Létrehozva: 2021.11.13.

Miért ad pénzt Bige László Márki-Zaynak?

Annyi pénzt adok Márki-Zay Péternek, amennyit kér – ezt nyilatkozta a hvg.hu-nak Bige László. A milliárdos vállalkozó már korábban is beszélt arról, hogy pénzzel is segítené a baloldal miniszterelnök-jelöltjét, hogy megbukjon a jelenlegi kormány.

Bige Lászlóhoz köthető az a cégcsoport, amelyet október végén 14 milliárd forintra bírságolt a Gazdasági Versenyhivatal. A magyar baloldal korábban sem feltétlenül önerőből kampányolt, háta mögött tudhatta a baloldali sajtót, Brüsszelt – mondta Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 Ma Reggel című műsorában.

Hitelességi válsággal nézhet szembe Márki-Zay Péter Bige László baloldali milliárdos felajánlása kapcsán. A baloldal hosszú ideje kampányol az átláthatóság, a kiszámíthatóság, a tisztaság mellett, most ez alapjaiban inoghat meg – mondta Rotyis Bálint elemző.

Természetesen nem ingyen pénzt fog adni Bige László, elvárásai is vannak

Az ártatlanság vélelmét fenntartva, Bige ellen hűtlen kezeléssel kapcsolatban vádat emelhetnek, jövőre kerülhet bíróság elé, ráadásul a Gazdasági Versenyhivatal a hozzá köthető cégcsoportra 14 milliárd forintos bírságot szabott ki. A baloldali milliárdos korábban nem támogatott közvetlenül baloldali politikusokat, de nagyon sok állami támogatásban részesült. Bár a baloldal előszeretettel szónokol korrupciómentességről, átláthatóságról,

a jelen helyzetben feltételezhető, Bige támogatásának az az ára, hogy az igazságszolgáltatás egy esetleges kormányváltás esetén a számára kellemetlen ügyeket negatív következmények nélkül lezárhatja.

A politika költséges műfaj, támogatókra, pénzre van szükség, a pénz azonban nincs ingyen, elvárások fogalmazódnak meg. Nem példa nélkül álló dolog ez, például az Egyesült Államokban a választások környékén nagy pénzek mozognak, felerősödik a lobbitevékenység. Ez mindenképpen aggasztó tendencia, mert azt sugallja, hogy az igazságszolgáltatás megvásárolható, ráadásul szöges ellentétben áll a baloldal állítólagos politikai üzenetével, az átláthatósággal, a tisztasággal.

Márki-Zay nagy erőkkel keres szövetségeseket, gyakorlatilag bárhol

Látható, hogy az elmúlt időszakban Márki-Zay Péter nagy erőkkel keres szövetségeket, mind itthon, mind pedig külföldön, ezt tette nemrég Brüsszelben is, ahol, lehet azt mondani, hogy hűségesküt tett.

Itthon is egyértelműen kapcsolatot, szövetségest keres, és épít ki akár a 2010 előtti baloldali szereplőkkel.

Márki-Zay ezen lépései nem az állampolgároknak szólnak, jelenleg hátteret akar építeni magának. A magyar baloldal korábban sem feltétlenül önerőből kampányolt, háta mögött tudhatta a baloldali sajtót, Brüsszelt, és persze, mint most, Bige László esetében, anyagi támogatásoknak is örülne.

A 2022-es választásokkor a Fidesznek azonban nemcsak a baloldal támadására kell felkészülnie, hanem más szereplőkre is, amelyek között lesznek ellenérdekelt üzleti körök, külföldi szereplők, baloldali brüsszeli politikusok, sőt akár ismételten Soros György is csatasorba állhat.

A baloldalt finanszírozó oligarcha, Bige László a HVG-nek interjút adva ismét megerősítette, hogy kész támogatni Márki-Zay Péter kampányát. A vörösbáró azt nyilatkozta, hogy annyit ad Márki-Zaynak, amennyit csak kér.

A Gyurcsány Ferenc vezette baloldal miniszterelnök-jelöltjéről még azt mondta, hogy „Márki-Zay az egyetlen, aki közel áll a szívéhez„.

A büntetőeljárásokkal terhelt oligarcha tehát ismét hitet tett a baloldal mellett. Emlékeztetőül: Bige László több éven át folytatott jogsértő kartellezést a műtrágyapiacon és okozhatott ezzel jelentős károkat a magyar gazdáknak. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ezért 14 milliárd forintos bírságot rótt ki a hozzá köthető Nitrogénművek cégcsoportjának hat vállalkozására. Legutóbb pedig azért emeltek vádat ellene, mert az ügyészség szerint kétmilliárd forinttal károsították meg a saját vállalatát, a Nitrogénművek Zrt.-t, miközben több mint hétszázmillió forint vesztegetési pénzt fogadott el. Bige tavasszal házi őrizetben volt, miközben finanszírozta a Gyurcsány Ferenc egyik volt államtitkára, Horn Gábor vezette Republikon Intézet egyik nagymintás közvélemény-kutatását.

Az Origó cikke szerint az oligarcha, aki régóta Gyurcsány bizalmasa, valószínűleg azért támogatja a baloldalt, mert azt reméli, hogy ha hatalomra kerülnek, akkor nyomást gyakorolnak majd az igaságszolgáltatásra az ellene folyó eljárások megszüntetése érdekében.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Forma-1 magyar reménysége csapatot és bajnokságot is vált

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

borsonline.hu

Megszakad a szív: holtan találták meg az eltűnt, 4 gyermekes nyíregyházi édesanyát

vg.hu

Brit címlapra került a Duna Aszfalt

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

hirtv.hu

Tüttő Kata szerint Víg Mór pénzt vehetett fel a Lánchíd felújítására szánt összegből + videó

travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

ripost.hu

Fontos bejelentést tett Csuti, fotóval mutatta meg

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

ripost.hu

Házasság első látásra: Nem hiszed el, milyen kínos titok derült ki Csabiról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában