POLITIK

Meghalt Tom Moore, a 101 éves katona

Arra tett fogadalmat, hogy századik születésnapja előtt százszor körbesétálja házának jókora kertjét.
  • Szerző: Angie

Meghalt Sir Tom Moore, a brit hadsereg hamarosan 101 esztendős veteránja, aki tavaly csaknem 33 millió fontot gyűjtött az állami egészségügyi szolgálat számára a koronavírus-járvány elleni küzdelem segítésére, írja a Guardian.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Tom Moore halálát a lapnak lányai, Hannah és Lucy, közleményben megerősítették.

A „Captain Tom”, vagyis Tom százados néven világszerte ismertté vált egykori katonát, aki a második világháborúban az ázsiai hadszíntéren szolgált és századosi rendfokozatban szerelt le, néhány hete tüdőgyulladással kezelték, a héten pedig megállapították róla, hogy koronavírus-fertőzése van. Tom Moore sokáig otthonában lábadozott, azonban vasárnap légzéssegítő kezelés vált szükségessé.

Moore tavaly arra tett fogadalmat, hogy századik születésnapja előtt százszor körbesétálja házának jókora kertjét. Ennek fejében azt kérte, hogy aki teheti, adományokkal támogassa az NHS által a koronavírus-járvány megfékezésére kifejtett áldozatos erőfeszítést. Kezdeti célkitűzése az volt, hogy ezer fontot gyűjt össze az NHS-t támogató jótékonysági alap számára.

Tom százados tavaly április 30-án ünnepelte századik születésnapját, de a századik kört már két héttel korábban megtette kertjében egykori alakulata, a yorkshire-i ezred katonáinak díszsorfala között.

Az adományok azonban ezután is folyamatosan ömlöttek az NHS-segélyalap elkülönített számlájára, amelyen végül 32,8 millió font, több mint 13 milliárd forint, vagyis az eredeti célkitűzésben megjelölt ezer fontnak csaknem a 33 ezerszerese gyűlt össze.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?