NÍNÓ

Vidéken is egyre több helyen jelennek meg ezek a jelek, félnek a lakók

Egyre több helyen fújnak riadót a lakók, mert betörők terepszemléznek az akciójuk előtt. A kinézett lakásokat és házakat pedig megjelölik aszerint, hogy hova érdemes besurranni, hogy elvigyenek ezt-azt, amíg nincsenek otthon a tulajdonosok.
  • Szerző: Ripost

Ahogy azt a már megírta, terepszemléző betörőkre hívják fel egymás figyelmét a lakók a fővárosi XV. kerületben. Ám úgy néz ki, hogy nem csak Újpalotán jelölik meg a kinézett lakásokat a rosszfiúk, Budapest más kerületeiben és vidéken is számítani kell a módszerre.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Az egyik helyi Facebook csoportban olvastam, hogy több helyen is jelöléseket találtak a lakók a csengőjük mellett. Utána megnéztem a saját lépcsőházunkat és itt is voltak jelek. Úgy tudom, hogy ez valami betörőmódszer, ezzel mérik fel a terepet betörés előtt” – magyarázta a nak aggódóan a miskolci Bulgárföld lakótelepen élő Pallagi Mária.

Fotó: Keller Mátyás

Az aggodalomra okot adó jelölések a kisebb településeken is megjelentek, Gödön a panaszosok szerint szintén jelölgetnek rejtélyes alakok.

„Ismeretlenek mászkálnak az utcákon. Jelölgetik a kapukat színes cetlikkel és krétával. Vigyázzon mindenki!”

– olvasható a felhívás egy gödi közösségi csoportban.

A furcsa jelölésekre a rendőrség úgy reagált, ha bárki ilyesmit lát tegyen nyugodtan bejelentést, hiszen csak ekkor tudnak utána járni a rendőrök a dolognak. Továbbá célszerű biztonsági kamerákat is felszereltetni. Több megkérdezett biztonsági szakértő a biztonsági ajtókat és rácsokat javasolja, de az sem árt, ha a szomszédok odafigyelnek egymásra.

 

Az X jelenti, hogy mehet?

Az internet népe a jelölések megfejtését is közzétette, ez több csoportban is kering. A nem vállal felelősséget érte, hogy így van-e, mindenesetre logikusnak tűnik.

X – Az adott lakást kinézték, tervezik a kifosztását.

O – A lakás üres volt, mikor terepszemlét tartottak.

V – Voltak a lakásban, amikor felmérték a terepet.

OX – Nincs nagy érték a lakásban, nem éri meg betörni.

OO – Tehetősek a lakók.

Háromszög – Egyedülálló nő él a lakásban.

Vonalak – Korábban már betörtek.

? – Nem tudta eldönteni a betörő, hogy érdemes-e később visszajönni.

 

És ezeket olvastad már?