NÍNÓ

Így jelölik meg a kinézett lakásokat a pesti betörők

Nagy a riadalom a fővárosi XV. kerületben, az újpalotai panelnegyedben. Az utóbbi időben ugyanis különös jeleket találtak egyes ajtókon vagy azok közelében. Attól tartanak, hogy terepszemlét tartó betörők műve ez.
  • Szerző: Ripost

Ellepték az újpalotai panelházakat a furcsábbnál furcsább apró firkák. A lakások ajtaja mellé kerülnek fel a rejtélyes jelek. A lakók riadóztatják egymást, amint látnak egy ilyet, hogy a szomszéd ügyeljen jobban. Az egyik Nyírpalota úti lépcsőházban szinte minden második emeleten megjelölték egyik-másik ajtót. A lakók meg vannak róla győződve, hogy a betörők tartanak terepszemlét, és annak eredményét kódolják a jellel.

- Az újpalotai Facebook csoportban láttam a figyelemfelhívást, hogy valakik jelölgetik a lakásokat. Akkor döbbentem rá, hogy a mi csengőnk mellett is vannak ilyen firkálmányok. Rohantam ki, hogy gyorsan lekaparjam onnan, de kettő még fent van közülük, nem bírtam leszedni

– magyarázta a nak Bodolóczki Barbara, aki az egyik Nyírpalota úti paneltömbben lakik párjával és gyermekével.

 


Ráadásul nem is ez aggasztja leginkább. Az utóbbi hetekben többször előfordult, hogy valaki kopogtatott az ajtón, de mire néhány másodperccel később ajtót nyitott, már nem volt ott senki. Nemrég a testvére is így járt, amikor náluk vendégeskedett.

A munkatársai bejárták az egész lépcsőházat, és több ajtócsengő mellett láttak a furcsa jeleket. Üres karika, teli karika, kereszt és különböző vonalak.

- Amióta ezt felfedeztük, jobban ügyelünk a szomszédokkal együtt, hogy idegen ne jusson be a lépcsőházba, és gondolkodunk biztonsági kamerák felszereltetésén is. Szerencsére rendőr is lakik a lépcsőházban, így egy kicsit nyugodtabbak vagyunk.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt javasolja, hogy bármilyen gyanús dolog esetén forduljanak hozzájuk a lakók.

- Ha valaki gyanús körülményt észlel, jelentse bátran, úgy meg tudjuk vizsgálni az ügyet.

A biztonsági kamerák felszereltetése jó ötlet

– közölték a kérdésére.

 

Az X jelenti, hogy mehet?

Az internet népe a jelölések megfejtését is közzétette, ez több csoportban is kering. A nem vállal felelősséget érte, hogy így van-e, mindenesetre logikusnak tűnik.

X – Az adott lakást kinézték, tervezik a kifosztását.

O – A lakás üres volt, mikor terepszemlét tartottak.

V – Voltak a lakásban, amikor felmérték a terepet.

OX – Nincs nagy érték a lakásban, nem éri meg betörni.

OO – Tehetősek a lakók.

Háromszög – Egyedülálló nő él a lakásban.

Vonalak – Korábban már betörtek.

? – Nem tudta eldönteni a betörő, hogy érdemes-e később visszajönni.

A bérházakban berúgják az ajtó alsó részét

A régi bérházakban úgy törnek be, hogy berúgják a régi, „kazettás” rendszerű bejárati ajtók alsó részét, és azon keresztül másznak be. Ezzel duplán kárt okoznak, ugyanis megrongálják az ajtót, és a lakás szabad prédává válik. A rendőrség mozgásérzékelő riasztó felszerelését ajánlja, ha ilyen az ajtó.

 

Utat égetnek maguknak

Azokba a házakba, ahol kicserélték a nyílászárókat újabb műanyag fajtájúakra, kiégetéses módszerrel próbálnak bejutni a betörők. Az ajtón lyukat égetnek, ezen keresztül benyúlnak és így nyitják ki a zárat. Ebben az esetben a tűz is okozhat károkat, ha az ajtó mellett éghető anyagok vannak.

 

És ezeket olvastad már?