KÜLFÖLD

Itt a megoldás azoknak, akik tartanak a pálcikás koronavírus-teszttől

Az újfajta koronavírus-tesztről azt állítják a szakemberek, hogy „úgy működik, mint az alkoholszonda” – kilélegzett levegőből mutatja ki a fertőzést.

A szingapúri egészségügyi hatóságok sürgősségi engedélyt adtak egy helyi fejlesztésű koronavírus-szűrési eljárásnak, ami kevesebb mint 60 másodperc alatt, pusztán a kilégzett levegőből képes megállapítani a fertőzés tényét – írja a CNA angol nyelvű szingapúri hírportál.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) és az orvosdiagnosztikai eszközök fejlesztésével foglalkozó Breathonix által közösen megalkotott koronavírus-teszt a vizsgált személyek kilégzésének vegyi összetételét elemzi egy tömegspektrométer segítségével, ami szinte száz százalékos hatékonysággal képes felismerni a koronavírus jelenlétét, ugyanis a Covid-19 jól regisztrálható metabolikus elváltozásokat okoz a fertőzött szervezetében.

A BreFence Go COVID-19 névre keresztelt tesztgéppel 2020 júniusa és idén április között végeztek klinikai vizsgálatokat. Többek között a szingapúri és egy dubaji reptéren vizsgáltak meg vele közel 40 ezer embert az elmúlt időszakban. A tesztelési eredmények pedig azt mutatják, hogy a gép hasonló pontossággal mutatja ki a fertőzést, mint a PCR-tesztek.

„A BreFence Go-t szinte bárki képes kezelni, egyáltalán nem igényel orvosilag képzett személyzetet. (...) Az embereknek mindösszesen bele kell fújnia egy eldobható műanyag csőbe, a kilégzett levegőben található vegyületeket megvizsgálja egy spektrométer, majd az összegyűjtött adatokat egy algoritmus elemzi. Az egész folyamat kevesebb, mint 1 percig tart”

– fogalmazott dr. Jia Zhunan, a tesztelési eljárás egyik kifejlesztője, aki azt is elárulta, hogy – az eldobható szájrészen kívül – egyirányú szelepekkel, illetve egy nyálcsapdával is felszerelték a gépet, hogy biztosan ne történjen keresztfertőződés a tesztelt személyek között.

A BreFence Go COVID-19 névre keresztelt tesztgép (Forrás: breathonix.com)

A mintavétel pillanata (Forrás: breathonix.com)

A gép fejlesztői úgy gondolják, hogy a kilégzésen alapuló tesztelési eljárás valószínűleg hamar el fog terjedni a világon, ugyanis nincs szükség hozzá invazív mintavételre (orrpálca), és sokkal gyorsabban kimutatja a fertőzés tényét, mint az antigén gyorsteszt, melynek az eredményére legkevesebb 15 percet kell várni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?