Létrehozva: 2019.08.14.

Figyelem, újabb dologra szakosodtak a tolvajok

Ellopják a virágokat és a díszbokrokat a kertes házak elől és a lakótelepeken, a parkokban. Az anyagi kárnál is jelentősebb a bánat, amit azoknak okoznak, akik szerették volna kicsit szebbé tenni a környezetüket. A lakók dühösek és tehetetlenek.

„Az éj leple alatt valaki kiásta a növényeket, amit elültettünk és szeretettel gondoztunk. Annyi bátorsága persze nem volt, hogy mindezt nappal tegye!”– fakadt ki a Ripost-nak Várkonyiné Katalin, aki a győri Földes Gábor utcában lakik.

Az asszony az egyik szomszédjával döntött úgy, hogy kicsit feldobják a paneltömb előtti füves placcot. Pár héttel ezelőtt tujacsemetéket vásároltak, amelyeket elültettek és gondosan ügyeltek rájuk. Ám valaki kinézte magának és kilopta a földből a dísznövényeket. Várkonyiné nem is a pénzt sajnálja a legjobban, amit rászántak, hanem a befektetett energiát és szeretetet, meg azt, hogy így nincs értelme újrakezdeni.

„Szerettük volna szebbé tenni a lépcsőház előtti bejáratot. A többi lakó is örült, és velünk szomorkodtak, amikor a növények helyén csak gödrök maradtak. Valamivel több, mint tízezer forintunk bánja, de főleg az a baj, hogy nem is érdemes pótolni. Így marad a bejárat, siváran” – magyarázta szomorúan a győri asszony.

Mivel a közeli park kamerája nem működik, esélyt sem lát arra, hogy kiderüljön, ki volt a tettes. A szomszédok tippelgetnek, de arra nem lehet vádat alapozni.

 

A közeli Marcal városrészben nem tujákat, hanem begóniákat loptak.

„A lépcsőház előtti parkos részen ültettük el nemrég a virágokat. Ám egyik reggel már csak a hűlt helyüket találtuk, mintha sosem lettek volna ott” – mesélte lapunknak Sándor Mária. „A rendőrségre nem mentünk bejelentést tenni pár tő virág miatt, mert nem a pénzbeli értéke volt a fő, hanem, hogy kedves színfolt volt.”

Kazincbarcikán egész iparág lett a növénylopás. A legtöbb esetben a tolvajok kifigyelik a házra szerelt kamerák mozgását, de előfordult az is, hogy magasról tettek rá, látja-e őket valaki vagy sem.

„Tőlem három szép kecskerágó díszbokrot vittek el, amiket évek óta nevelgettem. Szörnyű érzés volt, amikor az egyik reggel a ház előtt csak a hűlt helyüket találtam. Valami kis ásóval eshettek nekik, a hátra maradt gödrökből ítélve. A házunkon 8 kamera van, de a tolvaj kifigyelte, hogy miként maradhat láthatatlan. Elszomorító, hogy valaki ilyesmire vetemedik”

– mondta szomorúan Málay Tímea. Néhány utcával arrébb egy tujasorból vittek el előbb kettőt, néhány nappal később még hatot.

Budapesten a Szentendrei úti panelsoron az se zavarta a tolvajt, hogy rászóltak.

„A kisboltba menet láttam is, ahogy egy férfi egy virágos bokornál matat itt a panelek alatt” – mesélte a Ripost-nak Gábor. – „Ahogy közelebb értem, rászóltam, mert virágot akart róla levágni. Erre motyogott valamit az orra alatt, meg intett. Amikor jöttem visszafelé, a virág már nem volt ott a bokron.”

 

Összefogást javasol a szakértő

Szabó Péter biztonsági szakértő szerint azért nehéz fellépni a növénytolvajok ellen, mert az anyagi kár nem jelentős, így feljelentés esetén csak szabálysértési eljárás indul. Ennek ellenére érdemes feljelentést tenni, mert ha több helyen előfordul a környéken, a járőröző rendőrök is jobban odafigyelnek.

„Érthető, ha a lakóközösségeket feldúlják az ilyen esetek, de egy-két bokor vagy virágtő miatt nyilvánvalóan nem indul nyomozás” – mondta a szakértő. „A biztonsági kamera visszatartó erő lehet, és az is, ha a lakók összefognak és odafigyelnek, hátha visszatér a virágtolvaj. Tettenérés esetén tartsák ott a helyszínen, amíg a rendőrök kiérkeznek.”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezeket a gumikat messziről kerülje el, ha nyári szett vásárlását tervezi!

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

vg.hu

A Richter bevétele 10 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, meg is van az eredménye

ripost.hu

Kiderült Szoboszlai titka: rászokott a különleges piára

mandiner.hu

Magyarország egyik legismertebb médiaszemélyisége is kiáll Varga Judit mellett

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

ripost.hu

Súlyos betegségéről beszélt a gyönyörű magyar műsorvezető: „Alig állok a lábamon és mindenem fáj”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

NÍNÓ

Most jött: Flixbus balesetezett az autópályán, sok a halott, rengeteg a sérült - megrázó fotók!

NÍNÓ

Fél lábbal már a víz felett volt, Dunába akarta vetni magát egy 14 éves fiú

NÍNÓ

Rettenetes tragédia: nem tudták megmenteni a 34 éves, vétlen anyukát

NÍNÓ

Óriási csattanás a főúton, mentőhelikoptert riasztottak

NÍNÓ

Most jött: durva a helyzet az M0-son, összetört kocsik vannak az úton

NÍNÓ

Horrorbaleset: összeomlott egy híd, sok autó a vízbe zuhant - Videó

NÍNÓ

Borzalom Tolna vármegyében: halálra szúrta volt feleségét egy férfi

NÍNÓ

Súlyos baleset történt az M0-son: óriási a torlódás