Létrehozva: 2021.08.25.

Már nem Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere?

Úgy tűnik, Karácsony a munkaidejében inkább a miniszterelnök-jelölti kampányával foglalkozik, a városházi ügyeket a kabinetvezetője, Balogh Samu tartja kézben.

Karácsony Gergely tudatosan tarthatja magát távol a budapesti ügyektől. A főpolgármester kedd reggeli videóüzenetében ugyan mentegetőzött, hogy ő napi nyolc órában ellátja hivatalát, de a tények másról árulkodnak. Úgy tűnik, Karácsony a munkaidejében inkább a miniszterelnök-jelölti kampányával foglalkozik, a városházi ügyeket a kabinetvezetője, Balogh Samu tartja kézben.

– Karácsony Gergely már megválasztása óta valójában a miniszterelnöki ambícióit dédelgeti, a kezdetek óta ez a cél lebeg a szeme előtt. Ennek ugyanakkor Budapest issza meg a levét, hiszen nem a főváros ügyeivel foglalkozik, amire felhatalmazást kapott a választóktól, hanem az országos politikával és az előválasztással – mondta el a Magyar Nemzetnek Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.
Amióta Karácsony bejelentette indulását a baloldali előválasztáson, azóta mindössze néhány alkalommal tartott sajtótájékoztatót Budapest ügyeiről.

Helyette többnyire a főpolgármesteri kabinet vezetője állt ki a sajtó elé és tájékoztat. Balogh adott felvilágosítást a Lánchíd, a Blaha Lujza tér és a pesti alsó rakpart felújítási munkálataival kapcsolatban, de a fővárosban kialakult közlekedési káosz kapcsán is ő magyarázkodott. A kabinetfőnök legutóbb hétfőn tartott sajtókonferenciát a kizárólagos parkolásról, miközben Karácsony éppen Jámbor Andrással közösen az előválasztási kampányuk nyitóeseményével foglalkozott a Rákóczi téren. Ezért is érdekes, hogy a főpolgármester ezt követően, kedden reggel egy videóbejelentkezésben kijelentette: napi nyolc órában dolgozik a főpolgármesteri hivatalban. Deák Dániel szerint a hiányos munkavégzés már jól látszik Budapest helyzetén: a várost ismét ellepték a hajléktalanok, romlik a közbiztonság, nincsenek rendbe téve a közterek, hatalmasak a dugók.
– Karácsony Gergely már szinte alig tart sajtótájékoztatókat budapesti ügyekben, a fontosabb bejelentéseket is egyre inkább átadja a másod- vagy harmadvonalbeli szereplőknek a Városházán.

Ilyen Balogh Samu is, aki nem egy választott politikus, csupán a választók által egyáltalán nem ismert, Karácsony által kinevezett személy – érvelt az elemző. – Emögött egyébként az a megfontolás is állhat, hogy Karácsony azért igyekszik magát távol tartani magát a budapesti ügyektől, mert a botrányos fővárosi állapotok miatt az utóbbi időszakban jelentősen csökkent a támogatottsága, a kampánycsapata pedig abban reménykedik, hogy ha kevesebb fővárosi ügyben nyilvánul majd meg, ez a zuhanás megáll majd a népszerűségében – vélekedett Deák Dániel. Hozzátette: kérdéses, hogy ezt szeptembertől hogyan tudja majd megtenni, hiszen az iskolakezdéssel várhatóan teljesen meg fog majd bénulni a város közlekedése, ennek a politikai felelősségét pedig nem tudja majd másra áthárítani. – Ráadásul
ez nagyon rossz üzenet a választóknak, hiszen ők a fővárosi ügyek intézésével bízták meg Karácsonyt, nem mással.

Nem meglepő, hogy gyakorlatilag összeomlott a főpolgármester kampánya, már az ellenzéki szavazók is sorra fordulnak el tőle – zárta elemzését Deák Dániel. Korábban a főpolgármester sajtóosztályán érdeklődtünk arról, hogy a jövőben tervezik-e visszahozni a budapesti tájékoztatót, a Budapestinfót, a főpolgármester ugyanis keveset áll rendelkezésre a média munkatársainak. Válaszukban azt írták:
a veszélyhelyzetre tekintettel csak ritkán tartott saját szervezésű sajtótájékoztatót a főpolgármester.

Azóta Karácsony mindössze háromszor állt a teljes sajtó elé: a Lánchíd lezárásakor, a Blaha Lujza tér felújításának elkezdésekor és a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatosan, ahol kikötötték, hogy más témában nem lehet kérdezni őt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

life.hu

Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

vg.hu

Áll a bál a Telexnél: távozások jöhetnek

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

magyarnemzet.hu

„Magyar Péter nem fogja beperelni Varga Juditot, mindent lehet bizonyítani”

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

lakaskultura.hu

Új élet a városon kívül, egy kortárs stílusú otthonban

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett