POLITIK

Hamarosan leolvasható a védettségi igazolvány QR-kódja

A védettségi igazolványokon található kódot hamarosan egy applikáció segítségével fogják ellenőrizni.
  • Szerző:

Augusztusig bizonyosan kell majd védettségi igazolvány bizonyos szolgáltatások igénybevételéhez – jelenleg például szállodába, színházba, moziba fesztiválokra, sporteseményekre, fürdőbe, az éttermek belső tereibe csak ilyen igazolvánnyal rendelkezők mehetnek. Sőt, már most nagy erőkkel tesztelik azt a kormányzati applikációt, amellyel elenőrizhetők a kártyán szereplő adatok egy központi rendszerből.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

védettségi igazolvány

Fotó: MTI

A kormány még februárban döntött a koronavírus elleni védettségi igazolvány bevezetéséről. Az kap automatikusan igazolványt, aki igazoltan átesett a fertőzésen vagy oltást kapott. Az is igényelheti, aki antitesteket kimutató vérvizsgálatot csináltat hitelesített laboratóriummal, utóbbi esetben február közepétől lehet igényelni.

A védettségi igazolvány érvényessége oltás esetén korlátlan, az igazolt felgyógyulást követően 6 hónap, korábbi pozitív teszt hiányában pedig az ellenanyag-vizsgálatot követő 4 hónap.

Az ingyenes igazolványt az állam hivatalból postázza, annak kiállítását külön nem kell kérni. Aki maga igényli a laboreredménye alapján, annak fizetnie kell érte.

A kártya a személyi igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes, és az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazza.
Így lehet igényelni még a kártyát

Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt, akkor igazolhatja a fertőzésen való átesését ellenanyag-vizsgálattal is. Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, de hatósági áras lesz, melynek összege 11 000 forint. Emellett ki kell fizetnie a védettségi igazolvány kiállításnak 3000 forintos összegét is. Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége 4 hónap. Ebben az esetben a védettségi igazolványt elektronikus úton (a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon), vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban.

A védettséget az igazolványon túl applikációval is lehet igazolni. Az applikáció az érintett azonosítását követően – az EESZT-ből szerzett adatok alapján – igazolja az érintett oltottságát. Az applikáció az oltott nevét, az érintett tajszámát, az oltás idejét, a védőoltás típusát, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?