Létrehozva: 2021.06.27.

Miért késelt Würzburgban a szomáliai migráns? Újabb részletek

A gyanúsított, aki állítólag mintegy öt éve él Németországban, és legutóbb egy würzburgi hajléktalanszállón lakott, már ismert volt a rendőrség előtt a támadás előtt is.

Továbbra sem ismert a három halálos áldozattal járó pénteki würzburgi késelés elkövetőjének pontos indítéka – közölte szombati würzburgi sajtótájékoztatóján Joachim Herrmann (CSU) bajor belügyminiszter. Tisztázni kell, milyen szerepet játszott a 24 éves szomáliai férfi elmeállapota, illetve azt, hogy iszlamista nézetei mennyiben járultak hozzá a bűncselekmény elkövetéséhez – tette hozzá a miniszter. A nyomozók továbbra is azt feltételezik, hogy az elkövető magányos volt, nincsenek tettestársai. A késelés öt súlyos sebesültje közül többen továbbra is az életükért küzdenek – mondta a miniszter, hozzátéve, reménykedik benne és imádkozik azért, hogy a válságos állapotban lévő sebesültek felgyógyuljanak. Három nő halt meg egy áruházban – közölte Gerhard Kallert, Alsó-Frankföld kerület rendőrfőnöke szombaton Würzburgban.

A gyanúsított közvetlenül a pénteki támadás előtt egy áruházban kések iránt érdeklődött, majd felkapott egyet a kirakatból, és egy bolti alkalmazottra támadt, akit halálosan megsebesített.

A legfrissebb értesülés szerint két másik eladónőt késelt még halálra. Ezután egy bankban, majd az utcán támadt emberekre.

Kallert köszönetet mondott az állampolgároknak, akik a bűncselekmény következtében rendkívüli helyzetbe kerültek, és segítettek az elkövetőt egy fasorba terelni. A bajorországi egyetemi város lakosai szombaton virágokat és gyertyákat helyeztek el a merénylet helyszínén.

 

A gyanúsított, aki állítólag mintegy öt éve él Németországban, és legutóbb egy würzburgi hajléktalanszállón lakott, már ismert volt a rendőrség előtt a támadás előtt is. A támadás után egy rendőr egy lövéssel leterítette az elkövetőt, aki nincs életveszélyben, csupán a lábán sebesült meg.

A férfi korábban pszichiátriai kezelés alatt állt. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy zavart elmeállapota vagy iszlamista indítékok miatt követte el a tettét.

Hanjo Schrepfer, a gyanúsított mellé hivatalból kirendelt védő szombaton közölte, hogy három rendbeli emberölés és hat rendbeli emberölési kísérlet vádjával szombaton előzetes letartóztatásba helyezték a szomáliai férfit. Az ügyvéd elmondta, hogy a gyanúsítottal való beszélgetése után egyelőre nem talált iszlamista indítékra utaló jeleket. A biztonsági erők szombaton közölték: a férfi a kihallgatás közben vallomást tett, amely alapján iszlamista indítékokra lehet következtetni. Egyelőre úgy tudni, hogy a férfi nem állt kapcsolatban szalafista aktivistákkal.

Az egyik súlyos sérült egy kisfiú. Édesapját a szomáliai támadó megölte.

Szemtanúk szerint a terrorista a támadás közben azt kiabálta: Allahu akbar!

A Bild azt írja, hogy a szomáliai migráns 17 órakor egyszerűen besétált egy Woolworth szupermarketbe, ahol ellopott egy kést. Ezután kiment az utcára és gyilkolni kezdett.

Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter megerősítette, hogy a támadó 24 éves, szomáliai férfi. 2015 óta élt Würzburgban - vagyis az első nagy migránsáradattal érkezett, amikor Németország ellenőrizetlenül engedte be tömegével a közel-keleti és afrikai menedékkérőket.

A belügyminiszter azt is elismerte, hogy a terroristát már ismerték a hatóságok.

A súlyos sérültek közül többen válságos állapotban vannak. A helyi rendőrség tájékoztatása szerint a feltételezett elkövetőt "lőfegyverhasználattal" ártalmatlanították és őrizetbe vették.

A Bild értesülései szerint hárman meghaltak, hatan megsérültek. Később a Bayerische Rundfunk már 15 sérültről írt.

Horst Seehofer (CSU) szövetségi belügyminiszter megdöbbenésének adott hangot az elképzelhetetlen kegyetlen cselekedet láttán, és részvétéről biztosította az áldozatokat és a hozzátartozóikat.

A rendőrség azt javasolta a szemtanúknak, hogy ne terjesszék a hírt a közösségi hálón. „Kérjük, ne osszon meg képeket vagy videókat” – írták felhívásukban. Mint fogalmaztak: „kérjük, tartsa tiszteletben az áldozatok magánéletét!”.

Nem sokkal az eseményt követően ugyanis megjelentek a közösségi hálón az első videók, amelyek az eddigi értesülések szerint a történteket mutatják be.

Közel öt évvel ezelőtt, 2016. július 18-án négy ember súlyosan megsérült egy vonattámadásban Würzburg közelében, amikor egy 17 éves afgán menekült baltával és késsel támadt rá az utazókra egy regionális vonalon. Az elkövető akkor gyalog menekült, majd egy sétáló nőt is megtámadott.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási meglepetés: nem lesz ott a foci-Eb-n a korábbi győztes

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

hirtv.hu

Műsorváltozás: 21 órától a Varga Judit-interjú a HírTV műsorán

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat