NÍNÓ

Figyelem, újabb dologra szakosodtak a tolvajok

Ellopják a virágokat és a díszbokrokat a kertes házak elől és a lakótelepeken, a parkokban. Az anyagi kárnál is jelentősebb a bánat, amit azoknak okoznak, akik szerették volna kicsit szebbé tenni a környezetüket. A lakók dühösek és tehetetlenek.
címkék:
  • Szerző:

„Az éj leple alatt valaki kiásta a növényeket, amit elültettünk és szeretettel gondoztunk. Annyi bátorsága persze nem volt, hogy mindezt nappal tegye!”– fakadt ki a -nak Várkonyiné Katalin, aki a győri Földes Gábor utcában lakik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az asszony az egyik szomszédjával döntött úgy, hogy kicsit feldobják a paneltömb előtti füves placcot. Pár héttel ezelőtt tujacsemetéket vásároltak, amelyeket elültettek és gondosan ügyeltek rájuk. Ám valaki kinézte magának és kilopta a földből a dísznövényeket. Várkonyiné nem is a pénzt sajnálja a legjobban, amit rászántak, hanem a befektetett energiát és szeretetet, meg azt, hogy így nincs értelme újrakezdeni.

„Szerettük volna szebbé tenni a lépcsőház előtti bejáratot. A többi lakó is örült, és velünk szomorkodtak, amikor a növények helyén csak gödrök maradtak. Valamivel több, mint tízezer forintunk bánja, de főleg az a baj, hogy nem is érdemes pótolni. Így marad a bejárat, siváran” – magyarázta szomorúan a győri asszony.

Mivel a közeli park kamerája nem működik, esélyt sem lát arra, hogy kiderüljön, ki volt a tettes. A szomszédok tippelgetnek, de arra nem lehet vádat alapozni.

 

A közeli Marcal városrészben nem tujákat, hanem begóniákat loptak.

„A lépcsőház előtti parkos részen ültettük el nemrég a virágokat. Ám egyik reggel már csak a hűlt helyüket találtuk, mintha sosem lettek volna ott” – mesélte lapunknak Sándor Mária. „A rendőrségre nem mentünk bejelentést tenni pár tő virág miatt, mert nem a pénzbeli értéke volt a fő, hanem, hogy kedves színfolt volt.”

Kazincbarcikán egész iparág lett a növénylopás. A legtöbb esetben a tolvajok kifigyelik a házra szerelt kamerák mozgását, de előfordult az is, hogy magasról tettek rá, látja-e őket valaki vagy sem.

„Tőlem három szép kecskerágó díszbokrot vittek el, amiket évek óta nevelgettem. Szörnyű érzés volt, amikor az egyik reggel a ház előtt csak a hűlt helyüket találtam. Valami kis ásóval eshettek nekik, a hátra maradt gödrökből ítélve. A házunkon 8 kamera van, de a tolvaj kifigyelte, hogy miként maradhat láthatatlan. Elszomorító, hogy valaki ilyesmire vetemedik”

– mondta szomorúan Málay Tímea. Néhány utcával arrébb egy tujasorból vittek el előbb kettőt, néhány nappal később még hatot.

Budapesten a Szentendrei úti panelsoron az se zavarta a tolvajt, hogy rászóltak.

„A kisboltba menet láttam is, ahogy egy férfi egy virágos bokornál matat itt a panelek alatt” – mesélte a -nak Gábor. – „Ahogy közelebb értem, rászóltam, mert virágot akart róla levágni. Erre motyogott valamit az orra alatt, meg intett. Amikor jöttem visszafelé, a virág már nem volt ott a bokron.”

 

Összefogást javasol a szakértő

Szabó Péter biztonsági szakértő szerint azért nehéz fellépni a növénytolvajok ellen, mert az anyagi kár nem jelentős, így feljelentés esetén csak szabálysértési eljárás indul. Ennek ellenére érdemes feljelentést tenni, mert ha több helyen előfordul a környéken, a járőröző rendőrök is jobban odafigyelnek.

„Érthető, ha a lakóközösségeket feldúlják az ilyen esetek, de egy-két bokor vagy virágtő miatt nyilvánvalóan nem indul nyomozás” – mondta a szakértő. „A biztonsági kamera visszatartó erő lehet, és az is, ha a lakók összefognak és odafigyelnek, hátha visszatér a virágtolvaj. Tettenérés esetén tartsák ott a helyszínen, amíg a rendőrök kiérkeznek.”

címkék:
És ezeket olvastad már?