POLITIK

Müller Cecília: fiatalok is megfertőződtek koronavírussal

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a vírus nem kímél senkit, fiatalok, gyermekek is megfertőződhetnek, másokat is megfertőzhetnek.
  • Szerző: Ripost

Lakatos Tibor rendőrezredes az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóját azzal kezdte, hogy a kormány rendeletének értelmében, a kórházparancsnokok megkezdik a működésüket. Hozzátette, hogy orvosi kérdésekben nem hoznak döntést, elsősorban a készletgazdálkodás, illetve a biztonság területén támogatják a kórházak tevékenységét.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, hétfőtől minden kórház kórházparancsnokok felügyelete alá kerül.

Fotó: Shutterstock

A rendőrezredes bejelentette, hogy vasárnap délután két órakor Halmosi Zsolt országos főparancsnok adja át az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt megbízóleveleket a kórházparancsnokoknak.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos elismételte, hogy már 408 regisztrált fertőzöttet tartanak nyilván, két idős, magyar állampolgár pedig életét vesztette, akik 86, illetve 90 évesek voltak, mindketten más alapbetegségekben szenvedtek. Kiemelte, hogy egyre több fertőzöttre kell számítani, a kontaktuskutatás még mindig tart. Hangsúlyozta, hogy az idősek számára fenntartott, 9 és 12 óra közötti bevásárlási lehetőség csak végszükségletre van nyitva hagyva, rendkívül indokolt esetekben, egyébként továbbra is azt kérik, hogy az idősek maradjanak otthonaikban.

Az elmúlt napok rendelkezései szigorítások. Ezt jól véssék a fejükbe, nagyon fontos, hogy megértsük, ezek nem enyhítések.

Hangsúlyozta, hogy a vírus nem kímél senkit, fiatalok, gyermekek is megfertőződhetnek, másokat is megfertőzhetnek. Több sajtóorgánum is rákérdezett, hogy a fertőzött magyarok között vannak-e fiatalok, gyerekek, erre Müller Cecília igennel válaszolt, de semmilyen további részletet nem árult el. Ahogyan azt is megerősítette, hogy egészségügyi dolgozók is megfertőződtek, de a betegek számáról, beosztásáról, a munkavégzésük helyéről nem árult el többet.

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy az eddig elhunyt 13 személy átlagéletkora 69 év.

A tisztifőorvos elmondta, hogy Magyarországon nem kiugróan magas az elhunytak aránya, pontosan megfelel a környező országokban megfigyelhető trendeknek. Közlése szerint a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a rosszindulatú, daganatos megbetegedések azok a krónikus betegségek, amelyek a leginkább növelik a koronavírus fertőzésének súlyosabb kimenetelét, egyébként is ezek a leggyakoribb halálokok Magyarországon.

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?