KÜLFÖLD

Új típusú Covid-vakcina a láthatáron: a vírus magját támadná az oltóanyag

A fejlesztés alatt álló készítmény hatékonyan lépne fel a koronavírus legtöbb mutációjával szemben.

Az oxfordi székhelyű Scancell nevű rákkutató vállalat közreműködésével a Nottingham Egyetem kutatói egy „univerzális Covid-19 vakcina” kifejlesztésén dolgoznak, ami hatékonyan lépne fel a Sars-Cov-2 szinte összes mutációjával szemben. Az új típusú koronavírus-vakcinát fejlesztő brit szakemberek ezt úgy kívánják elérni, hogy a hatóanyag nem csak a vírus gyorsan mutálódó tüskefehérjéje, hanem annak magja (core) ellen is immunreakciót váltana ki - írja a Sky News.

A Nottingham Egyetem tájékoztatása szerint az általuk fejlesztett vakcina „mutációbiztos” lenne, mivel a vírus magjában lévő nukleokapszid nevű fehérje elleni védekezésre is megtanítja az emberi szervezetet. Ez a fehérje nehezebben mutálódik a koronavírusban, tehát a kórokozó szinte minden változatában ugyanaz a genetikai kódja.

„Ez a vakcina megduplázza annak az esélyét, hogy az ember győzzön a vírussal szemben, mivel nem valószínű, hogy a Sars-Cov-2-ben a tüskefehérje és a nukleokapszid egyszerre mutálódjon. A vakcinánk legalább olyan jó, ha nem jobb ellenanyagszintet vált ki, mint a jelenleg is használatban lévő oltóanyagok

- fogalmazott Lindy Durrant professzor, az Nottingham Egyetem vezető immunológusa.

Dr. Gillies O'Bryan, a Scancell főorvosa a Telegraphnak azt mondta: „nem biztos, hogy az összes koronavírus variáció ellen hatékony lesz a vakcina, de ennek minden esélye megvan.”

Úgy tudni, hogy az oltóanyaggal tavasszal kezdik meg a korai stádiumú klinikai vizsgálatokat az Innovate UK nevű innovációs ügynökség finanszírozásával. A legoptimistább elképzelés szerint év végére lehet létrehozni egy embereknek beadható, tömegesen alkalmazott készítményt. A Staffordshire-i székhelyű Cobra Biologics vállalat egyébként már gyártja a Nottingham-vakcina tesztelésére és a kísérletezésre szánt adagjait.

A „mutációbiztos” vakcina azért lenne hatalmas előrelépés a pandémia elleni harcban, mert egyre több aggasztó hír érkezik azzal kapcsolatban, hogy a jelenleg használt oltóanyagok egy része hatástalan a koronavírus új mutációival szemben. A Dél-afrikai Köztársaság például múlt héten azt jelentette be, hogy átmenetileg elhalasztja oltási kampányát a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett vakcinával, mert egy tanulmány szerint a védőoltás hatékonysága „korlátozott” a koronavírus dél-afrikai változatával szemben.

És ezeket olvastad már?