Létrehozva: 2021.11.03.

Márki-Zay szerint a rezsicsökkentés néphülyítés

Kevesebb vizet, áramot és gázt kellene elhasználnia a magyaroknak Márki-Zay Péter szerint. A baloldal miniszterelnök-jelöltje már egy éve leszögezte, hogy a rezsicsökkentés ostobaság volt, a multik és a nagy cégek érdekeit kellene inkább figyelembe venni.

– Micsoda ostobaság volt annak idején így rezsit csökkenteni! Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni. Át kell térni megújulókra. Persze, lehet rezsit csökkenteni: le kell szigetelni a házakat – magyarázta 2020 őszén a Gellért Szállóban tartott fogadáson Márki-Zay Péter. A baloldali házibajnokság győztese úgy gondolja, hogy a globalista multik fontosabbak a magyaroknál. A Gyurcsány-koalíció miniszterelnök-jelöltje szerint a valódi rezsicsökkentést nem a lakossági energiaárak alacsonyan tartásával lehet elérni, mivel az csak „néphülyítés”.

– A lakosságtól elvett, a lakosság könnyítése érdekében onnan elvont díjakat ráterhelték az ipari fogyasztókra, adók formájában mindenkire, veszteségessé tettek egész iparágakat – fogalmazott a hódmezővásárhelyi polgármester, elismételve a baloldal közkedvelt narratíváját arról, hogy a lakossági energiaárak befagyasztása a gazdaság és komplett iparágak összeomlásával fog járni.

Katona Tamás, a Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai-kormányok pénzügyminisztériumi államtitkára a rezsicsökkentés bevezetését követően fogalmazott úgy, ahogy tavaly ősszel Márki-Zay. Az egykori KSH-elnök a Népszava 2014. júliusi cikkében arról értekezett, hogy hatalmas gazdasági károkat okoz az országnak az Orbán-kormány „rezsiámokfutása”. Katona szerint az árak „átláthatatlan manipulációja” a beruházások csökkenéséhez vezetett a közműszektorban. Sőt a baloldali politikus azon sajnálkozott, hogy a rezsiharc kiéleződése a külföldi befektetők menekülését hozta magával. Azt is problémásnak tartotta, hogy a közüzemi díjak lefaragása miatt csökken az infláció.

– A magyar háztartásokat a rezsicsökkentés védi. Ez hatósági árakat jelent. Ennek is köszönhető, hogy ha például az áramárat nézzük, akkor a magyar családok a harmadát fizetik az európai átlagnak, a földgáz esetében pedig a negyedét – reagált Márki-Zay lakossági energiaárakkal kapcsolatos álláspontjára Dömötör Csaba a tegnapi videóüzenetében.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a fentieket számokra lefordítva úgy fogalmazott, hogy egy magyar családnak havi 32 ezer, éves szinten közel négyszázezer forint pluszkiadást jelentene a rezsicsökkentés eltörlése. – Ha a baloldali pártokon múlna, akkor mindenkinek ki kellene fizetnie ezeket a pluszköltségeket – jegyezte meg a kormánypárti politikus, aki szerint Márki-Zay kijelentései a lakossági energiaárak kapcsán tőről metszett érzéketlenségről árulkodnak. Arra is emlékeztetett, hogy Brüsszel is rezsiemelést szeretne elérni, a kvótarendszer kiterjesztésével pluszadókkal sújtanák az energiafogyasztást, ami harminc százalékkal növelné a gázárat, illetve 16 százalékkal a hagyományos meghajtású gépjárművek fenntartási költségeit.

– Bármit is akarjanak, ez a kormány hosszú távú szerződésekkel biztosítja a hazai gázellátást, több uniós ország nem élt ilyen lehetőséggel. Fenntartjuk a hatósági árakat, tehát a rezsicsökkentést. És fellépünk miden olyan terv ellen, amely pluszterheket rakna a magyar családokra. Érkezzenek ezek akár Brüsszelből, akár a baloldal részéről. Most nem új adókra van szükség, hanem arra, hogy kordában tartsuk az árakat – szögezte le Dömötör Csaba.

Mint azt a Magyar Nemzet legutóbb megírta, Márki-Zay Péter a baloldali előválasztás egyik vitáján kijelentette: az árakon keresztül kell takarékosságra ösztönözni az embereket, és hiba volt a kormány beavatkozása a rezsiárakba. A baloldal miniszterelnök-jelöltje csak azért nem akar a rezsicsökkentés megszüntetésével kampányolni, mert abba azonnal belebukna.

origo.hu

Megrázó dolgok derültek ki Várkonyi András lányának haláláról

origo.hu

Drámai bejelentés: Lengyelország evakuálására készül a lengyel védelmi miniszter

borsonline.hu

Íme Nostradamus hátborzongató jóslata: ő ül idén Károly király trónjára

magyarnemzet.hu

Lengyelország evakuálására készül a lengyel védelmi miniszter

mindmegette.hu

7 ellenállhatatlan gyümölcsös sütemény, amit ne hagyj ki, ha itt a szezon

magyarnemzet.hu

Keményen nekiment Szijjártó Péter a szélsőbaloldali aktivista támogatóinak + videó

mandiner.hu

Magyar Péter eddigi „munkássága” – ezt érte el a baloldal új reménysége

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. május 11-12.: Most kell lassítani

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

A Házasság első látásra szereplője hű társra lelt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Zelenszkij leváltotta saját testőrparancsnokát

POLITIK

Már 380 kínai vállalat működik Magyarországon

POLITIK

Az ukránok orosz lakótelepeket lőnek

POLITIK

20 éve nagyítóval lehetett kínai beruházást találni nálunk