INSIDER

Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európába irányuló migrációt

Csütörtökön Budapesten tárgyalt Recep Tayyip Erdogan. Ezt követően a török elnök és a magyar kormányfő a Várkert Bazárban tartott sajtótájékoztatót.
  • Szerző: RIPOST

Orbán Viktor először arról szólt, hogy a két ország együttműködésének kerete a legfelsőbb szintű stratégiai tanács, amit 2013-ban Ankarában hoztak létre. Akkor egyeztek meg az évenkénti találkozásról. Ennek értelmében érkezett Erdogan elnök most Budapestre.

Magyarország egy olyan földrajzi térben található, amely három nagy főváros által jelöltetett ki – mondta a miniszterelnök. Ez pedig a Moszkva-Berllin-Ankara tengely, és ez meghatározza a magyar külpolitika főbb irányait. Mindegyik ország magas rangú vezetője járt itt a közelmúltban – utalt Orbán Viktor a mostani Erdogan és Putyin orosz elnök, valamint a német külügyminiszer budapesti látogatására.

A magyar miniszterelnök hangsúlyosan szólt arról, hogy Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európába irányuló migrációt, ezért fontos stratégiai partner az ország. Mint mondta, 350 ezer illegális határátlépőt tartóztatott fel csak idén októberig Törökország, ezért komoly elismerés jár. A miniszterelnök hozzátette: nem akarjuk, hogy a déli határon kelljen feltartóztatni több százezer embert.

A kormányfő külön méltatta a magyar-török hadipari együttműködést, és szólt arról is, hogy több közös magyar-török afrikai misszió van Afrikában, így többek között egy orvosi misszió Kenyában, a jövőben pedig vízügyi és egészségügyi segítséget nyújt a két ország Ghánának.

Korábban a magyar és török fél megállapodott arról, hogy hatmilliárd euró a cél a két ország közötti kereskedelmi forgalomban – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, hogy Törökország az energetikában is stratégiai partner. A kormányfő elmondta, hogy legkésőbb 2021 végére érkezhet gáz a Török Áramlaton keresztül. A magyar kormányfő bízik benne, hogy az azerbajdzsáni MOL-beruházás is zöld utat kap a török hatóságtól.

Erdogan elnök arról beszélt, hogy rengeteg fontos témát érintettek. A stratégiai együttműködésnek is fejlődnie kell, és mindezek katonai és migrációs vonatkozásairól is egyeztettek. Oktatási, kulturális és közlekedésügyi kapcsolatok erősítéséről is tárgyaltak, és ennek érdekében több országok közötti megállapodást is aláírtak.

Erdogan elnök szólt arról is, hogy a török és magyar üzletemberek között védelmi területen is várható együttműködés, és megköszönte Magyarországnak, hogy mindig is kiállt Törökország uniós felvétele mellett.

A migrációs helyzetről szólva Edogan elmondta: továbbra is vendégül fogjuk látni a hozzánk érkezőket, de minden terhet nem bírunk el, ha látjuk, hogy nincs megoldás, akkor ki kell tárni a kapukat – mondta Erdogan. Ha kitárjuk a kapuinkat, akkor mindenki tudja, hogy merre indulnak ezek az emberek – tette hozzá.

Orbán Viktor szerint, aki arra kényszerült, hogy elhagyja az otthonát, azon segíteni kell, de oda kell vinni a megoldást, ahol a probléma van. Hozzátette: Magyarország képes arra, hogy megvédje a határait, és minden eszköz megvan ahhoz, hogy egyetlen illegális migráns se lépjen át a magyar határon.

 

 

És ezeket olvastad már?