POLITIK

Orbán Viktor: Kijárási korlátozás lesz március 28-tól április 11-ig

Kijárási korlátozást jelentett be a miniszterelnök a járvány terjedésének lassítása, és ezzel az emberi életek védelme érdekében. Orbán Viktor erről péntek reggel a Kossuth rádióban szólt először.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Orbán Viktor kormányfő elsőként arról beszélt, hogy különböző testületek üléseznek egész nap. Reggel az operatív törzs ülésén az a döntés született, hogy kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28-a és április 11-e között. A lényeg, hogy ez a korlátozás is kibírható legyen – tette hozzá.

Nemzetközi példák alapján lett ez összeállítva – mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, hogy alapvetően a bajor megoldásból indultak ki itthon. A rendelet egyik szakasza arról szól, hogy az élelmiszerboltokban és a patikákban a 65 év felettiek reggel 9 és 12 óra között látogathatják ezeket az üzleteket.

Orbán Viktor elmondta, ha a kontaktusok száma lecsökken, akkor a járvány terjedése is lecsökken. A kormányfő arról is beszélt, hogy folyamatosan információkat gyűjtenek arról, hogyan alakul az emberek élete. Volt olyan is, amiből 100 ezer visszajött. Az eddigi korlátozások eredményesek voltak, a járvány előtt 500 ezer volt az emberi kontaktusok száma, és ez leesett 50 ezerre. A magyarok fegyelmezetten a társadalmi érintkezések számát egytizedére csökkentették.

Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy továbbra is lehet a gyerekeket iskolába vinni kis csoportokban. Az önkormányzatok is kijelöltek ilyen célra óvodákat. Ki lehet menni a szabadba, de nem lehet csoportosulni – tette hozzá. Most nem az a feladat, hogy dresszírozzuk az embereket, hanem azt kell elnyerni, hogy meglegyen az együttműködés. A rendőröknek segíteni kell a szabályokat – tette hozzá. A rendőröknek is együtt kell működnie az emberekkel – mondta a kormányfő. Szabálysértésnek minősül, ha valaki megsérti a szabályokat.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy van összefogás és intelligencia a magyar társadalomban. Azt tanultam meg, hogy egy nagyobb válságot csak intelligenciával lehet kezelni. Mindez nem egyenlő az iskolázottsággal – tette hozzá. A fegyelmezettséghez is kell egy született intelligencia, tehát be kell látni, hogy a szabályok értelmesek. A fegyelem mögött nem egy nyájszellem húzódik meg – tette hozzá. Orbán Viktor szerint éppen ezért az ország a válság során a szebbik arcát mutatja.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy most nem politikára van szükség, hanem összefogásra. Minél jobban fogunk össze, annál több emberéletet tudunk megmenteni – tette hozzá. A kormányfő szólt arról is, hogy bár az ellenzék nem szavazta meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását, de több lépéssel sikerült megoldani a helyzetet.

Orbán Viktor arról is szólt, hogy jövő héten várhatóan megszavazzák a koronavírus-törvényt, és így gyorsan lehet meghozni a döntéseket. Kedden-szerdán megfelelő jogi környezet lesz, és ez segítheti az együttműködést. Tőlem aztán vizsgálhatják a törvényt az unióban, de vannak helyzetek, amikor nem lehet udvariaskodni – mondta a kormányfő az uniós kritikákra. Ha már segíteni nem tudnak, akkor ne akadályozzanak minket – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy mi erős Európát akarunk. Ennek a szövetségnek vannak gyengeségei, és ez a mostani járványhelyzetben megmutatkozik. Segítséget a kínaiktól és a Türk Tanácstól kaptunk eddig, de ettől még maradunk az EU tagjai. Emlékeztetett arra, hogy majd vizsgálni kell, hogy hol voltak január-februárban az unió több száz fős járványügyi szakemberei.

A kormányfő a gazdasági lépésekről azt mondta, hogy most az emberek mentése a legfontosabb. Nagyra tartom azokat, akik az ország mindennapi működését lehetővé teszik – mondta a kormányfő. A háborúban nemcsak a frontvonal, hanem a hátország is sokat számít. Orbán Viktor minden magyar embernek köszönetet mondott, akik segítenek a védekezésben.

A kormányfő a várható gazdasági lépésekről azt mondta, hogy jó terveik vannak, és április első, második hetében mutatja majd be a gazdaság újraindításáról szóló akciótervet. Orbán Viktor közölte, hogy a járvány terjedésének a lelassításán dolgoznak. A vírustól az emberek 15-20 százaléka láthatóan megbetegszik, és egy bizonyos részük kórházi ellátásra szorul, és akinek van alapbetegsége, az intenzív ellátásra szorul. Ha sokan kerülnek intenzív osztályra, akkor az egészségügyi rendszer nem lesz képes működni – mondta a kormányfő. A csúcsponton tízszeres terhelés alatt lesz az egészségügy.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy többen ki fognak esni a védekezésből, mivel várhatóan megbetegszenek. Egy katonai-harcászati terv szerint működik az ország. Ha ez jól működik a következő két hétben, akkor úgy jutunk túl a csúcsponton, hogy az egészségügy működőképes marad.

Kórházparancsnokok lesznek hétfőtől a kórházak élén – jelentette be Orbán Viktor. A járványügyi előírások betartatása, a személyi kérdések és a készletgazdálkodás menedzselése lesz a feladatuk.

 

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?