POLITIK

Magyarországon csupán a harmada az áldozatok száma az EU átlagának

Minden mutató szerint Magyarország a vírus ellen jól védekező országok között van. Ezt támasztják alá a WHO friss kimutatásai is.
  • Szerző: RIPOST

A magyar egészségügy sikeresen védekezik – jelentette ki Orbán Viktor hétfőn a parlamentben az azonnali kérdések órájában. Számos nyugat-európai országban ugyanis magasabb a halálozások egymillió főre vetített aránya. Komoly országokat előzünk meg azért, mert jó orvosaink és jó ápolóink vannak – húzta alá a miniszterelnök. Közölte: eddig 904 306 PCR-tesztet végeztek ingyenesen, a járványügyi szakemberekkel pedig nyomon követik, milyen új tesztelési módszerek lelhetők fel a világban. Ezzel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy az úgynevezett antigéntesztek a PCR-tesztekhez hasonló megbízhatósággal működnek, ezért az volt a szakemberek javaslata, hogy az antigéntesztelést is vezessék be, így ez is elindul, talán már kedden.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A WHO adatai szerint a járvány egészét tekintve Magyarországon mintegy a fele az egymillió főre vetített fertőzöttek száma az EU-s átlagnak, amivel egyértelműen a jobban teljesítő országok közé tartozunk.

A koronavírus összességében még mindig a nyugat-európai országokat érintette jobban, Spanyolországban közel 5-ször, Luxemburgban és Belgiumban csaknem 4-szer, Hollandiában, Franciaországban pedig majdnem háromszor akkora a teljes fertőzöttség, mint hazánkban.

A WHO az erre vonatkozó statisztikáit naponta frissíti, amiből kiderül, hogy a kontinensen minden országban felfutóban van a második hullám, ebben Magyarország sem kivétel.

A halálos áldozatok vonatkozásában ugyanez a tendencia figyelhető meg, sajnos egész Európában nő a betegségben meghalt emberek száma, ma már minden egymillió emberre 350 halott jut. Lakosságarányt tekintve

Magyarországon csupán a harmada az áldozatok száma az EU-s átlagának.

Az áldozatok száma értelemszerűen összefüggésben van a fertőzöttek számával, ugyanakkor míg

  • hazánkban 117 az egymillió főre vetített elhalálozás,
  • addig ugyanez Belgiumban 906,
  • Spanyolországban 709,
  • de Olaszországban és Svédországban is meghaladja az 500 főt.

Mindemellett figyelmeztető jel, hogy Németországban, Portugáliában, Dániában és Hollandiában arányaiban is jóval több meghalt beteget regisztráltak, mint Magyarországon. A halálozási statisztikák vonatkozásában a különböző tagállamokban különböző protokollok vannak, de ebben a kérdésben Magyarország a legszigorúbb protokollt alkalmazza.

Talán az egyik legérdekesebb mutató, hogy az igazoltan fertőzöttek és az áldozatok között milyen kapcsolat áll fent.

Ez a szám az, amely a leginkább képet ad arról, hogy egy adott tagállam mennyire hatékonyan tud védekezni a vírussal szemben, mennyire tudta megvédeni állampolgárai életét.

Szomorú, hogy Európa-szerte 100 igazoltan fertőzött közül majdnem minden 4. meghalt. Bár éveken keresztül hallgattuk a nyugati világ egészségügyi képességeit, a számok azt mutatják, hogy a fejlettebb országokban jóval magasabb ez a mutató, mint a kelet-európai blokkban.

 

 

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?