POLITIK

Spórolnak a rendőrségen? Elképesztően megugrott a bűnözés New Yorkban és Londonban

Egymilliárd dollárral megvágta a New York-i rendőrség támogatását a város tanácsa, miközben a statisztikák szerint az anarchista zavargások idején 25 százalékkal nőtt a gyilkosságok és 60 százalékkal az autólopások száma az amerikai metropoliszban. Londonban sem különb a helyzet.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Los Angelesben szerdán lemondott az iskolarendőrség vezetője a városi támogatás megvonása miatt. Sadiq Khan londoni polgármester is a rendőrségen és a tűzoltóságon próbál spórolni, miközben „rasszizmusfigyelőket” vesz fel mesés fizetésért.

New York város tanácsa szerdán elfogadta azt az indítványt, miszerint egymilliárd dollárral (kb. 890 millió euró) csökkentik a rendőrség (NYPD) költségvetését. Ezzel a július 1-jével induló új üzleti évben a rendőrség büdzséje mintegy 5 milliárd dollárra apad. Az NYPD aktív állományát a tervek szerint nem csökkentik, a megszorításokat főként az adminisztratív állások, illetve a fizetett túlórák csökkentése révén valósítanák meg, viszont a városvezetők leszavazták az iskolák védelmére tervezett 5300 fős rendőri állomány kiképzését.

Ugyanakkor a hivatalos rendőrségi statisztikák szerint jelentősen nőtt a gyilkosságok, a betörések és az autólopások száma május közepe és június közepe között New Yorkban. A legutóbbi, június 15-i rendőrségi statisztika szerint a BLM-tüntetések idején 38 gyilkosság történt a városban, kétszer annyi, mint az előző év azonos időszakában. Ebben az évben már 159 gyilkosság történt New Yorkban, ami 25 százalékkal több, mint 2019 hasonló időszakában.

Jelentősen, 24 százalékkal nőtt a lövöldözések száma is, az NYPD 394 ilyen esetet vett nyilvántartásba június közepéig. Az anarchisták fosztogatása miatt több mint duplájára nőtt a betörések száma (759-ről 1691-re), a betöréses lopásoké pedig 47 százalékkal emelkedett (4480-ról idén 6595-re). Arányaiban az autólopások száma nőtt a legdurvábban, 60 százalékkal (3078-ra a tavalyi 1893-mal szemben).

Los Angelesben szerdán lemondott az iskolarendőrség vezetője, miután a város 25 millió dollárral csökkentette a szervezet költségvetését. Todd Chamberlain indoklásában úgy fogalmazott, hogy a rendvédelmi szolgálatban eltöltött 35 év után „olyan helyzetbe hoztak, ami lehetetlenné teszi, hogy munkám révén hatékonyan, professzionálisan és biztonságosan segíthessem a rám bízott közösségek életét„. A költségvetés megnyirbálását a volt rendőrfőnök „károsnak” és „potenciálisan életveszélyesnek” minősítette. Szintén Los Angelesben egy civil jogvédő csoport közben azért kampányol, hogy a jelenlegi 1,8 milliárd dolláros költségvetésnek csak a negyedét különítsék el a rendőrség (LAPD) fenntartására.

London polgármestere, Sadiq Khan múlt hétvégén bejelentette, hogy a koronavírus miatti általános költségcsökkentés jegyében 110 millió fontot (mintegy 122 millió euró) von el a rendőrség költségvetéséből, és további 25 millió fontot (27,5 millió euró) a londoni tűzoltóság büdzséjéből. A Metropolitan Police állománya jelenleg 32 400 rendőrből áll, de 9500 civil alkalmazott és 1240 úgynevezett support officer is a szervezethez tartozik. Utóbbiak állása lehet a legnagyobb veszélyben, ha leépítésre kerül a sor. Ugyanakkor a londoni rendőrség „rasszizmus-szpottereket” keres napi 150 fontos (plusz költségek), mesés fizetésért. A Daily Mail beszámolója szerint az új rendőrségi alkalmazottak szűrését végző személyekkel szemben csupán annyi az elvárás, hogy szűrjék ki a ”rasszista hajlamú, intoleráns„ jelentkezőket. Azok a figyelők, akiket felvesznek, éves szinten 39 ezer font fizetést kaphatnak, ami jóval magasabb, mint azoké a rendőröké, akiket végül kiválasztanak.

Londonban a késelések jelentik a legnagyobb problémát: a hivatalos rendőrségi statisztika szerint 2019-ben 15 492 késeléses merénylet történt. Összesen 149 embert öltek meg tavaly a brit fővárosban, közülük 90-et késsel sebeztek halálra.

Nagy-Britanniában tavaly 45 600 fölé emelkedett a késes támadások száma – ez a legmagasabb érték a statisztikák készítésének kezdete, 2011 óta. A londoni rendőrség vezetője, Cressida Dick arról számolt be, hogy az elmúlt három hétben 140 rendőr sérült meg súlyosan a BLM-es csőcselékkel, illetve más radikális anarchistákkal történt utcai összecsapások során.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?