is tilthatnak minket a strandról.

MTI Fotó: Varga György

Az ember szinte látja is maga előtt a fess, napbarnított strandjárőrt, mérőszalaggal a kezében, aki udvariasan megkérdezi, hogy a másfél méteren belüli törölközők gazdái egy háztartásban élnek-e vagy sem. Ha nem, akkor kedvesen, de határozottan jelzi, hogy tartsák be a másfél méteres távolságot...

Minden strandon másképp intézik majd ezeket a dolgokat. Siófokon például egyenpólós strandjárőrök razziáznak majd a parton, Balatonfüreden pedig a biztonsági őrök és a vízimentők munkakörébe illesztik a biztonsági előírások betartatását a parton és a vízben.

Siófokon a fizetős strandokon létszámkorlátozás lesz, és a napozóágyak elhelyezésével és infotáblákkal is segítik a kötelező védőtávolság betartását. „40 százalékkal megnöveltük a vízbejáró lépcsők számát, ezzel is csökkentve a torlódást a Balatonba történő bejutáskor. Siófok összes strandja, teljes felkészítéssel május 29-én nyit, s a jegyárakba nem építjük bele az óvintézkedések miatti kiadásokat, illetve a létszám korlátozás miatti kiesést sem„ – közölte lapunkkal Illés Virág, a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal kommunikációs és turisztikai referense.

Országszerte ügyelnek a távolságtartásra és a fertőtlenítésre a strandok. Gyakori fertőtlenítés lesz a korlátoknál, ajtókilincseknél és minden más olyan a területen, amelyet rendszeresen megérintenek az emberek. Több helyen is alkoholos kézfertőtlenítő áll majd a fürdőzők rendelkezésére. A vendégekkel érintkező személyzet pedig maszkot, illetve gumikesztyűt visel majd.

A legtöbb fürdőhely országszerte a pünkösdi hosszú hétvégén nyitja meg a kapuit.

Nálunk nem lesz plexifal és napozókör a strandokon

„A plexifalakat tengerpartokra tervezték, de nagyon felforrósodhat köztük a levegő, így külföldön is sok helyen elvetették az ötletet. A strandok napozóterületein pedig azért nincs értelme napozóköröket festeni, mert az egy háztartásban élőknek nem kell betartani a másfél métert. Így más méretű napozóterületre van szüksége egy egyedül érkezőnek, mint egy 4-6 tagú családnak. Mivel a magyarok bizonyították, hogy komolyan veszik a koronavírus miatti intézkedéseket, bízom benne, hogy a strandokon is betartják az előírt távolságot” – közölte a Ripost-tal Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

Feleannyi vendéget engednek be idén a strandokra

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása kimondja, egy főre legalább 4 négyzetméter vízfelületnek és legalább 16 négyzetméter napozóterületnek kell jutnia. „ Ez azt jelenti, hogy a korábbiakhoz képest feleannyi látogatót tudnak fogadni a strandok, vagyis egy-egy melegebb nyári napon hamarabb lesz telt ház„ – fogalmazott Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára. Az öltözőknél is ügyelnek majd az üzemeltetők a létszámra és a távolságtartásra.

A csúszdaparkok működhetnek, vízpermet nem lesz

A szabadtéri csúszdaparkok üzemelhetnek, de a sorállásnál tartani kell a másfél métert. Ugyanakkor a vízpermetes eszközök és vízi játékok nem üzemelhetnek, mert az aeroszolos apró vízcseppeken megtapadhat a koronavírus.

Nem lesz idén áremelés

A biztonsági előírások pluszpénzbe kerülnek, és a létszámkorlát miatt kevesebb lesz a bevétel a jegyekből, nem tud idei áremelésről az országszerte mintegy 100 aquaparkot, gyógyfürdőt, élményfürdőt, strandot, uszodát tömörítő Magyar Fürdőszövetség főtitkára. „A cél, hogy aminél inkább itthon tartsuk azokat, akik külföldi vízpart felé kacsintgatnak, és mindenkinek elérhető legyen az élmény, aki belföldön szeretne pihenni. Ezért idén is tavalyi árakon lehet fürdőzni, sok helyen ráadásul a megemelt keretű SZÉP-kártya terhére is ”– érvelt Balogh Zoltán a Ripost-nak.

 


Szûts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdõi és Hévizei Zrt. vezérigazgatója a koronavírus-járvány ideje alatti biztonsági szabályokról szóló tájékoztatót mutatja a fõvárosi strandok nyitásáról tartott sajtótájékoztatón a Palatinus strandon, a Margitszigeten. Öt budapesti strandfürdõt – a Palatinust, a Paskált, a Rómait, a Csillaghegyit és a Pesterzsébetit – megnyitnak május 30-án, a hatodikat, a Pünkösdfürdõit pedig június 15-én. A zárt fürdõket a jelenleg érvényes szabályozás szerint még nem nyithatják meg.
MTI/Koszticsák Szilárd

Biztonsági intézkedések a strandokon

- Létszámkorlát: 1 vendégre minimum 4 négyzetméter vízfelület és 16 négyzetméter a parton

- Az öltöző-férőhelyek korlátozása, hogy meglegyen az 1,5 méter

- Ha lehet, online és érintésmentes jegyvásárlás

- 1,5 méteres távolság a belépéskor a pénztáraknál

- Plexifal az alkalmazottak és a vendégek között

- Kézfertőtlenítők a bejáratnál

- Óránként fertőtlenítés

- 2 méteres sortávolság a büfékben, felfestett jelekkel

- Távolságtartás a napozóhelyeken

- 2 méteres ülőtávolság a vendéglátóhelyeken

- A beléptetőórák fertőtlenítése

- Fokozott klórtartalom a nem nyíltvízi strandokon

- Nem üzemelnek a pezsgőmedencék, jacuzzik

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Házasság első látásra: csalódott a menyasszony, nem ilyen férjet akart

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

borsonline.hu

Három csillagjegy, aki mindig aggódik a pénz miatt: vajon te is köztük vagy?

vg.hu

Brit királyi család: nagy bejelentést tehetnek Katalin hercegnével kapcsolatban

mandiner.hu

Szoboszlai egyetlen mozdulattal bolondot csinált a manchesteri világsztárból (VIDEÓ)

origo.hu

Újabb hatalmas botrány Harry herceg körül, milliókat követelhet a pornós domina

mindmegette.hu

Megvan a titkos recept: ebből a tésztából készül minden az albán pékségekben!

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Itt a bizonyíték: a földönkívüliek már itt vannak

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Ha erről lemaradsz nem látod többször: ekkor nézz fel az égre a különleges látványért

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Hány évet kaphat, mivel vádolhatják meg Osváth Zsoltot?

POLITIK

Gyermekpornográfia: Osváth Zsolt megint próbálja elkenni az ügyet

POLITIK

A NATO bevetése Ukrajnában súlyos következményekkel járhat

POLITIK

Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK

Ezért akar Macron NATO-csapatokat Ukrajnába

POLITIK

Erről szól valójában az ukrán háború?