INSIDER

Minden eddiginél gazdagabb programokkal várják az érdeklődőket augusztus 20-án

Kifejezetten szép időt ígérnek a meteorológusok az ünnepi hosszú hétvégére, ami országszerte kedvez a szabadtéri programoknak. Márpedig abból nem lesz hiány: gasztronómiai élvezetek, különböző bemutatók, koncertek, kirakodóvásárok, kézműves foglalkozások, ezernyi színes program várja az ünneplőket a négynapos hosszú hétvégén, Magyarország születésnapján. Az ünnepségeket idén is a 20-i tűzijáték koronázza meg, amire meglepetést ígérnek a szervezők.
  • Szerző: zs

Ízélmény jár a koncertkavalkádhoz

Mától várják az érdeklődőket a Mesterségek Ünnepén a Budavári Palotánál. Vasárnaptól a Várkert Bazár és a Clark Ádám tér között a 10. alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Ízek Utcája csábít kellemes sétára és falatozásra. Belekóstolhatunk a Szent István-napi kenyérbe, de kínálnak öhönt, puliszkát, káposztás paszulyt és dödöllét is. Az édesszájúakat az Ország Tortája várja. Idén a Boldogasszony Csipkéje nyerte el a címet: egy málna alapú finomság a dunaföldvári Tóth Cukrászdából és a Cukormentes Kicsi Gesztenye, a szegedi A Cappella Cukrászda remeke.

Fotó: MTI

A hosszú hétvégén rengeteg ingyenes koncertet kínálnak a fővárosban, számtalan zenei stílusban. Vasárnap többek közt a Kolompos Együttes, Palya Bea, a Beatrice és Deák Bill Gyula ad koncertet, míg hétfőn Szalóki Ági, Vastag Csaba, a Balkan Fanatik, a Supernem és a Hooligans is színpadra lép. Az államalapítás napján a Kaláka Együttes, a Csík Zenekar és az erdélyi Bagossy Brothers Company táncoltatja meg a közönséget.

 

Nappal légiparádé, este tűzijáték csábít a Dunához

Kedden reggel a fővárosi Kossuth téren zászlófelvonással kezdődik az ünnepi program. Ezt követően tisztavatás lesz, ahol Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszönti a honvédtisztjelölteket és Áder János államfő mond ünnepi beszédet. Délelőtt negyed 10-től egy csaknem 50 perces honvédségi légi parádé következik a Duna Lánchíd és Parlament közötti szakaszán, melyen a helikopterek mellett 14 repülőgép vesz részt, köztük Gripenek és frissen beszerzett kormányzati Airbus A319-esek. Délután 5-től a Szent István Bazilikában Szentmisét tartanak, Szent Jobb körmenettel. A nap zárásaként este 9 órától ünnepi tűzijáték lesz a Duna felett.

Fotó: MTI

„A pirotechnikusok 26 ezer látványeffektet terveznek, ehhez a legnagyobb tűzijátékbombákból legalább 3600-at lőnek fel, melyek az aláfestő zene ütemére robbannak majd” – ismertette Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Hozzátette: a tavalyi drónos produkcióhoz hasonlóan meglepetéssel is készülnek az ünnepi éjszakára. A pirotechnikai eszközöket összesen 9 helyről lövik majd fel az égre: a Lánchídról, az Erzsébet hídról, valamint 7 dunai pontonról, illetve uszályról.

 

Kiemelten kezelik a biztonságot

Kovács Zoltán államtitkár kiemelten fontos szempontnak nevezte a biztonságot, mivel sok családot várnak a háromnapos ünnepségsorozatra.

„A rendezvényt egy operatív törzs irányítja, mely elfogadta a biztonsági tervet. A munkában mások mellett a rendőrség, a honvédség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat és a Budapesti Közlekedési Központ is közreműködik. Valamennyi szervezet és szolgálat elkészült a saját feladataival és felkészült a hétvégi kitelepülésre is” – jelezte Kovács Zoltán. Hozzátette, a legtöbb érdeklődőt a 20-án délelőtt, a tisztavatás után tartandó légi parádé idejére várják, amikor a Magyar Honvédség 14 repülőgépe és 12 helikoptere tart bemutatót, illetve hatalmas tömegeket vonz majd az esti tűzijáték is.

Fotó: Mónus Márton

„Ha az időjárás kedvezőtlenül alakul, akkor az operatív törzs leállíthatja a rendezvényt. Veszély esetén hangszórókon keresztül utasítják a tömeget, így elkerülve a pánik kialakulását” – tájékoztatott Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

 

Változik a közlekedés és a nyitva tartás

Szombaton, vasárnap és hétfőn a megszokott módon tartanak nyitva az áruházak és kisebb boltok, míg kedden csak néhány kisbolt, valamint a benzinkutak lesznek elérhetőek. A Volánbusz járatai hétfőn szabadnapi, kedden munkaszüneti menetrend szerint közlekednek. A MÁV és GySEV szerelvényei augusztus 18-án és 19-én ünnepnapi, 20-án vasárnapi menetrend szerint járnak majd. A fővárosi tömegközlekedési járatok augusztus 19-én szombati, 20-án ünnepnapi menetrend szerint szállítják az utasokat.

Lezárásokra is készülni kell

A teljes hosszú hétvégére lezárják a budai oldalon a Lánchidat, a Clark Ádám teret és az Alagutat. A Lánchidat és az Erzsébet hidat augusztus 20-án a tűzijáték előtt néhány órával a gyalogosok elől is lezárják, napközben a Kossuth Lajos tér és a Szent István Bazilika környékén is számítani kell korlátozásokra. A hosszú hétvégén a 16-os busz csak a budai szakaszon közlekedik, míg a 105-ös járat az Erzsébet hídon keresztezi a Dunát. Változások lesznek a 2-es, 19-es, 41-es, az 56A és a 61-es villamosjáratok közlekedésében is.

Jó hír az autósoknak, hogy a parkolás az egész hosszú hétvégén ingyenes.

Fotó: Honéczy Barnabás

Duplán ünnepel Debrecen

A legtöbb településen színes programokkal készülnek a különleges napra. Debrecenben az államalapítás napján rendezik meg a jubileumi, 50. Debreceni Virágkarnevált, amelyet este 10 órakor tűzijáték, majd Kiscsillag koncert követ.

Fotó: MTI

Szegeden, a Tisza rakpartján sörfesztivált rendeznek, ahol különleges ételekkel is várják az érdeklődőket. A Balaton partján, a siófoki mólónál a Bor és Kenyér Ünnepét tartják kenyérszenteléssel, táncházzal, az este 9 órai tűzijáték fényei pedig látványosan visszatükröződnek majd a magyar tengerről. Székesfehérváron hagyományőrző felvonulással és „Táncra, magyar” esttel ünnepelnek, a programot itt is színes tűzijáték zárja. Győrött este háromnegyed 11-kor kezdődik a tűzijáték, azt megelőzően a Kozmix és a Groove Coverage szórakoztatja a nagyérdeműt.