Létrehozva: 2020.02.05.

Levelet kaptak a gyöngyöspatai romák

Amint arról már korábban is szó esett, a várost megroppantó anyagi kártérítés helyett, oktatásban, képzésben megtestesülő jóvátételt ajánl, akár az illető élete végéig a falu önkormányzata. Levelet küldtek minden érintettnek.

Ebben a tankerületi igazgató és a város polgármester asszonya párbeszédet, egyeztetést javasol. Mindenekelőtt arról, hogy a helységet megroppantó, költségvetését csődbe vivő sok százmilliós kártérítés helyett az érintettek hajlandók-e másféle elégtételt elfogadni.

Például egy olyan több évre szóló, összetett képzési csomagot, amely jelentősen javítaná munkaerőpiaci esélyeiket. Ebbe a levél szerint beleértendő lehet szakképesítés megszerzése, nyelvi képzés vagy akár informatikai ismeretek elsajátítása is. Akár évekre vagy élethossziglan tartóan is. Akár a munkaerő-piaci beilleszkedést segítő kiegészítő képzések vagy a pszichés állapot javítását szolgáló oktatás is szóba jöhet.

Fotó: MTI

A polgármester és a tankerületi igazgató a levéllel elsősorban azt szeretné kipuhatolni, hogy van-e az érintettekben bármiféle hajlandóság a párbeszédre vagy kizárólag a községet megroppantó pénzbeni kártérítéshez ragaszkodnak.

A levél írói többször is hangsúlyozzák, hogy ezzel a levéllel, amihez egy külön kérdőívet is csatoltak mindenekelőtt a felek tárgyalási hajlandóságát akarják kipuhatolni.

 

Mi történt Gyöngyöspatán? A gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában vizsgálta a bíróság a 2004-ben, tehát a Gyurcsány-kormány idején kezdődő oktatást. (A szegregációt Gyöngyöspatán egyébként a Fidesz-kormány szüntette meg.) A bírói testület végül arra jutott, hogy az elkülönített oktatásban részesülő 62 roma diák számára 100 millió forint kártérítést kell fizetnie a tankerületnek és a gyöngyöspatai önkormányzatnak. Emiatt akár már most behajthatnák a 100 millió forintot, csődbe juttatva ezzel a gyöngyöspatai önkormányzatot. A vizsgálatot az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kezdeményezte. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány fő támogatója Soros György szervezete a Nyílt Társadalom Alapítványok, de nemcsak ők, hanem a Norvég Civil Támogatási Alap és az Ökotárs is pénzelte. Az alapítvány számos pert indított iskolák, tankerületek és állami intézmények ellen a cigány származású diákok szegregációja miatt. A mostani gyöngyöspatai ítélet akkor került a közérdeklődés középpontjába, amikor Orbán Viktor miniszterelnök évindító tájékoztatóján arról beszélt, hogy ha gyöngyöspatai lennék, megkérdezném, hogyan lehetséges, hogy egyesek minden munka nélkül hatalmas összeget kapnak. Hozzátette: az sincsen kibeszélve, hogy mi minősül szegregációnak. – Az biztos, hogy ez így nem maradhat – szögezte le. A kormányfő legutóbbi rádióinterjújában pedig arról beszélt, az utóbbi évek felzárkóztatási programja sikeres volt, és a mostani ítélet ezt veri szét. Úgy nem lehet orvosolni a bajt, ha pénzt adunk a semmiért. Ha szolgáltatást adunk, az egy járható út. Szerencsétlen bírói ítélet született, ráadásul a Soros-szervezetek provokációja eredményeként indult el az eljárás – mondta a kormányfő.  

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ettől a brit lépéstől rettegett Európa, küszöbön a világháború

origo.hu

Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

borsonline.hu

Házasság első látásra: kibékült a TV2 legmegosztóbb sztárpárja? Kiderült az igazság

vg.hu

Alighogy elkészült az M6-os autópálya, most újabb, gyorsforgalmihoz kapcsolódó fejlesztést adnak át

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

origo.hu

Áttetsző felsőben mutogatja hatalmas melleit Metzker Viki - kép

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Brutális buszbaleset Budapesten: ezekben a percekben is zajlik a mentés

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart

POLITIK

A konzervatív erők felkészüléséről szólt a CPAC HUNGARY

POLITIK

Eszkalálódhat a háború Ukrajnában, Európát veszély fenyegeti

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött