Létrehozva: 2020.04.14.

Meglepő kérdésekre felelt a szakértő a koronavírussal kapcsolatban

Elfogadhatjuk-e a süteményt, amit a szomszéd lerakott az ajtónk elé? Elkaphatjuk-e kétszer is a koronavírus-fertőzést? Meglepő kérdések és meglepő válaszok.

Dr. Andrew Preston, a Univertsity of Bath mikrobiológia professzora egészen hétköznapi, mégis nagyon fontos kérdések megválaszolására vállalkozott a Daily Mail olvasói számára.

-A szomszédom, fóliába csavarva süteményeket tett le az ajtóm elé. Becsöngetett, aztán elment. Elfogadhatom-e ezt az ajándékot, vagy inkább ne tegyem?

-Miközben ez egy nagyon kedves gesztus, jobb ha óvatosak vagyunk. Egyrészről jó ötlet a fóliába való becsomagolás, másrészt tudnunk kell, hogy a koronavírus akár órákon át életképes marad olyan felületeken is, mint a csomagolófólia.

Annak ellenére, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a vírust az ételektől is elkaphatjuk és nem tudhatjuk azt sem, hogy a fóliával való érintkezés jelenthet-e veszélyt, mégis akkor járunk el a lehető legóvatosabban, ha kidobjuk az egész csomagot. Igen, a süteményekkel együtt. Aztán pedig a lehető legóvatosabban mossunk kezet.

-Olyan gyakran mosom a kezemet, hogy bőröm kiszáradt és viszket. Hogyan lehet ezt elkerülni?

- A rendszeres kézmosás fontosságát nem lehet elégszer kihangsúlyozni. A kezünkkel érintjük meg a legtöbb tárgyat, a kezünk lehet a legfőbb „vírusközvetítő”. Ráadásul a kezünkkel gyakran nyúlunk az arcunkhoz, akár a szánkhoz vagy a szemünkhöz, vagyis a legérzékenyebb „behatolási pontokhoz”.

Ugyanakkor az alkoholos kézmosószerek, a gélek rendkívüli módon szárítják a bőrt. Éppen ezért miután alaposan kezet mostunk és megtöröltük, megszárítottuk a kezünket érdemes azonnal kézkrémet használni. Lehetőleg csak olyat, amit kizárólag mi, egyedül használunk, nem ajánlatos még egy-egy családtagunkkal sem közösködni egy tubuson.

- A szomszédommal együtt – mind a ketten elmúltunk már 65 évesek – már több, mint két hete önkéntes karanténban vagyunk, ki sem léptünk az utcára. Egyikünknek sem voltak és jelenleg sincsenek tünetei. Meglátogathatjuk egymást? Jól esne most már például egy közös kártyázás.

-Sajnos ez nem jó ötlet. Bármennyire is hiányzik már a társaság, bölcsebb türelmesen még tovább várni. Egyrészt annak ellenére, hogy egyikük sem mutat és mutatott tüneteket, bármikor lehetnek vírushordozók. Másrészt, ha valamelyikük, vagy mindketten kijárnak az utcára, bármikor megfertőződhetnek. Inkább tartsák még a lehető leghosszabb ideig a „két lépés” távolságot, hogy aztán a lehető leghosszabb ideig élvezhessék egymás társaságát.

-Aki egyszer már megfertőződött, az elkaphatja újra? És aki már felgyógyult az hordozhatja tovább a vírust és megfertőzhet másokat?

-Ezekre a kérdésekre ma még senki sem tudja a biztos választ. Kínából és Dél-Koreából érkeznek hírek arról, hogy ismét pozitív tesztet produkáltak azok, akik egyszer már átestek a betegségen. Van aki újra mutat tüneteket is, van aki nem, de mégis hordozza a vírust. A legtöbb esetben vírusfertőzéskor, ha valaki átesik a betegségen akkor egy bizonyos ideig, akár évekre védettséget szerezhet. Persze más a helyzet, ha a vírus mutálódik és egy újabb fajtája betegíti meg az embert. Azt pedig már tudjuk, hogy a koronavírus képes mutálódni.

-Tudjuk, hogy a koronavírus szereti a nedvességet, a nedves közeget, ha kiszárad, elpusztul. Képes-e így akár a csapvíz is fertőzni?

-A válasz határozottan nem. Az ivóvizet klórral kezelik, ami megöli a kórokozókat. Így az semmiféle veszélyt nem jelenthet.

-Hogyan tudom megkülönböztetni az influenzát és a koronavírus fertőzést?

-Házilagosan, odahaza szinte lehetetlen. Magas lázzal és köhögéssel járhat együtt mind a kettő. Az eddigi esetek azt mutatják, hogy a hosszú, kínzó makacs száraz köhögés, a magas láz gyanúra adhat okot. A szaglás és az ízlelés hirtelen elvesztése viszont már jellegzetes tünet lehet. De biztosak csak a koronavírus teszt elvégzése után lehetünk abban, hogy influenzánk vagy koronavírus fertőzésünk van-e.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Korda Györgyöt fél óránál tovább nem hagyhatja magára Klárika

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

vg.hu

Vendégmunkások: miért jöttek Magyarországra? Megkérdeztük őket!

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

ripost.hu

Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat