POLITIK

Nyomkövetővel a lábán politizál az új Simicska

Kétségkívül az elmúlt hónapok politikai szenzációja ami történt. Ráadásul a vak véletlen, egy közlekedési baleset buktatta le a nyomkövetős vádlottat és a baloldal jól ismert „kavaróemberét”.
címkék:
  • Szerző: Ripost

 

A büntetőeljárás alatt álló Bige László multimilliárdost régóta emlegetik a baloldal egyik finanszírozójaként. Egyre többen hívják az új Simicskának a hónapok óta egy nyomkövetővel a lábán élő vádlottat.

Hogy mennyire aktív ebben a szerepkörben arra sokak figyelmét egy közlekedési baleset hívta fel, ami Horn Gáborral, Gyurcsány korábbi államtitkárával, a baloldal híres-hírhedt „kavaróemberével” történt.

Horn néhány napja éppen az új Simicskától, a hosszú hónapok óta gyanúsított Bige László birtokáról hajtott ki autóval, amikor a baleset történt.

Horn Gábor a baloldal „összekötőtisztje” Bige László milliárdos birtokának bejáratánál. Fotó: Vadhajtások

Bige ellen tavaly májusban emelt vádat az ügyészség, börtönbüntetés kiszabását és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozták. A vesztegetés elfogadásával és hűtlen kezeléssel gyanúsított – és egy másik hasonló bűncselekmény vádjával már bíróság előtt is álló – nagyvállalkozó nyomkövetőt köteles viselni és nem hagyhatja el kijelölt tartózkodási helyét.

Mindez úgy látszik nem akadályozza a baloldal új Simicskáját abban, hogy politikai játszmákba bonyolódjon. Például tárgyaljon Horn Gáborral, aki 2002-től 2008-ig a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormányokban koalíciós egyeztetésért felelős államtitkárként dolgozott.

Már ekkor jól ismerhette a milliárdos vádlottat, hiszen Bige László a műtrágyakirály már korábban is a baloldal egyik hírhedt háttérembere, Simicskája volt. Ahogy egyszer ő maga fogalmazott: „addig kavartam, amíg Horn Gyuláig ért a szavam”

Bige még a hírhedt privatizációs rablás időszakában, az 1990-es években szerezte meg zavaros ügyletek révén a Tiszamenti Vegyiműveket (TVM). Mindezt többek között annak köszönhette, hogy együtt vadászott Medgyessy Péterrel, a későbbi MSZP-s miniszterelnökkel, Benedek Fülöppel, a Medgyessy-kormány egyik államtitkárával, későbbi OTP-főtanácsadóval (amúgy ingatlanmanipulációk miatt jogerősen elítélt bűnözővel) illetve Deák Gáborral, aki korábban a KISZ KB titkára, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke volt,

Az igazi áttörést a Péti Nitrogénművek (PNM) megszerzése hozta meg Bigének 2002-ben. A 2004-es uniós csatlakozás után az EU-támogatások miatt jelentősen megnőtt a magyarországi műtrágya-felhasználás, ráadásul Bigének sikerült elérnie, hogy 2003-tól vámpótlék védje a dömpingáron érkező importtól. A Medgyessy-kabinet által bevezetett gázliberalizáció is kedvezett a Bige Holdingnak, a műtrágyagyártás költségeinek nagy részét kitevő földgázt is olcsóbban tudta beszerezni. Magyarán baloldali barátai sorra juttatták „gólpasszokhoz”. Már ekkortól a baloldal Simicskájaként emlegették.

Mindennek köszönhetően óriási pénzeket keresett. Bevételei 2010-ben elérték a 65 milliárd, 2012-ben pedig a 98 milliárd forintot.

Bige László 92,2 milliárd forintos becsült vagyonával a 14. leggazdagabb volt a Forbes magazin januárban publikált listáján.

A péti Nitrogénművek és a Bige Holding tulajdonosát a december közepén vették őrizetbe és az alábbi ügyekben hallgatták ki:

  • különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette,
  • hamis magánokirat felhasználásának vétsége,
  • önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt.

Utóbbi tűnik a legsúlyosabb ügynek az ügyészség közleménye szerint, összesen 800 millió forint vesztegetési pénz elfogadásával vádolják (az ügy háttere a vádhatóság szerint az, hogy a milliárdos vállalkozó így nagyobb összegeket csatornázhatott ki cégeiből). Ezért az ügyészség több körben a gyanúsított letartóztatását kérte, de végül a gyanúsított otthonról, nyomkövetővel védekezhet.

Ez azonban a jelek szerint nem akadályozza abban, hogy a baloldal háttérembereként politizáljon.

Nyomkövetővel a lábán fogadta például azt a Horn Gábort aki korábban közel 10 éven át a bukott SZDSZ kampányfőnöke volt, aztán a momentumos Cseh Katalin brüsszeli kampányfőnöke lett. Horn Gábor a „fedőintézete” a Republikon révén sok-sok milliót kapott már Szabó Tímea és Karácsony Gergely pártjától, a Párbeszédtől is, különböző kutatásokért és „kommunikációs tanácsadásért„ csak az elmúlt másfél évben.

Horn mostanában pedig már a baloldal egyik ”szervezőtisztjeként„ sürög-forog. Nyilvánvalóan ebben a minőségében ment az új Simicskához Bige Lászlóhoz.

Gyurcsány egykori kedvenc államtitkára egy véletlen folytán bukott le amikor a a nyomkövetővel a lábán is hiperaktív Bige Lászlónál járt a milliárdos birtokán. Éppen a milliárdos kastélyából hajtott ki amikor birtok magánútjáról kihajtva kocsija összeütközött egy másik autóval. Horn amúgy egy Audi Q7-esben ült. Azt nem tudni, hogy ő vezette-e az Audit és azt sem, hogy övé-e a jármű, de szemtanúk szerint a táskáját a vezetőülés felőli oldalról vette ki.

Horn Gábor a baloldal „szervezőtisztje” a Bige-kastély bejáratánál Fotó: Vadhajtások

 

 

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?