Létrehozva: 2020.04.16.

Meddig tart még a járvány? A szakértők összevissza beszélnek

Maszkot viselő, megfáradt tekintetű emberek mindenfelé: már túl vagyunk a veszélyhelyzet 35. napján. És senki sem tudja, mennyi van még hátra! A kutatók többsége csak abban ért egyet, hogy akkor ér véget ez a cirkusz, ha lesz a koronavírus-járványra védőoltás. De hogy mikor? Sokan sokfélét mondanak – talán ősszel, talán jövő tavasszal. És addig mi lesz? Maszk, korlátozások és önfegyelem.

Új hullámokban támad, 2022-ig is eltart a járvány?

Modellezték a mostani járványt az amerikai Harvard Egyetem járványügyi szakemberei, biológusai és orvosai. A szimuláció során hol enyhítettek, hol szigorítottak a kijárási korlátozásokon, és kiderült: minden enyhítés után, a távolságtartás felfüggesztései között a koronavírus-járvány nemcsak fellángol, de a korábbiaknál szélesebb körben terjedhet.

Német szakértők már korábban figyelmeztettek: ha a nyárra feloldják a korlátozásokat, már idén ősszel újabb hullámban támadhat a járvány. A szakemberek egy másik csoportja arra figyelmeztet, hogy a túlzó társadalmi távolságtartás megakadályozza a „nyájimmunitás” kialakulását. A tanulmány úgy fogalmaz, akár 2022-ig is szükség lehet a társadalmi távolságtartásra…

Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a magyarországi csúcspont után ugyanannyi időnek kell majd eltelnie a járvány lecsengéséig, mint ameddig a felfutás tartott. A mostani adatok szerint még a csúcspont sem látszik, ez is megjósolhatatlan.

 

Mikor lesz vakcina?

Nem tudni. Az egyik nagy gyógyszercég bejelentette, gőzerővel dolgozik, de 2021 első feléig még biztos nem lesz vakcina a koronavírus ellen.

Van, aki idén őszre jósolja az első használható oltás megjelenését – de kérdés, ha így is lesz, mennyi idő alatt lehet egész kontinenseket beoltani… S egyelőre még azt sem lehet tudni, hogy mutálódik-e a kór, s ha igen, vajon a most kifejlesztés alatt álló vakcina az ellen is védelmet nyújt majd?

 

Kínában újabb gócpont: globális győzelem kell a vírus felett

Fotó: Ripost

„A járvány bezárta a kört” – fogalmaz Kemenesi Gábor víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa friss Facebook-posztjában. 2019 év végén alakult ki a kínai gócpont, majd a koronavírust idén év elején behurcolták Európába és Észak-Amerikába, ahol újabb gócpontok jöttek létre, onnan pedig most visszahurcolták a kórt Ázsiába. Vagyis, ameddig a Föld bármely tájékán gócpontokkal kell küzdeni, fennáll a lehetősége, hogy visszakerül a járvány a már korábban érintett területekre. Ahhoz, hogy bárhol legyőzzük a vírust, mindenhol le kell győznünk. A szakember szerint „ez egy globális küzdelem, amely biztosan átformálja a világrendet és a világ működését, ahhoz képest, ahogy eddig ismertük.”

 

Mehetünk-e idén nyaralni?

Nincs válasz, a balatoni szállásadók augusztusnál előbb nem számítanak a vendégek megjelenésére. Kérdés, így lesz-e, és hogy megnyílnak-e a határok, és el merünk-e indulni…

Fotó: Ripost

De már a ragyogó tavasz is tömegeket csalt ki a természetbe a kijárási korlátozás ellenére is, ám a nyaralás, az utazás, a strandolás és a fesztiválok évszaka még nagyobb kihívást hozhat nem csak a fiataloknak, de az idősebb generáció tagjainak is.

 

Lesz-e még iskola, óvoda ebben a tanévben?

Nem lehet tudni. Rengeteg szülő megőrül most, mert alig tud gondoskodni az otthonról tanuló vagy óvodás gyerekéről. De még nem látszik a járvány vége, nem tudni, mikor nyithatnak ki újra az iskolák. Lapzártánkig még arról sem döntöttek, hogyan lesz az idei érettségi.

Fotó: Ripost

 

Sok gyerek nem hajlandó maszkot húzni A felnőttek jó része már maszkot hord, de egyre többfelé hallani, hogy a 6 év alatti gyerekek arcára szinte lehetetlen ráimádkozni a maszkot. Hiába mutat példát a szülő, a gyerek számára zavaró a természetellenes eszköz az orr, a száj, az arc előtt, s ha pár percig sikerül megfeledkeznie róla, a bemelegedés emlékezteti. Ennek a korosztálynak nehéz elmagyarázni és még nehezebb betartatni a vírussal szembeni védekezést.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Most jött a hír: Putyinnak lett igaza

origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

mindmegette.hu

Óriási felháborodást válott ki a Tesco legújabb lépése

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

hirtv.hu

Zalatnay Sarolta üzent Magyar Péternek

origo.hu

Kiderült, ki Árpa Attila barátnője

mindmegette.hu

3 kihagyhatatlan karalábéleves, amit imádni fog az egész család

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Orbán Viktor: Június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!

POLITIK

Meloni Tunéziában küzd az illegális migráció ellen

POLITIK

Brüsszelben félnek a nemzetállamoktól

POLITIK

Ismét fegyverszállítást sürgetett Ukrajnába a NATO főtitkár

POLITIK

- Ne lőjenek! - mondta Orbán Viktor az újságíróknak