Létrehozva: 2020.06.07.

Meglepő, mi történik Hitler szülőházával

A helyi önkormányzat évek óta kínlódik ezzel a kérdéssel. A cél nyilvánvaló, most már több, mint hetven éve.

Az osztrák kormány elfogadta Adolf Hitler Braunau városában található szülőházának átépítési tervét, jelentette be Karl Nehammer osztrák belügyminiszter.

Braunau évtizedek óta, se kiköpni, sem lenyelni nem tudja azt a megkerülhetetlen tényt, hogy ebben a Linztől 90 kilométerre lévő városkában született 1889 április 20-án a náci birodalom későbbi vezére, akkor még, egyes állítások szerint Adolf Schicklgruber néven.

Braunaunak Hitleren kívül egyetlen híres-hírhedt szülötte egy bizonyos Hans Staininger nevű polgármester az ezerötszázas évekből, aki egy nap rájött arra, hogy a szakáll vágása hátráltatja egyénisége kibontakoztatását, ennek következtében hagyta, hogy az szabadon nőjön tovább. A szőrtömeg végül akkorára terebélyesedett, hogy a földön húzta maga után, kénytelen volt hol egy botra tekerve hurcolni, hol meg a zsebébe gyömöszölni. Ebbe aztán bele is halt, mert belebotlott, lebucskázott a lépcsőn, s úgy összetörte magát, hogy többé nem tért magához. Temetése előtt a család kegyelettel levágta a szakállát, s évszázadokon át tárolták otthon, majd 1911–ben Braunau város kapta meg tőlük. Jelenleg a helyi múzeumban őrzik.

A másik nevezetesség Hitler szülőháza, amelynek második emeletén a későbbi kegyetlen diktátor megszületett. Ami elsősorban azért kellemetlen a városkának, mert minden év áprilisában, a Führer születésnapján neonáci csoportok garázdálkodnak a braunaui utcákon.

1989 április elején Gerhard Skiba polgármester elhelyezett az épület előtt egy vörös követ ezzel a szöveggel: „A békéért, szabadságért, demokráciáért. Soha többé fasizmust. Halottak milliói emlékeztetnek“. A szikladarab – stílusosan – a mauthauseni koncentrációs tábor kőfejtőjéből származik.

Az orosz Duma elnökhelyettese, Frank Adamovics Klincsevics 2012-ben gyűjtést indított azért, hogy oroszok vásárolják meg a házat, s rombolják is le. A tulajdonos azonban felverte az árát – az oroszoktól 2.000.000 eurót kért, így az ötletből nem lett semmi.

Az osztrák állam ezután 2017-ben kisajátította az épületet, (valószínűleg az oroszok vásárlási szándéka is szerepet játszott ebben). A kártalanítási összeget 310.000 euróban határozták meg, de vitathatóvá tették ezt az ajánlatot bíróság előtt. A tulajdonos, aki az oroszok felkínálta 2.000.000 euróra számított, megtámadta a törvényt az Alkotmánybíróság előtt, de a testület 2017-ben helybenhagyta azt. Emellett pert is indított az állam ellen, s 2019 február elején a Ried im Innkreis-i járásbíróság a teljes kártalanítási összeget végül 1.500.000 euróban határozta meg. Vagyis a tulajdonos hálás lehet az oroszoknak, hiszen elsősorban ők hajtották fel az árat.

Az épületet néhány éve tűzvédelmi okokból veszélyessé nyilvánították. Korábban fogyatékkal élők műhelyeként, illetve az osztrák életmentő szolgálat bázisaként is funkcionált. Felvetődött a műemlék ház elbontásának lehetősége is, de 2019. decemberében a kormány végül az átépítés mellett döntött. Az ötmillió euró értékű beruházás még ezen a nyáron elkezdődik, és várhatóan 2023-ban fejeződik be.

A Der Standard című osztrák napilap múlt heti beszámolója szerint most váratlanul újabb ötlet győzedelmeskedett a ház funkciójával kapcsolatban.

Körzeti rendőrparancsnokság és koordinációs központ nyílik Adolf Hitler szülőházának helyén. A kormány és a helyi hatóságok így próbálják elejét venni annak, hogy az épület továbbra is a neonácik zarándokhelye legyen. „Egy rendőrőrs megnyitása lesz az épület legmegfelelőbb funkciója, ezzel szolgálhatjuk legjobban a szabadságjogok védelmét és a polgárok érdekeit” – jelentette ki Karl Nehammer osztrák belügyminiszter.

Így hát ha megérkeznek a neonáci csoportok, a rendőrök egyszerűen csak kisétálnak az épületből...

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy 10 éves gyermek 38 másodperc alatt győzte le a többszörös világbajnok sportolót

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

metropol.hu

Heti horoszkóp: Ennek a csillagjegynek izgalmas napjai lesznek

hirtv.hu

"Sírjál, majd elmegy a tejed!", reagált Magyar Péter, amikor Varga Judit kétségbeesésében sírt

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

lakaskultura.hu

Új élet a városon kívül, egy kortárs stílusú otthonban

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút