Létrehozva: 2020.09.24.

Nem számít a járvány, bővül a családtámogatások köre

Hitelmoratórium, négygyermekes anyák szja-mentessége, babaváró támogatás, családi otthonteremtési kedvezmény – a kormány a vírus ellenére is elkötelezett támogatója a családoknak.

A családok életszínvonala nem fog csökkenni – szögezte le többször Orbán Viktor miniszterelnök, s ezt támasztja alá az is, hogy Novák Katalint, illetve a családügyet miniszteri rangra emelte. A támogatások a koronavírus-járvány ellenére sem apadnak el, sőt. Az egyik legfőbb intézkedés, a családi otthonteremtési támogatás kifizetései a járvány ellenére megduplázódtak. Idén az első fél évben családi otthonteremtési kedvezmény formájában több mint 63 milliárd forinttal támogatta az állam a családokat, miközben tavaly ugyanebben az időszakban ennek az összegnek a felét, mindössze 31,9 milliárd forintot fizetett ki e célra az államkassza. A tavaly július elsején debütált falusi csok július végéig közel tizenháromezer család otthonteremtését segítette.

Egy évvel a falusi családi otthonteremtési kedvezmény bevezetése után kilencszáz olyan kistelepülésen indult újra a népesség növekedése, ahol korábban lélekszámcsökkenés volt tapasztalható. A falusi csok kettőezer-ötszáz települést érint. A mellékúthálózat fejlesztésének révén kettőezer-ötszáz kilométeren újulnak meg falusi mellékutak a következő években.

Az elmúlt hónapok legnagyobb családvédelmi intézkedése a hitelmoratórium volt, amit újabb fél évvel meghosszabbított a kormány. A hitelmoratórium eddig 1,6 millió családnak és hatvanezer vállalkozásnak adott segítséget. Ez azt jelenti, hogy decemberig kétezer milliárd forint marad a családoknál és a vállalkozásoknál. A 2021. június 30-ig meghosszabbított hiteltörlesztési moratóriumnak köszönhetően jövőre négyszáz–négyszázötvenmilliárd forint maradhat a családoknál és a vállalkozásoknál, a számítások szerint 752 ezer szerződést, azaz a családtagokat is figyelembe véve jóval több mint egymillió embert érinthet ez a lehetőség.

A jövőben is a lakhatás megoldása és támogatása lesz az egyik legfontosabb kérdés. Továbbra is a saját tulajdonú otthonhoz juttatás a cél, ezért az otthonteremtési program, amelyet a közeljövőben szeretnének a kormány elé terjeszteni, nem bérlakásprogram lesz Novák Katalin szerint. Az újabb, mérföldkövet jelentő lépésekkel még kedvezőbbé válnak az otthonteremtés feltételei, így jobb körülmények között lehet majd családot tervezni, gyermeket nevelni.

A jövő évi költségvetésben két és félszer akkora összeg jut a családok támogatására, mint 2010-ben. A magyar kormány a GDP (bruttó hazai termék) öt százalékát, több mint kétezer-ötszáz milliárd forintot költ a családokra, ez Európában a legnagyobb arányt jelenti. Ennek köszönhetően majdnem nyolcvan százalékkal többen kötnek házasságot, mint tíz éve, a válások száma hatvan éve nem volt olyan alacsony, mint most, és egyre többen mernek gyermeket vállalni: 2020 első hét hónapjában kétezer-ötszáz gyerekkel több született, mint a múlt év azonos időszakában.

A nők foglalkoztatásával kapcsolatban vezérelv, hogy a kormány választási lehetőségeket kínál, hogy úgy szervezhessék az életüket, ahogy nekik a legideálisabb. Az anyák akár három évet is otthon tölthetnek a gyermekükkel, de a bölcsődei férőhelyek bővítésének és a nagyszülői gyednek köszönhetően hamarabb is visszatérhetnek munkahelyükre. Továbbra is pályázhatnak a legfeljebb havi negyvenezer forintos bölcsődei támogatásra a kisgyermekes anyák, ezzel a lehetőséggel az elmúlt egy évben már több mint kétezren éltek. A rendelkezésre álló közel nyolcmilliárd forintos keret akár hétezer kismamát segíthet visszatérni a munkába.

A hat év alatti gyermeket nevelő nők foglalkoztatási mutatója 2010-hez képest jelentős, több mint tíz százalékpontos növekedéssel tavaly már megközelítette a negyven százalékot.

Tíz év alatt tizenhatezer óvodai hely létesült Magyarországon. A kormány a katolikus és a református, majd az evangélikus egyház számára lehetővé tette, hogy korszerűsítsék a régi óvodák épületét és újakat építsenek. A mintegy százmilliárd forint értékű támogatási programnak köszönhetően csaknem kétszáz intézmény újul meg vagy épül fel. Nappali tagozaton 1,2 millió gyerek tanulhat ingyen tankönyvből. A rászoruló és hátrányos helyzetben élő családok, valamint a nagycsaládosok gyermekeinek ingyenes étkeztetést biztosítanak, az erre fordított támogatások összege az elmúlt években 27 milliárdról 87 milliárd forintra emelkedett. A családokat ingyenes vezetéstechnikai tréningekkel is támogatja a kormány, július elseje óta a húsz év alatti fiatalok ingyenes KRESZ-vizsga lehetőségét kiterjesztették a cseden, gyeden és gyesen lévőkre. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása eddig 28 ezer családnak jelentett segítséget 34 milliárd forint értékben.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Meghökkentő videó jelent meg Putyin rettegett szövetségeséről

borsonline.hu

„Hat hete nyertem a lottón – egy új szabály miatt egy fillért sem láttam”

vg.hu

Benzinárstop: az olcsó üzemanyag jöhet, az üres töltőállomás nem

mindmegette.hu

Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Elképesztő örömhírt jelentett be Szabó Zsófi

ripost.hu

Nagyon benézték az osztrákok, jönnek a nem várt gyerekek

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Tüntetéshullám az amerikai egyetemeken

POLITIK

14 év alatt négyszeres lett a bölcsődei dolgozók bére

POLITIK

Drasztikus megszorítások várhatók Németországban

POLITIK

Orbán Viktor: A magyar jövőt tehetséges fiatalok írják