Létrehozva: 2020.05.22.

Orbán Viktor: A veszély nem múlt el, a készültséget fenn kell tartani

A miniszterelnök pénteki rádiós interjújában kijelentette, hogy a nyugatiaknál eddig eredményesebben, jobban védekeztünk, de a veszély nem múlt el, a készültséget fenn kell tartani. A baloldal a sok okoskodás után megszégyenülve elkulloghat.

Orbán Viktor a beszélgetés elején arról szólt, hogy a veszély nem múlt el, a készültséget fenn kell tartani, még akkor is, ha jól állunk a járvány kezelésében, ezért vissza lehet vonni a rendkívüli jogrendről szóló szabályt. Nálunk jobb helyzetben lévő nyugati országokat is messze felülmúltunk a védekezésben. Azonban sajnos a járványban majdnem 500 ember meghalt, és ezért több száz, vagy ezer család került nehéz helyzetbe, mert elveszítette szeretett hozzátartozóját.

Orbán Viktor kijelentette, hogy történelmi érdemei vannak Kásler Miklósnak a járvány kezelésében. A miniszter már akkor összehívta a járványügyi szakembereket, amikor az unió és az egészségügyi világszervezet még arról beszélt, hogy nincsen semmi baj. Éppen ezért sikerült elkerülni a tömeges fertőzési szakaszt – tette hozzá.

A baloldalt leszámítva mindenki összefogott Magyarországon. A baloldal belekötött mindenkibe, de most szégyenszemre elkulloghatnak a kertek alatt. A rendkívüli jogrend amúgy a leghatásosabb lépéseink közé tartozik – mondta a kormányfő.

 

Fotó: MTI

Kijelentette, hogy számára a rendkívüli jogrend azért volt segítség, mert nem kellett egy-egy rendelettel a parlament elé mennie, és nem kellett huzakodnia a baloldali ellenzékkel, egy óra alatt tudott dönteni. Márpedig az időtényező járvány idején döntő jelentőségű.

A nyáron már csökkenő tendenciát mutathat a járvány, de ez nem jelenti azt, hogy a veszély elmúlt, ugyanis nincs még vakcina. A készültség marad, az Operatív Törzs továbbra is naponta fog ülésezni.

Arra a kérdésre, hogy a helyi intézkedések mennyire tekinthetők sikeresnek, a kormányfő úgy válaszolt, hogy azok a polgármesterek, akik a baloldali pártok utasításait követték, azok rosszul teljesítettek. Akik aszerint döntöttek, hogy nem pártpolitikát folytatnak, azok jól teljesítettek. Nem a baloldali ellenzékkel kell törődni, hanem az élet normális mederbe való visszatérésével – mondta a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, hogy Ausztriát követi a magyar vidék és ezt követően Budapest. Ennek jegyében nyílnak meg a bölcsődék, óvodák és részben az iskolák, de a tanév végéig marad a digitális oktatás.

Orbán Viktor szerint reális lehetőség, hogy újra terjedni kezd a vírus, mert a veszély nem múlt el. A védőtávolságot tartsa be mindenki, akkor nem lesz baj. Van ok az örömre, mert nagyon sok idős ember életét sikerült megmenteni – mondta a kormányfő. Ha nem lett volna sikeres a védekezés, akkor több ezren haltak volna meg. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a járványügyi védekezés miatt az influenza is jóval kevésbé pusztított.

Fotó: MTI

Orbán Viktor a tranzitzónák megszüntetéséről azt mondta, van egy vita Magyarország és a brüsszeli bürokraták között, ami arról szól, hogy ki dönti el, hogy kivel éljünk együtt. A baloldal és a brüsszeli bürokraták szerint nem mi döntünk arról, hogy kivel éljünk együtt, de a magyarok többsége ezzel nem ért egyet. Egész Európa biztonságára veszélyes ez a döntés – mondta a kormányfő. 130 ezer ember van most a balkáni útvonalon, akik be akarnak jutni az unióba.

