RIPOSTER

Mi a teendője a Brexit előtt a Nagy-Britanniában élő magyaroknak?

Hasznos tudnivalók magyaroknak: BREXITTEL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÓ
címkék:
  • Szerző: Ripost

 

Az EU-ból való brit kilépés, azaz a „Brexit” várható dátuma az Európai Tanács döntése szerint 2020. január 31-re módosult, ennek esetleges újabb meghosszabbítását a brit kormány kérheti. A Brexit érinteni fogja az Egyesült Királyságban élő európai uniós polgárok, köztük a magyar állampolgárok helyzetét is – akár rendezett, akár rendezetlen („no deal”) kilépés esetén.

Kérik a magyar állampolgárokat, hogy ne a különféle, adott esetben túlzó sajtóhírek alapján tájékozódjanak. Egyedül a brit kormány tekinthető hivatalos információforrásnak, ezért javasoljuk a brit kormányzati honlapon (www.gov.uk) közzétett és rendszeresen frissített tájékoztatók nyomon követését.

Az Egyesült Királyságban élő, maradni szándékozó magyar állampolgároknak regisztrálniuk kell magukat a Brexitet követően 2021. június 30-ig vagy 2020. december 31-ig. a brit hatóságoknál (a határidők annak függvényében változnak, hogy rendezett vagy „no deal” kilépésre kerül-e sor). Emellett, bár a brit hatóságok tervei szerint alapesetben nem a kérelmezőknek kell bizonyítaniuk a tartózkodási joguk meglétét, azonban a brit állami adatbázisokban esetleg fellépő hiányosságok miatt javasolják, hogy aki a Brexit után is az Egyesült Királyságban kíván maradni, elővigyázatosságból kezdje el gyűjteni a (folyamatos) tartózkodását, munkahelyét, biztosítását stb. (bármilyen módon, de hitelesen) igazoló dokumentumokat saját magáról és családtagjairól is.

A Brexitet követően kiérkező uniós polgárok továbbra is beutazhatnak (útlevéllel és személyi igazolvánnyal is), tanulhatnak és munkát vállalhatnak szabadon (vízum vagy regisztráció nélkül), de csak három hónapot meg nem haladó időtartamra.

 

 

 

 

címkék:
És ezeket olvastad már?