POLITIK

Visszatért az élet Vuhanba – exkluzív beszámoló a koronavírus epicentrumából

Milyen az élet most Vuhanban, ahonnan elindult a világjárvány? Ezt is megnézheted a március 9-én megjelent Ripost7 című hetilapban, amiben még sok más érdekességet találsz. Mindent a szemnek!
  • Szerző: Ripost

A 7 Vuhanból jelenti

Vuhanból indult a koronavírus-járvány, jelenleg mégis ez a világ legbiztonságosabb helye. Keresztes Zoltán, az egyetlen magyar, aki jelenleg is a tartományban él, a 7-nek exkluzív beszámolót adott. Kiderült, a drasztikus szabályozásoknak köszönhetően két hónap alatt eltűnt a vírus az országból. Kinyitottak a szórakozóhelyek, a lakosság ismét közösségi életet él, tavaly tavasz óta szó sem esik a koronavírusról.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hihetetlen, milyen élettel teli a helyzet Vuhanban

Hogy milyen érzés volt a járvány epicentrumában lenni, hogy miként lehetett túlélni a teljes zárlatot, milyen intézkedéseket hozott a kormány és milyen jelenleg az élet Vuhanban, arról Keresztes Zoltán mesélt a 7-nek. A férfit több mint egy éve a követség megpróbálta hazamenekíteni Magyarországra, ő mégis kínai szerelmét választotta és a helyszínen maradt. Most is onnan tudósította a 7 hetilapot.

Orvos a védőfelszerelés alatt: nyilatkozik a 7-nek a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika igazgatója

Dr. Müller Veronika tüdőgyógyász, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika igazgatója a járvány első napja óta foglalkozik a koronavírus okozta tüdőgyulladásban szenvedő betegekkel. A 7-nek beszélt emberpróbáló munkájukról, a járvány újabb hullámairól és arról is, mi hiányzik neki személy szerint a leginkább, amióta a járvány kitört.

Dr. Müller Veronika teljes védőfelszerelésben
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis

„Sok beteget kezelünk a remdesivir nevű gyógyszerrel, és vannak kiegészítő terápiák. Mindent igyekszünk megadni, ami a legcsekélyebb mértékben is hozzájárulhat ahhoz, hogy az emberek jobban legyenek. Például tudunk oxigént adni, van gyógytornász, aki mindig segít. Nagyon odafigyelünk a diétára, ha kell, többlettáplálást adunk, kiemelten figyelünk erre. Nagy öröm számunkra, hogy a tüdő finomstruktúráját jól meg tudjuk ítélni. Hozzánk is került egy CT, ez sokat segíti a munkánkat: így a gyors változásokat pontosan tudjuk mérni, nagyon gyorssá vált a laboratóriumi diagnosztika. Sokat tanultunk, egészen jó érzékünk lett ahhoz, hogy mikor kell nagyon odafigyelni, mikor mire lehet szükség. Nagy tapasztalatot szereztünk a betegek lélegeztetésében is” – mondta el többek közt.

Dr. Müller Veronika a klasszikus fehér köpenyben
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis

A teljes interjút a 7 hetilapban találod.

Három vidéki kastélyt árul a főváros

A főváros tulajdonában álló tokodi, kéthelyi és szőlőskerti kastélyt is megpróbálják idén értékesíteni – tudta meg a 7. Karácsony Gergelyék 8,2 milliárd forintot remélnek a Budapest tulajdonában álló műemlék épületek kiárusításából.

A Budapest Fővárosi Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK Zrt.) jelenleg 43 ingatlanját értékesíti, többek között három, műemlékvédelem alatt álló kastélyát és két hatalmas méretű iskolaépületet is. Idén 72, a főváros tulajdonában álló ingatlanból akarnak pénzt csinálni, amiből hozzávetőleg 8,2 milliárd forint bevételt remélnek.

Korábban megpróbálta a főváros megmenteni a három kastélyt, miután a Demszky-érában éveken át nem akadt rájuk vevő. A BFVK Zrt. 2011-ben már hosszú távú bérlőt keresett az ingatlanokba azzal, hogy a saját tetszése szerint át is alakíthatja őket akár wellness szállodává, vagy konferenciaközponttá, aki hosszú távon vállalja az üzemeltetést. A bérleti szerződés 50-100 évre szólhatott volna.

A kiadónak hirdetett ingatlanokból aztán újra eladó lett. A 7 munkatársai a helyszínen néztek körül.

A 7-ben megnézheted az eladó kastélyokat és többet is megtudhatsz róluk.

Keresd a március 9-én megjelent 7-et az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?