A miniszterelnök úgy gondolja, a tranzitzónák felszámolásával a migránsok jártak rosszul, a brüsszeli bürokraták miatt. Ettől kezdve tessék a kerítésen kívül várakozni, pillanatokon belül meghozzuk ennek érdekében a rendeleteket. Mostantól a belgrádi nagykövetségen lehet beadni a menedékkérelmi igényeket, várakozni pedig a magyar határon kívül lehet. Ez a migránsoknak biztosan rosszabb, de ha Brüsszel így akarta, akkor ez van – mondta Orbán Viktor. A céljuk az volt, hogy a migránsok az országhatáron belül várakozzanak. Mi annak a hívei vagyunk, hogy kívül kelljen várakozni.

Mi készen állunk, hogy a szomszédaink határait megvédjük, ha erre kérés érkezik. Orbán Viktor szólt arról is, hogy az uniós döntéshozatali pozícióban lévők jelentős részéről sorra derül ki, hogy Soros Györgyhöz köthetőek. A lényeg, hogy migránsválságot okozzanak, ha pedig az létrejön, akkor bajba kerülnek az európai országok. Akkor aztán pénzre lesz szükségük, azt pedig Soros tud kamatra adni – fejtette ki a kormányfő. Persze ennek az egésznek van egy ideológiai háttere is – fűzte hozzá.

Orbán Viktor a gazdasági lépésekről azt mondta, hogy rengeteg időt tölt azzal, hogy a munkahelyek megvédésének programját alakítsák, mert nem segéllyel kell segíteni, hanem munkával. A kormányfő szólt arról is, hogy legalább annyi munkahelyet kell teremteni, amennyit a vírus elpusztít. Több mint egymillió olyan dolgozó van, akinek a munkahelye megtartásában sikerült segíteni. Azoknak a száma, akik álláskeresési járadékon voltak tegnap, 101 ezer fő közülük 75 ezer ember már több mint három hónapja állás nélkül van. 173 ezer olyan magyar ember van, aki dolgozni akar, és a kormányhoz fordult. 200 ezerre nőtt a közmunkás keret, 3 ezer toborzott katona számára is van hely.

A kormány pénzt ad azoknak, akik beruházni akarnak. Orbán Viktor bízik benne, hogy a gazdaságvédelmi terv működni fog.

„De nem csak bízom benne, hanem látom is, hogyan fog ez működni. Aránylag világos képem van arról, hogy mi fog történni. Kézben vannak a dolgok, jó döntéseket hoztunk. Az viszont biztos, hogy statisztikailag lesz egy nagyon nehéz áprilisunk, és egy rossz májusunk – ismertette a kormányfő.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a magyar tőketulajdonosok is tettre készek. Azzal, hogy már több mint 100 milliárdot adtunk a beruházásokra, az jelentheti, hogy sokkal hamarabb találunk vissza a korábbi növekedési szintre. A következő hónapokban minden energiánkat a gazdasági újraindítására fordítjuk, most meglehetősen optimista vagyok – zárta a beszélgetést a kormányfő.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Meghökkentő videó jelent meg Putyin rettegett szövetségeséről

life.hu

Borzalmas jövőt vetít előre az épület, amiben 20 ezer ember él együtt

mandiner.hu

Elájult a román utazóblogger attól, amit Magyarországon látott

ripost.hu

A csillagok nem hazudnak: ebből a 3 jegyből lehet milliomos

magyarnemzet.hu

Hamarosan beszédet mond Orbán Viktor – Kövesse nálunk élőben!

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Elképesztő örömhírt jelentett be Szabó Zsófi

ripost.hu

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Tüntetéshullám az amerikai egyetemeken

POLITIK

14 év alatt négyszeres lett a bölcsődei dolgozók bére

POLITIK

Drasztikus megszorítások várhatók Németországban

POLITIK

Orbán Viktor: A magyar jövőt tehetséges fiatalok írják