Létrehozva: 2020.04.15.

Sok diák érettségizni akar

A neten valóságos háború dúl: sok diák fél elmenni vizsgázni, mások meg azt mondják, nem azért tanultak 4 évig, hogy most megajánljanak valami jegyet… Ma dönthet a kormány, hogy mi lesz az idei érettségivel.

Miközben a végzős középiskolások egy része nyílt levélben fordult Maruzsa Zoltán államtitkárhoz az idei írásbeli érettségi vizsga eltörléséért, a diákok másik része azt mondja, ők inkább szeretnének érettségizni, nem kérik az év végi jegyet a vizsga eredménye helyett. A kormány előtt van az oktatásért felelős akciócsoport javaslata, eszerint idén csak az írásbeli érettségiket tartanák meg, a szóbeliket nem. Így felére csökkenthető a vizsgaesemények száma, és 14 nap alatt valamennyi lebonyolítható lenne. Az írásbelik alatt a diákok tartani tudják majd egymástól a másfél méteres távolságot, és egyszerre maximum tízen lehetnek egy teremben. A tervek szerint senkinek sem lenne kötelező az érettségi, aki nem felvételizik idén.

Egy dél-koreai írásbeli vizsga az anszani Va Stadion gyepén április 4-én. A cég a koronavírus-járvány miatt választotta a szabadtéri helyszínt a vizsgához.

A diákok érvei ellene:

Nem mehetünk ki, de érettségizni igen?

Az érettségi vizsgák alatt egy légtérben tartózkodók a saját és családjuk egészségét tennék kockára. „Nem mehetünk ki, mert kijárási korlátozás van, de érettségizni el kell menni?” – teszik fel a kérdést.

Félnek a tömegközlekedéstől

Sokan nem tudnak autóval menni vizsgázni, tartanak attól, hogy a vizsgák napjain nagyobb tömeg gyűlne össze a tömegközlekedési eszközökön – és akár többször is, ha valaki több tárgyból érettségizik. Különösen nehéz helyzetbe kerülnek az otthonuktól messzi városban vizsgázók.

A járványhelyzetben nehezebb felkészülni

Így, hogy bezárták az iskolákat, nehezebb a tanulás, a kapcsolat a tanárokkal, az érettségi felkészítés. Sok diákot lelkileg is nagyon megvisel a helyzet.

A diákok érvei mellette:

Biztonsággal lebonyolíthatók a vizsgák

Egy teremben maximum 10 ember tartózkodhatna, mindenki védőmaszkot kapna, akinek nincs.

Sokan rosszul járnának az év végi jeggyel

A központi érettségi pont azért van, hogy mindenki egyenlő eséllyel induljon, míg az év végi jegy a diák-tanár- viszonyt is tükrözi, és egy gyengébb suliban könnyebb jobb jegyet kapni

Kárba veszne a kemény küzdelem

Vannak, akik arra hivatkoznak, hogy nem azért tanultak keményen 4 évig, hogy aztán ne érettségizzenek. „Én végzősként imádkozom, hogy írjuk meg. Az év végi jegyek iskolánként eltérőek, más színvonalúak, míg az érettségi központi. Nem azért ült senki 4 évig az iskolapadban, hogy aztán erőfeszítés és bizonyítás nélkül otthagyja” – érvel egy diák a neten.

 

Az operatív törzs szava döntő lehetAz egészség védelme az elsődleges szempont az érettségi lebonyolításában, ezért a vizsga módját és időpontját a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzsnek kell meghatároznia” – ezt mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

 

Mi lesz a külföldön élő, de Magyarországon tanuló diákokkal? Talán az ő helyzetük a legnehezebb, hiszen bár be tudnak jutni az országba az érettségi idejére, de utána karanténba kell vonulniuk. „A határon át tudnék menni, de mivel nem egy napról van szó, lakást kellene bérelnem, hiszen a kollégium zárva van. A probléma inkább a visszajutással lenne, mert Szlovákiába visszatéréskor két hét karantén van automatikusa. Ráadásul az összes hely, ahová elvihetnek, a családomtól messze van, és ott nem beszélnek magyarul. Így én most az érettségire készülés mellett szlovákul is tanulok” – nyilatkozta a lapunknak Anna.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kipukkadt a lufi, vágott hangfelvételt közölt a feleségéről Magyar Péter

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

ripost.hu

„Az is jöjjön, akinek nincs jegye” - Megszállják a magyarok Németországot az Eb-n

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

ripost.hu

Szoboszlai kiakadt, nem avatták be egy fontos döntésbe

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat