INSIDER

WHO: Magyarország a tesztelés terén is jól teljesít

Magyarországnak sikerült elkerülnie a fertőzés ugrásszerű növekedését, az egészségügy a tesztelések terén is jól teljesít, és jól teszi, ha biztosítja a maximális kórházi kapacitást szükség esetére. Ledia Lazeri, a WHO budapesti irodavezetője a Klubrádiónak nyilatkozott.
  • Szerző: RIPOST

Ledia Lazeri, az egészségügyi világszervezet, a WHO budapesti irodavezetője a Klubrádiónak adott interjúban elmondta: elég koronavírustesztet végeznek el Magyarországon, és sikerült elkerülni a fertőzés világszerte látott ugrásszerű növekedését.

Értékelése szerint az ágykapacitások 60 százalékának felszabadításával a kormány elérte, hogyha bekövetkezne a járvány exponenciális növekedése, akkor lesz elég kórházi ágy. Hozzátette: újfajta vírussal van dolgunk, ezért Magyarország nagyon jól teszi, ha biztosítja a maximális kapacitást szükség esetére.

Ledia Lazeri a Magyarországon elvégzett tesztelések számával kapcsolatban közölte, hogy a WHO szerint az lenne az optimális, ha minden egyes kimutatott és igazolt fertőzés mellett 10 tesztet tudnának elvégezni, Magyarországon ez az arány magasabb: 1 a 30-hoz, és miden jel arra utal – hogy ezek a tesztek megbízhatóan szűrik ki a pozitív eredményeket.

 

Azzal kapcsolatban, hogy mikor lehet számítani a korlátozások lazítására, Lazeri elmondta: a WHO európai szervezetének a hétvégén már lesz egy úgynevezett átmeneti – a leállástól az újraindításig szóló – stratégiája. A lényege a fokozatosság, a fertőzéses esetek pontos nyomonkövetése, és a velük kapcsolatban állóké is. Az nagyon fontos – hangsúlyozta -, hogy az adott ország egészségügyi rendszere tesztelni tudja, beazonosítani, majd pedig izolálni tudja a fertőzötteket. Persze az, hogy melyik ország, milyen tempót követ, hogy a szigorításokon mikor lazít, hogy mikor oldja fel a korlátozásokat – az minden tagállam saját döntéskörébe tartozik.

A WHO szerint a járvány lecsengésének elejére kész lesz a használható oltóanyag, és már folyik egy új teszt bevezetése is, amely képet ad arról, hogy mennyire tud védekezni a tesztelt immunrendszere a koronavírussal szemben. Sőt azt is kimutatja, hogy találkozott-e már a vírussal, és tünetmentesen végig is ment-e rajta.

 

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?