POLITIK

Mindenki kapcsolja le a gázt, a villanyt és meneküljön: Nagyenyed víz alá került

A kétségbeesett polgármester a Facebookon próbálta elérni és értesíteni a lakosságot. Hajnalban pokoli árvíz zúdult a magyarlakta településre.
  • Szerző:

Földrengésszerű robajra ébredtek hajnali 3 körül a Nagyenyeden élők, iszonyatos erővel ekkor öntötte el az árvíz a kisvárost.

Menekülnek az emberek az árvíz sújtotta Nagyenyedről (Forrás: Facebook)

A romániai Fehér megyében lévő településen legalább 2500 magyar él, nekik is menekülniük kellett otthonaikból. A bajt egy felhőszakadás okozta, s bár a vihar nem tartott sokáig, annyira felduzzasztotta a városka közepén átfolyó patakot, hogy villámárvíz keletkezett. A belvárosban lévő nyolc utcát teljesen elöntötte az áradat. A víz minden útjába kerülő autót magával sodort, borzasztó a pusztítás. A kár nagyságát egyelőre felbecsülni sem tudják, az életek mentése a legfontosabb.


A helyi polgármesteri hivatal nyugalomra intette a lakosságot, elmondták, hogy a katasztrófa az eddigi információk szerint nem követelt halálos áldozatot. Ugyanakkor a lakosságot egy Facebook-bejegyzésben arra szólították, hogy kapcsolják ki a gázt és az áramot és meneküljenek. Az evakuálás folyamatos.

Pokoli áradat zúdult Nagyanyedre (Fotó: Facebook)

Mivel a vasúti sínek is víz alatt állnak, a vasúti közlekedés is teljesen leállt.

Amint az ár elvonul, a katasztrófavédelem minden érintett háztartásban segíteni fog a víz eltávolításában, de ez 2-3 napig is eltarthat” – közölte az önkormányzat egy helyi hírlappal.

Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere a Szabadság hírportálnak elmondta: hajnali 4 órától tart a Katasztrófaelhárítási Felügyelőség bevetése, az ISU alkalmazottai többek között a hidak alatti részt próbálják eltakarítani. „Rengeteg ágat, fát sodort ide a hegyekből érkező ár, jelen pillanatban is tisztítják a hidak alját, hogy a víz elfolyhasson. A vízhozam ingadozik, egyszer csökken, aztán ismét megnő. A tűzoltók hozzáláttak kiszivattyúzni a vizet az utcáról, házakból, kertekből, udvarokból„ – fogalmazott, de a kár mértékéről nem tudott pontos adatokat mondani. Az elkövetkező napokban készenléti állapot van érvényben.

Lőrincz Helga elmondása szerint álmukban érte az enyedieket az áradás. Egy családot ki kellett lakoltatni, kilenc hónapos kisbabájukat kórházba szállították. Szintén kórházi ellátásra szorult egy korosabb hölgy, aki menekülés közben egy üvegcseréppel megvágta a kezét – szerencsére egyik sem súlyos sérülés, és rajtuk kívül mást nem kellett ellátni – írta a Maszol.

A helyiek szerint óriási szerencse, hogy nincs emberáldozat. A közelben ugyanis van egy büntetés végrehajtási intézmény. Az elzárt rabok kiszabadítására nem biztos, hogy jutott volna idő...

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?