Létrehozva: 2020.09.02.

Rasszista jelöltet támogat a magyar baloldal

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja levélben emelt szót az európai szocialisták és a liberálisok EP frakcióvezetőjénél az antiszemita és cigányellenes kijelentéseket tevő Bíró László jelölésének ügyében.

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője és Szájer József, a képviselőcsoport elnöke levélben fordult Iratxe García Pérez, az európai szocialisták (S&D) frakcióvezetőjéhez és Dacian Ciolos, az európai liberálisok (Renew Europe) frakcióvezetőjéhez, hogy felhívják a figyelmet az európai parlamenti képviselőcsoportjaikhoz tartozó magyar ellenzéki pártok riasztó lépésére: az október 11-i időközi választásokon a közös jelöltjük az antiszemita és cigányellenes kijelentéseiről elhíresült Bíró László lett – írják sajtóközleményükben. A levelet teljes terjedelmében közöljük. Tisztelt Kollégák! Azért fordulunk Önökhöz, mert szeretnénk felhívni a figyelmet az S&D és a Renew Europe európai parlamenti képviselőcsoportjaihoz tartozó magyar ellenzéki pártok egyik riasztó lépésére. Koncz Ferenc, Tiszaújváros – Szerencs kerületébe tartozó fideszes képviselőtársunk júliusi tragikus halálát követően a kerületben időközi választásokat írtak ki október 11-re. Az ellenzéki koalíció, melynek tagja az S&D családhoz tartozó Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Demokratikus Koalíció (DK), valamint a Renew Europe-hoz tartozó Momentum is a szélsőjobboldali Jobbikhoz tartozó Bíró Lászlót nevezte meg közös jelöltjükként. Bíró László korábbi munkássága során számos esetben tett rasszista, xenofób, antiszemita és romaellenes megjegyzéseket közösségi média oldalain. Volt alkalom, hogy Budapestet „Judapestnek” nevezte. Máskor bejegyzést tett közzé, miszerint „A kutyám majd megveszik amikor a „tetűcsúzdások” elmennek a ház előtt”, utalva a kerületét látogató lengyel, orosz és izraeli haszid zsidó turistákra. Másik bejegyzésében, mely szerint „az országot nemcsak a Hasszánoktól, hanem a Sztojkáktól is meg kell védeni” a gyakori roma vezetéknévre tett kirekesztő utalást. Annak ellenére, hogy több értelmiségi és kisebbségi vezető is felszólalt az elvtelen jelöltállítással szemben, az ellenzéki koalíciós tagpártok hajthatatlanok maradtak választásukban. Meggyőződésünk, hogy egy nyíltan rasszista és xenofób jelölt támogatása legitimálja a gyűlöletbeszédet, táplálja a rasszizmust és az antiszemitizmust a közbeszédben. Az a magát demokratikusnak nevező ellenzéki pártokat tömörítő ellenzéki koalíció, mely a szélsőséges Jobbikot is soraiban tudja összeegyeztethetetlen a demokratikus alapelvekkel és az európai értékekkel. Bár az ellenzéki pártok ismétlődően állítják, hogy a Jobbik maga mögött hagyta szélsőséges nézeteit, Bíró László esete egyértelműen bizonyítja, hogy a Jobbik továbbra is a régi. Ha egy konzervatív párt Kelet-Közép-Európában csak fontolóra vett volna egy hasonló jelöltállítást az S&D és Renew képviselői lennének a leghangosabb ellenzők, előre jelezve az európai értékek sérülését. Most miért maradnak mégis csendben? Bíró László támogatása az S&D és Renew Europe EP képviselőcsoportjai által veszélyt jelent az európai zsidó és roma állampolgárok számára.
Ismert, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú egyéni választókerületében október 11-én tartanak időközi választást. A Fidesz–KDNP, a tragikus körülmények között elhunyt korábbi térségi képviselő, Koncz Ferenc lányát, Koncz Zsófiát indítja. A szivárványkoalíció a jobbikos Bíró mögé állt be. Bár a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria minapi döntésének értelmében Bíró mögött nem szerepelhet jelölőszervezetként pártja, a Jobbik – az őt jelölő pártelitet ugyanis még nem jegyezték be –, az MSZP, a Momentum, az LMP, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Párbeszéd viszont feltűnik a támogatók között. Vagyis az ellenzék nemhogy elhatárolódna a politikus kijelentéseitől – mint például: „A kutyám majd megveszik, amikor a tetűcsúszdások elmennek a ház előtt” –, hanem kitart a szélsőséges jelölt mellett. Bíró esetleges győzelmét követően csupán a jelölő pártok parlamenti frakciójába ülhet be. Ez még kínosabb helyzetbe hozhatja a baloldalt, amelynek szellemi holdudvara már most elhatárolódott a jobbikostól. Tamás Gáspár Miklós filozófus úgy fogalmazott: „Azt reméltem, miután a Jobbik technikai okokból nem jelölheti Bíró Lászlót, a többi ellenzéki párt visszalépteti őt. – Hozzátette: – Ha ez így marad, és Bírót indítják, azt javasolnám a szerencsi ellenzékieknek, ne menjenek el szavazni.” Az nem lehet, hogy ellenzéki pártok úgy jelöljenek egy rasszistát/nácit a Fidesz–KDNP-vel szemben, hogy még előválasztást sem tartanak, mert esetleg kiderülne, hogy nem az ő jelöltjük az „igazi” – írta közleményében Székely Sándor független országgyűlési képviselő.

origo.hu

Orbán Viktor fogadta a Magyarországra érkező kínai elnököt - kép

origo.hu

Zelenszkij üzent Magyarországnak

borsonline.hu

Újra együtt? Egy budapesti étteremben kapták le Kucsera Gábort és Tápai Szabinát

vg.hu

Az állampapíron túl is van élet: három hét alatt 11 százalékos hozamot kínál egy befektetés

ripost.hu

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

hirtv.hu

Ez várhat Szoboszlaira a Liverpoolban

origo.hu

Oroszország szövetségese is felkészült az atomháborúra

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Palesztinpárti tüntetők az európai egyetemeken is

POLITIK

Amerika felfüggesztett egy Izraelnek szánt fegyverszállítást

POLITIK

2020-ban és 2023-ban is Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra

POLITIK

Magyarország minden nyomásgyakorlás ellenére kimarad a háborúból